Buget record pentru dezvoltare la Iernut Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1183 Vizualizări

Buget record pentru dezvoltare la Iernut

Aleșii locali ai orașului Iernut au aprobat, în data de 2 februarie, într-o ședință extraordinară de lucru, bugetul unității administrativ-teritoriale pentru anul 2023. Potrivit hotărârii, în anul 2023 Orașul Iernut va avea un buget de 72.905.000 de lei atât la ”venituri”, cât și la ”cheltuieli”, iar capitolul destinat cheltuielilor este defalcat astfel: 49.302.000 de lei pentru secțiunea de ”Dezvoltare” (67,6%) și 23.603.000 de lei pentru secțiunea de ”Funcționare” (32,4%).

Portofoliu amplu de investiții

Pe lista principalelor obiective de investiții prevăzute pentru acest an se află următoarele alocări bugetare: 9.102.000 de lei pentru ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Iernut și satele aparținătoare – cu trei investiții” (prin Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR), 1.269.000 de lei pentru ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din orașul Iernut – Casa de Cultură Iernut” (prin FEDR), 1.206.000 de lei pentru ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din orașul Iernut – Primăria” (prin FEDR), 1.044.000 de lei pentru ”Construire blocuri locuințe sociale în orașul Iernut – Legea 114”, 828.000 de lei pentru ”Extindere rețea de apă și canalizare pe strada Târgului, oraș Iernut”, 713.000 de lei pentru achiziționarea unui buldoexcavator și 599.000 de lei pentru ”Reabilitare rețea de distribuție apă potabilă și canalizare în cartierul Mihai Eminescu Nou din orașul Iernut, județ Mureș”.

Totodată, prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzute investiții în valoare totală de 24.379.000 de lei, pentru reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Iernut, Școlii Lechința, Grădiniței cu Program Normal Iernut, Clădirii DAS și pentru stații de reîncărcare electrice și reabilitarea termică de clădiri multirezidențiale (3 loturi).

În ceea ce privește investițiile realizate prin Programul ”Anghel Saligny”, consemnăm: ”Rețea de canalizare și branșamente în satul Cipău” (7.008.000 de lei) și ”Alimentare cu apă sat Oarba de Mureș” (2.053.000 de lei).

21 de proiecte, în diferite etape

Primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară (foto) a explicat raportul dintre sumele alocate pentru ”Dezvoltare” (67,6%) și cele care vor fi utilizate pentru ”Funcționare” (32,4%).

”Diferența e făcută de fondurile europene și cele guvernamentale. E vorba despre proiectele pe care fie le-am accesat acum, fie erau în derulare și atunci e normal că au fost prinse pe dezvoltare. Am avut și anul trecut un procent mare la secțiunea de ”Dezvoltare”, cam de 51%”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ioan Nicoară.

Edilul șef al orașului Iernut a precizat că instituția a cărei activitate o coordonează are în portofoliu nu mai puțin de 21 de proiecte, în diferite faze de implementare, context în care s-a declarat ”oarecum îngrijorat” de partea de cofinanțare care trebuie asigurată de către Primărie.

”Așteptările le-am avut înainte de a vota bugetul, acum un an, acum doi ani, când ne-am pregătit pentru a accesa fonduri europene, atunci era vorba că se vor înființa Anghel Saligny, PNRR, și ne-am pregătit cu studii de fezabilitate chiar până la autorizații de construcție, astfel încât să putem atrage cât mai mulți bani din alte părți, nu din bugetul local, deoarece bugetul local este destul de sărac. Însăși raportul acesta (dintre secțiunile de ”Dezvoltare” și ”Funcționare” – n.r.) mă îngrijorează oarecum deoarece partea de cofinanțare pentru atâtea investiții va fi substanțială, chiar dacă generic cofinanțările sunt de 2% sunt multe alte lucruri care costă bugetul local, chiar și atunci când se recuperează, pentru că trebuie să ai grijă în fiecare moment ca bugetul să fie echilibrat, să fii pregătit pentru ceea ce urmează. În plus, trebuie să fim pregătiți pentru alte surse de finanțare care apar de acum încolo, pentru iluminat public, utilizarea de panouri fotovoltaice, fie pentru proconsumatori fie un parc care să furnizeze energie doar instituției și ce aparține de Primărie, Școli, Poliție. Trebuie să avem grijă cum vom dezvolta în continuare bugetul. În primul rând, ne-am asigurat că e echilibrat și acolo unde nu am avut posibilități am făcut credite de angajamente pe doi sau trei ani. Sperăm și într-o susținere națională a UAT-urilor în implementarea proiectelor. Noi, la Iernut, avem peste 21 de proiecte aflate în faze diferite”, a explicat Ioan Nicoară.

Bugetul local pentru anul 2023 a fost adoptat cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local al Orașului Iernut, prilej pentru primarul Ioan Nicoară de a aduce mulțumiri colegilor consilieri locali: ”Mă bucur pentru votul consilierilor locali, nu doar a celor din partidul pe care îl reprezint; le mulțumesc și îi aștept să continuăm munca, să avansăm cu gestionarea proiectelor.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE