Computer Tomograf la Spitalul din Luduș Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2603 Vizualizări

Computer Tomograf la Spitalul din Luduș

Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș administrat de managerul ec. Claudia Uțiu, directorul medical dr. Adela Cristina van Eeuwijk și directorul financiar – contabil ec. Ramona Lechițan este organizat în sistem pavilionar cu cinci secții spitalicești: pntru Medicina internă, Chrurgie generală, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie și Psihiatrie cronici; trei compartimente pentru Boli infecțioase, Neonatologie și Primiri urgențe și trei laboratoare: Analize medicale, Radiologie și imagistică medicală și Laborator de recuperare fizică și balneologie.

În Ambulatoriul de specialitate (Policlinică) funcționează cabinetele: Medicină internă, ORL, Oftalmologie, Chirurgie generală, Urologie, Obstetrică- Ginecologie, Neurologie, Dermatovenerologie, Pediatrie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Ortopedie – traumatologie, Psihiatrie, Cardiologie, Pneumologie și Medicină fizică și reabilitare.

La toate acestea, începând cu ziua de de 9 februarie 2023 a fost pus în funcțiune un nou aparat deosebit de important în stabilirea unor diagnostice medicale, respectiv un Computer Tomograf (CT).

Un aparat performant

„Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș a fost dotat cu un aparat performant cu care se pot efectua un nou tip de investigații medicale, adică se poate realiza o tomografie computerizată”, spune ec. Claudia Uțiu.

Ideea achiziționării unui CT este mai veche, din 2015, atunci când managerul Claudia Uțiu și-a preluat postul, dar oportunitatea pentru un asemenea demers a apărut doar în anul 2020 în cadrul Programului Operațional pentru Consolidarea Capacității de gestionare a crizei sanitare COVID.

Valoarea aparatului este de 1.631.835 de lei la care se adaugă și valoarea achiziționării unui container special care fucționează la standardele cerute de RENAR. A fost nevoie de multe avize, documentații și avizări, având în vedere componenta nucleară a aparatului, dar toate eforturile și-au atins scopul: acela de a oferi în Luduș tipul de analize care până acum putea fi obținut doar în Târgu Mureș sau Cluj-Napoca, cu multe dificultăți de tot felul.

Analize complexe

Medicul primar dr. Șerin Sena Ghengiomer, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală Luduș, ne-a precizat: „Medicii specialiști radiologi dr. Kovacs Elena Daniela și dr. Lavinia Miu,din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală au competențe în tomografie generală, iar investigațiile se fac doar la indicațiile medicului clinician din cauza emisiilor de radiații X”. Examinarea prin tomografie computerizată este o metodă de diagnosticare non invazivă și „se realizează în condiții de siguranță, metodă prin care medicul evaluează diferite organe și țesuturi, cu un grad mare de precizie”, spune medicul specialist dr. Kovacs Elena Daniela. Directorul medical al Spitalului, dr. Adela Cristina van Eeuwijk, ne-a precizat: „Încă nu avem contract semnat cu CAS Mureș, dar pacienții pot face programări la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală pentru examinări prin CT, doar contra cost”.

Chiar și așa, cei care au nevoie de acest tip de investigație modernă au marele avantaj de a elimina costurile suplimentare cauzate de deplasarea într-un mare oraș, precum și economisirea unui timp prețios care poate fi determinant în realizarea schemei de tratament.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE