Investiții și buget pentru instituțiile culturale Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 247 Vizualizări

Investiții și buget pentru instituțiile culturale

Vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean Mureș, Kovács Mihály Levente, a a susținut o conferință de presă luni, 13 februarie, despre stadiul lucrărilor de renovare în cadrul instituțiilor culturale din subordinea Consiliului Județean Mureș. Conferința de presă a avut loc în Sala Fresca din Biblioteca Teleki din Târgu Mureș.

Bugetul pe anul 2023 este bugetul consolidării, obiectivele vizate fiind asigurarea cheltuielilor de funcționare a celor 21 instituții subordonate Consiliului Județean Mureș, continuarea și finalizarea investițiilor începute și dezvoltarea instituțiilor din sănătate.

”Dacă nu investim în cultură, nu avem viitor. Fiecare leu cheltuit pentru susținerea culturii, îl cheltuim pentru viitorul nostru”, a punctat Kovács Mihály Levente.

Anul acesta, bugetul pentru instituțiile de cultură a crescut de la 44,5 milioane de lei la 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru centrele de educație incluzivă de la 4,7 milioane de lei, la 6,8 milioane de lei. Pentru Serviciul Salvamont, bugetul s-a mărit de la 2 milioane de lei la 2,5 milioane de lei.

Proiecte în lucru

Totodată, Kovács Mihály Levente a punctat câteva din realizările consilierilor județeni. Astfel, Consiliul Județean Mureș a câștigat un proiect în valoare de 2,1 milioane euro prin programul PNRR pentru dezvoltarea și promovarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Pe PNRR – reabilitare energetică, Consiliul Județean Mureș a câștigat finanțare de 500.000 de lei pentru Școala Incluzivă nr. 3 din din Reghin și pentru clădirea centrală a Muzeului Județean de pe strada Mărăști nr. 8/A, suma de 1 milion de lei. Lucrările vizează reabilitarea sistemului de încălzire, modernizarea instalațiilor electrice și înlocuirea becurilor existente sau leduri. Investiția include izolarea termică a clădirilor, modernizarea sistemelor de încălzire și înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu surse de lumină cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic.

Consiliul Județean Mureș va realiza construcția noului sediu Salvamont, pe strada Koteles Samuel din Târgu Mureș, cu suma de 5 milioane de lei, pe un teren deținut de Consiliul Județean Mureș de 700 de metri pătrați, aproape de centrul orașului. În ceea ce privesc proiectele aproape finalizate, anul acesta se vor finaliza lucrările de reabilitare a Palatului Culturii, prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a lucrărilor este de 11 milioane de lei, din care aproape jumătate este finanțată de Consiliul Județean Mureș.

Tot anul acesta consilierii județeni își propun finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Muzeului Științelor Naturii a căror investiție totală este de 12 milioane de lei.

Sala Fresca din Biblioteca Teleki a fost renovată, s-au executat lucrări de decopertare a întregii suprafețe interioare a sălii, fixarea marginilor de tencuieli pentru consolidarea acestora, curățire mecanică și chimică a suprafețelor, și alte lucrări, finanțarea investiției, 140 de mii de lei, fiind realizată din bugetul local al Consiliului Județean Mureș. Urmează renovarea pardoselii, veche de aproape 200 de ani.

”Sunt bucuros pentru faptul că, atât președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, cât și colegii mei, susțin prin efortul lor funcționarea instituțiilor de cultură, care credem că sunt cartea de vizită a județului mureș, o punte de legătură între generații și etnii”, a menționat Kovács Mihály Levente

Alte investiții se vor face la Filarmonica de Stat Târgu Mureș pentru instrumente muzicale, la Teatrul ”Ariel” pentru o scenă în aer liber, la Muzeul Județean Mureș pentru microscoape, aparate de fotografiat și mobilier. Totodată, consilierii județeni doresc digitalizarea cărților din Biblioteca Județeană Mureș, crearea unei baze de date cu toate bibliotecile din județ, și dezvoltarea unei platforme comune pentru toate instituțiile de cultură, cu toate activitățile, de unde se vor putea cumpăra și bilete.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE