FOTO: Balul Însuraților, sub auspiciile unității românilor, de aici și de pretutindeni Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1064 Vizualizări

FOTO: Balul Însuraților, sub auspiciile unității românilor, de aici și de pretutindeni

Tradiția spune că la Reghin, în prima sâmbătă a lunii februarie are loc ”Balul Însuraților”, eveniment organizat și găzduit de familia lutierului Vasile Ghiorghe Gliga. După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, tradiționalul bal și-a consumat sâmbătă, 4 februarie, cea de a XIV-a ediție.

Sursă foto: Facebook Dumitrița Gliga

„Balul Însuraților reprezintă un eveniment deosebit pentru familia noastră. Am încercat în toți acești ani să fim gazde primitoare oamenilor de suflet care cu bucurie poartă consumul popular, să arătăm tradițiile din zonă, să îmbinăm ceea ce e frumos în Ardeal cu ceea ce ne aduc oaspeții din toată țara, inclusiv din străinătate cum s-a întâmplat la ediția din acest an când i-am avut oaspeți pe cei din cadrul Ansamblului Plăieșii din Republica Moldova, care au oferit un moment cu totul special. Facem tot ce ne stă în putință să mulțumim pe toată lumea, astfel ca acest Bal al Însuraților să fie cel mai frumos eveniment, nu doar din județul Mureș, ci din întreaga țară. Ne bucurăm că și în acest an sala a fost neîncăpătoare, în condițiile în care sunt foarte mulți doritori să participe. Probabil că nici două zile nu ar fi fost de ajuns să putem satisface dorințele celor care vor să participe la acest eveniment. Din păcate sala permite doar unui număr de câteva sute de persoane să participe. Pentru familia noastră Balul Însuraților reprezintă evenimentul anului, cu toții, începând cu nepoții, îmbrăcăm cu mândrie portul popular, cu toții punem suflet în acest eveniment special pentru noi și pentru zona noastră. Este a 14-a ediție și să sperăm că în anii următori nu vor mai fi surprize cum a fost în 2021 și 2022 să nu putem ține balul și să fim sănătoși”, a declarat Vasile Ghiorghe Gliga, cel care din 2008 alături de familie organizează la Reghin tradiționalul Bal al Însuraților.

Sub semnul Unității

Tema balului aleasă de familia Gliga pentru acest an a fost unitatea, element definitoriu în istoria poporului român.

„La fiecare ediție a Balului Însuraților alegem câte o temă. Tema balului din acest an unitatea românilor. În anii anterior a fost aleasă ca și temă vioara, știut fiind faptul că Reghinul este ”Orașul Viorilor”. Altă temă a fost familia, iar în acest an am ales ca și tematică unitatea românilor. Într-o lume aflată în continuă mișcare, este important să nu uităm să ne păstrăm identitatea noastră ca popor. Este vorba despre unitate a noastră cu românii de peste Prut, unitatea noastră cu românii aflați în afara granițelor țării, unitatea cu toți românii din toate zonele țării și nu în ultimul rând, unitatea noastră a românilor din fiecare comunitate în care trăim”, a precizat Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș.

Oaspeții Balului

Onoarea din acest an le-a revenit celor din comuna Ibănești, care, cu mândrie i-au întâmpinat pe oaspeții Balului cu tradi ționala pâine și sare. Dintre oaspeții care au îmbrăcat cu mândrie portul popular îi amintim pe Florin Lixandru, ministru secretar de stat în Ministerul Educației, Thomas Moldovan, ministru secretar de stat în Ministerul Sportului, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Teodor Vultur, primarul comunei Lunca, Emil Bendriș, primarul comunei Vătava, Dumitru Moldovan, primarul comunei Sântana de Mureș și Sabin Gavril Pășcan, inspector școlar general al județului Mureș.

Nu s-au lăsat mai prejos participanții la bal, oameni cu drag de tradiții din Ibănești, Hodac, Toaca, Deda, Bistra, Rușii Munți, Maiorești, Idicel, Vătava, Dumbrava, Fărăfău, Răstolița, Lunca, Frunzeni, Petelea, Jabenița, Chiheru de Jos, Nadășa, Band, Ceuașu de Câmpie, Oarba de Mureș, Sâncrai, Reghin, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sovata, Toplița, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca, Botoșani, Brașov, Codlea, Sibiu, Alba Iulia și București.

Meșteri, rapsozi, soliști, la loc de cinste

La fel ca și în anii anteriori, prezentatorul balului a fost Ovidiu Purdea Someș, solist și om de televiziune, ”un călător prin lumea dorului și a cântecului, un călător care a făcut din prezența la Reghin, în țara viorii, o virtute, iar despre mureșenii și invitaților a vorbit țării ca despre cei mai frumoși români”.

Nu au lipsit din oferta Balului Însuraților din acest an meșterii populari Ioan și Iuliu Morar (Cluj), Rafila Moldovan (Idicel Pădure), Mariana Moldovan (Morăreni), Emilia Sorlea (Pietriș), Ilie Covrig (Idicel Pădure), Grigore Pop (Cluj), Gheorghe Pascu (Breaza), Lucreția Cătană (Reghin), Elena Costinaș (Solovăstru), Saveta Lateș (Jabenița), Natalia Hărșan (Jabenița), Mariana Focșanii (Luduș). La loc de cinste au fost și rapsozi populari, adevărate tezaure umane vii, dacă le amintim aici pe Maria Bucin Crișan, Rafila Moldovan, fără a-i minimaliza pe Vasile Crișan, Mărioara Bârsan, Mihai Moldovan și Anatol Ciebănița, adevărați mesageri ai tradițiilor populare românești.

„Județul Mureș se poate mândri cu soliști, ansambluri și rapsozi populari pe care îi promovăm de fiecare dată. Asta facem noi aici la Balul Însuraților, locul unde se adună oameni de pe Văile Mureșului, Gurghiului, Beicii, dar și oaspeți din întreaga țară care-și poartă cu mândrie portul popular scos din strada de zestre. Îmi amintesc că în 2008, când am organizat prima ediție, oriunde te duceai în zona Reghinului să ceri un costum, dacă nu era făcut preș la intrare cătrința, mai scotoceau oamenii prin lada de zestre și mai găseau câte un costum și ți-l împrumutau. Am ajuns acum după 14 ediție, ca aici în zona noastră, dacă mergi să împrumuți un costum popular, nimeni nu ți-l dă. Îți spune ”și eu am copii”, dovadă că acest port popular e la mare preț. Mă bucur că avem și foarte mulți meșteri populari care cos costume și care transmis copiilor și nepoțiilor aceste tradiții. Și acesția își găsesc un binemeritat loc în cadrul Balului Însuraților. Ideea balului este de promovare a tradițiilor, a meșteșugurilor, a obiceiurilor noastre populare”, a precizat Dumitrița Gliga.

Sursă foto: Facebook Dumitrița Gliga

Pe lângă atâtea tradiții, rapsozi populari, nu putea să lipsească din cadrul balului mesagerii cântecului și dansului popular. Acompaniați de Orchestra ”Hora” a Casei Municipale de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, dirijor prof. Ioan Conțiu, au întreținut atmosfera de mare sărbătoare Ansamblul ”Plaiuri Mureșene” din Rușii Munți, Ansamblul ”Spice mureșene” din Târgu Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”, alături de soliștii Cristina Fărcaș, Cosmin Cotârlă, Paul Miclea, Ioana Romanți, Daiana Suceava, Oana Morar, Florina Oprea, Bianca Pop, Alin Pop, Diana Tișe, Maria Suciu, Maria Grama, Andrada Șerbănaț, Denisa Bucin, Anuța Crișan, Livia Sorlea, Mihaela Botoș, Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Teodor, Narcisa și Teodora Țogorean, Maria Neag, Ionela Moruțan. Ca la fiecare ediție, organizatorii au pregătit câteva susprize savurate din plin de cei prezenți, soliștii Ionuț Langa, Oana Font și nu în ultimul rând, Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” din Republica Moldova.

În loc de concluzie

După o pauză de doi ani, tradiția Balului Însuraților a fost cu succes reluată de familia lutierului Vasile Ghiorghe Gliga, sărbătoare care reușește de fiecare dată să scoată la lumina tot ce are mai de preț satul românesc, zestre păstrată și etalată cu mândrie la Balul Însuraților.

„Bucuria simţită de fiecare participant şi sentimentul de autenticitate, de apartenenţă la un popor care ştie cine este şi de unde vine, toate acestea sunt nepreţuite. Cât despre emoţiile cu care oamenii poartă costumele populare – tot mai mulți în zona noastră, de la an la an – acestea le puteţi trăi doar dacă purtaţi şi dumneavoastră înşivă un costum popular. Sau dacă simţiţi emoţiile pe care le trăim an de an, alături de noi, jucând “De-a lungul”, Bătuta”, “Roata” și cântând din tot sufletul cântecele patriotice. Așteptăm deja cu toții să ne revedem, sănătoși și cu voie bună, în 2024, la a XV-a ediţie a Balului Însuraţilor”, a conchis Dumitrița Gliga.

Sursă foto: Facebook Dumitrița Gliga

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE