Târgu Mureș, buget de aproape un miliard de lei în 2023 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 863 Vizualizări

Târgu Mureș, buget de aproape un miliard de lei în 2023

Municipiul Târgu Mureș are un buget pentru anul în curs, 2023, în sumă de 901,4 milioane de lei la capitolul ”Venituri” și de 925,5 milioane de lei la capitolul ”Cheltuieli.” Bugetul a fost adoptat marți, 7 februarie, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș, iar detalii despre acesta au fost prezentate miercuri, 8 februarie, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Târgu Mureș la care au participat Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș, Portik Vilmos – viceprimar UDMR și Florin Crăciun – directorul Direcției Economice. Cel de-al doilea viceprimar al ”Orașului Trandafirilor”, liberalul Alexandru György, nu a fost invitat la întâlnirea cu presa deoarece s-a considerat că ”PNL deja a prezentat bugetul înainte să fie votat”, după cum a explicat primarul Soós Zoltán.

Soós: ”Este un buget ambițios, realist și echilibrat”

În alocuțiunea sa, Soós Zoltán a susținut că bugetul Municipiului Târgu Mureș pe anul 2023 este cel mai consistent buget din istoria orașului.

“Bugetul 2023 este cel mai mare buget al orașului nostru de până acum, aproape 1 miliard de lei. Este un buget ambițios, realist și echilibrat. Este ambițios pentru că nu am cheltuit niciodată atât de mulți bani pentru dezvoltare. În construirea lui am ținut cont de realitatea economică, iar obiectivele propuse sunt realizabile. Și, în cele din urmă, este echilibrat, deoarece nu ne putem permite să îndatorăm orașul pentru următorii ani”, a declarat edilul șef al Municipiului Târgu Mureș.

”Continuăm dezvoltarea orașului, începută în 2021, odată cu primul buget aprobat, alocând sume importante pentru țintele  pe care mi le-am asumat la preluarea mandatului, de la creșterea investițiilor în educație și  infrastructură școlară, sport și cultură, la modernizarea transportului public urban și periurban, a iluminatului stradal și managementului de trafic. În acest an este prioritară schimbarea revoluționară a transportului public prin dezvoltarea infrastructurii necesare , până la legăturile  cu zona periurbană. Mulțumesc, totodată, atât echipei din Executiv pentru eforturile depuse la întocmirea bugetului cât și consilierilor locali care au votat pentru dezvoltarea urbei”, a adăugat Soós Zoltán.

Totodată, Soós Zoltán a mai precizat că ”aproximativ 55% din buget este prevăzut pentru investiții, dezvoltare, reparații în ceea ce privește următorul an în Târgu Mureș, iar celelalte sume de 45% sunt cheltuielile de funcționare, de întreținere, diferite subvenții, inclusiv ajutor social.”

Structura bugetului local

În ceea ce privește structura bugetului local, aceasta a fost prezenată de către directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Astfel, la ”Venituri” pentru acest an sunt estimate venituri în sumă de 901.475.174 de lei, din care: venituri curente de 470.374.676 de lei, subvenții de la bugetul de stat de 165.377.601 de lei și fonduri externe nerambursabile de 274.722.897 de lei.

La ”Cheltuieli”, resursele financiare au fost alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice (424.380.000 de lei), pentru cheltuielile aferente proiectelor din fonduri externe nerambursabile (389.187.000 de lei) şi pentru cheltuielile cu investiţiile (101.297.000 de lei). Totodată, cheltuielile cu dobânzi și rate de rambursat la credit sunt de 10.700.000 de lei, reprezentând un total de cheltuieli de finanţat în valoare de 925.564.000 de lei, iar ponderile cele mai mari în cadrul cheltuielilor operaționale le au cele cu serviciile publice, cu unitățile de învățământ și pentru funcţionarea instituţiilor publice şi asistenţa socială.

”Veniturile totale prevăzute în bugetul aprobat marți sunt de 901.475.174 de lei, versus cheltuielile aprobate de 925.564.000 de lei. Cheltuielile sunt mai mari decât veniturile pentru că anul trecut am încheiat exercițiul financiar cu un excedent de 24 de milioane de lei, iar legea permite ca secțiunea de Dezvoltare să fie finanțată din acel excedent al anului trecut, lucru pe care Consiliul Local l-a aprobat ieri (marți – n.r.). Excedentul de anul trecut de 24 de milioane de lei, așa cum domnul primar în ședința publică a explicat Consiliului Local, se datorează faptului că nu am primit autobuzele Diesel în valoare de 18 milioane de lei care sunt în termenul de livrare, dar nu au putut fi livrate conform unei promisiuni pe care furnizorul a făcut-o, că ni le livrează până la sfârșitul anului. Din totalul cheltuielilor pe care vi le-am prezentat, 424.380.000 de lei sunt cheltuieli curente, 490.484.000 de lei sunt cheltuieli de capital – iar aici sunt incluse atât proiectele cu finanțare din fonduri nerambursabile, cât și investițiile din surse proprii, iar 10.700.000 de lei sunt rambursările de dobânzi și de rate la creditele pe care Municipalitatea le are în momentul de față”, a explicat Florin Crăciun.

Directorul Direcției Economice a mai arătat că în prezent gradul de îndatorare al Municipiului Târgu Mureș este de 3%, cu mult sub pragul maxim de 30 de procente admis de legislația din domeniu.

”Aș dori să subliniez că noi suntem în categoria UAT-urilor aflate într-o situație bună în ceea ce privește gradul de îndatorare, care e în jur de 3%, față de 30% cât permite legea. Acest lucru înseamnă că pe acele studii pentru infrastructura mare, când vor fi definitivate, vom avea capacitatea de a contracta credite pentru a le putea cofinanța alături de alte surse de finanțare pe care ne dorim să le atragem, atât fonduri europene cât și fonduri guvernamentale. În momentul de față, din analizele pe care le-am făcut, Municipalitatea poate să meargă până la accesarea de sume până la 350 de milioane de lei credite bancare. Recomandat în momentul de față, ca să nu afectăm alte proiecte de investiții sau cheltuieli de funcționare, suma este undeva în jur de 200 de milioane de lei pe care am putea să contractăm credite fără să fie afectate alte domenii de activitate”, a informat Florin Crăciun.

Anul modernizării transportului în comun

La aceeași întâlnire cu reprezentanții mass media, viceprimarul Portik Vilmos a făcut o trecere în revistă a bugetelor care vizează modernizarea și dezvoltarea transportului în comun din Târgu Mureș, funcționarea Direcției Poliția Locală Târgu Mureș și îmbunătățirea condițiilor de confort pentru vizitatorii Complexului de Agrement și Sport ”Weekend”.

”Pe această speță (transportul public local – n.r.) am făcut un buget al saltului uriaș dacă se poate spune așa, pentru că în totalitate 192 de milioane de lei vor fi cheltuiți prin proiecte UE pentru a aduce transportul public din Târgu Mureș în secolul al 21-lea. Anul acesta, toate autobuzele acelea care sunt contractate ar trebui să fie livrate, ar trebui să beneficiem de aceste autobuze. De aceea vă spun că ar trebui pentru că nu numai de noi depinde, depinde și de furnizori care pot sau nu să respecte termenele care au fost scrise în aceste contracte. Funcționarea firmei Transport Local este de asemenea cu cerințe mai multe față de anii anteriori pentru că din moment ce o să aibă în funcționare autobuzele electrice și cursele care până acum au fost făcute la un aumit interval de timp, pe acele linii unde aceste autobuze vor funcționa cursele vor fi mult mai dese și acest lucru înseamnă că și subvenționarea transportului local crește, pentru că se face o decontare pe bază de kilometri care sunt parcurși, între Transport Local respectiv Consiliul Local Târgu Mureș”, a menționat viceprimarul UDMR al Municipiului Târgu Mureș.

Totodată, Portik Vilmos a mai anunțat că pentru acest an autoritățile locale din Târgu Mureș au alocat un buget în valoare de 65 de milioane de lei pentru finanțarea unor ”proiecte de trafic” în legătură cu ”managementul rutier” care ”privesc și transportul public”.

”De obicei lumea spune că autobuzele noi sunt bune, le face plăcere să călătorească cu aceste autobuze, însă avem mult de lucru cu punctualitatea acestor autobuze, iar proiectul de management rutier care urmează să fie implementat anul acesta trebuie să ne ajute și în această privință”, a completat Portik Vilmos care a mai spus că ”asemenea sume niciodată în viața Târgu Mureșului nu au fost investite pentru dezvoltarea transportului public.”

Vom reveni, în edițiile viitoare ale cotidianului Zi de Zi, cu alte articole dedicate bugetului Municipiului Târgu Mureș pe anul 2023.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE