Primăria Ibănești, investiție într-o balastieră în comuna Gurghiu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 976 Vizualizări

Primăria Ibănești, investiție într-o balastieră în comuna Gurghiu

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis recent, cu prilejul unei ședințe de lucru, că proiectul ”Extracție agregate minerale din albia minoră a râului Gurghiu, comuna Gurghiu, județul Mureş”, propus a fi amplasat în comuna Gurghiu, satul Gurghiu, extravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Agregate minerale pentru ”repararea infrastructurii rutiere”

Conform proiectului Deciziei etapei de încadrare, document făcut public în data de 8 februarie 2023, pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, investiția aparține Primăriei Comunei Ibănești și propune ”executarea de lucrări de exploatare agregate minerale” într-un perimetru delimitat în albia minoră a râului Gurghiu, ”sub forma unei insule alungite către malul stâng al cursului de apă”, în extravilanul localităţii Gurghiu, judeţul Mureș.

”Proiectul prevede excavarea materialului depus în albia minoră a râului Gurghiu sub forma unei insule pentru decolmatare şi aducerea la parametrii optimi de scurgere a apei în albia naturală, diminuându-se astfel pericolul inundaţiilor, şi scăderea presiunii apei asupra malurilor, materialul rezultat din decolmatare fiind utilizat pentru repararea infrastructurii rutiere aparținând de Comuna Ibănești. Unitatea de exploatare va fi de tip simplu, formată din platformă pentru parcare utilaje şi încărcare – rampă de acces provizorie, care se va amenaja astfel încât să fie respectată tehnologia de exploatare aplicată, dinspre aval spre amonte și dinspre firul apei spre malul stâng. În cadrul procesului tehnologic de extracţie se disting lucrările de deschidere ale zăcământului pentru exploatare, lucrările pregătitoare pentru exploatare şi exploatarea propriu-zisă a agregatelor minerale. Accesul la amplasament se va realiza din drumul județean DJ 153C, iar apoi pe drumul comunal local DCL 5351 care asigură accesul la terenurile agricole din zonă”, se menționează în document.

Perimetrul de exploatare va avea lungimea de 133,6 de metri, lățimea de 2,2 – 7,5 de metri, iar suprafața insulei prevăzută pentru exploatare va fi de aproximativ 1.776 de metri pătrați.

”Metoda de exploatare aplicată este în fâşii longitudinale cu lăţimea de 2 – 4 metri, executate mecanizat, din aval spre amonte şi dinspre firul apei spre mal, acordându-se o grijă deosebită menţinerii stabilităţii malului în zona de lucru. Materialul excavat se încarcă direct în mijloacele de transport auto şi se transportă la punctul de utilizare al beneficiarului. Adâncimea maximă de exploatare va fi de 2 metri, fără a coborî sub cota talvegului actual”, se mai arată în proiectul Deciziei etapei de încadrare.

Text: Alex TOTH

Foto: https://depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE