Home / Invatamant / Pas înainte pentru ”Ergopolis” – Consorțiu Regional pentru Învățământ Tehnic Dual

Pas înainte pentru ”Ergopolis” – Consorțiu Regional pentru Învățământ Tehnic Dual

Distribuie

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș a semnat marți, 7 februarie, contractul în vederea constituirii ”Ergopolis” – Consorțiu Regional pentru Învățământ Tehnic Dual, inițiativă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș care va sta la baza accesării de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în vederea constituirii unui Campus pentru învățământ dual.

Ateliere, laboratoare și spații de recreere

Potrivit informațiilor furnizate de către prof. dr. Sabin-Gavril Pășcan, inspector școlar general al județului Mureș, printre obiectivele Consorțiului se evidențiază ”asigurarea unui acces egal la educație și formare inițială de calitate a elevilor și studenților din județul Mureș și Regiunea Centru, creșterea standardelor de pregătire profesională comportând valențe sociale prin plusvaloarea adăugată la nivel comunitar, reducerea abandonului școlar prin crearea perspectivelor atât asupra unei calificări cât și asupra accesului direct pe piața muncii.”

De asemenea, pentru întărirea legăturii instituțiilor de învățământ dual de nivel preuniversitar, universitar cu mediul economic și social, ”se vor întreprinde demersuri pentru obținerea de finanțare nerambursabilă pentru construirea, dotarea și operaționalizarea unui campus pentru învățământul profesional dual, prin care se asigură crearea unei baze materiale moderne cu acces pentru toți partenerii, completarea cunoștințelor și experienței în domeniul educațional; formarea de abilități complementare care să ajute la dezvoltarea organizațiilor partenere; reducerea decalajului dintre expertiză și cunoștințe prin schimb de informații în domeniul educațional; crearea unor noi oportunități viitoare de colaborare.”

”Operatorii economici vor deveni mai interesați în a fi conectați la procesele de educație și formare profesională, contribuind la definirea inteligentă a noilor competențe. Astfel, vor fi impulsionate și diversificate tipurile duale de formare profesională. Totodată, investițiile vor contribui atât la asigurarea unui cadru calitativ de formare profesională în campus și în întreprinderi, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor. Ecosistemele industriale locale și regionale vor fi astfel sprijinite cu viitori angajați, absolvenți sau persoane recalificate, care vor deține competențe relevante pentru noile tendințe de pe piața forței de muncă. În plus, prin intermediul burselor și a altor forme de sprijin vor fi atrași elevii și studenții care au oportunități economice reduse și care datorită ofertei constând într-un parcurs flexibil și continuu vor putea să obțină o calificare și acces la o universitate”, a precizat prof. drd. Sabil-Gavril Pășcan.

Valoarea maximă ce poate fi obținută din fonduri europene în vederea constituirii Campusului este de 21,12 milioane de euro, din care: 17,5 milioane de euro pentru campusuri profesionale integrate, liceale și universitare, 2,11 milioane de euro pentru digitalizare și 1,51 milioane de euro – granturi pentru dezvoltarea învățământului dual.

”De viitorul Campus dual ar putea beneficia elevii și studenții, aceștia bucurându-se de locuri de cazare și spații de recreere, ateliere și laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație. Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține dezvoltarea spațiilor de instruire din învățământul preuniversitar cu dotări aferente pentru pregătirea teoretică și practică de specialitate, precum și activități de formare a resursei umane. Prin Consorțiul integrat și noul Campus, se dezvoltă învățământul dual prin susținerea efectuării stagiului de pregătire practică la agentul economic, atât la nivel profesional, cât și la nivel liceal și postliceal”, a conchis prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan.

Reacția rectorului UMFST: ”Fără a ieși din rutină nu poți face performanță”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat: ”Am consumat prea mult timp pentru a ajunge la un acord care, în altă parte s-a obținut în câteva zile. Apreciez în mod deosebit determinarea Consiliului Județean Mureș care a înțeles de la început importanța investiției și a Liceului Tehnologic ”Gheorghe Șincai” care a evaluat corect și curajos oportunitatea pe care o are. Regret abordarea defensivă a celorlate licee tehnologice invitate! Fără a ieși din rutină nu poți face performanță. Mediul economic a avut reacția cea mai rapidă de suport pentru că de fapt învățământul tehnic dual este și șansa de dezvoltare a companiilor, nu doar a elevilor. Campusul, dacă va fi selectat pentru finanțare, se va construi pe terenul adus în consorțiu exclusiv de UMFST.”

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.