Primul doctor român din Târgu Mureș, Petre Muscă, fost primar al orașului, omagiat de UMFST Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 603 Vizualizări

Primul doctor român din Târgu Mureș, Petre Muscă, fost primar al orașului, omagiat de UMFST

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că va dezveli o placă în memoria medicului Petre Muscă, primul medic român care a activat în Târgu Mureş şi fost primar al oraşului, pe clădirea clinicii în care acesta şi-a desfăşurat activitatea.
„Dezvelirea unei plăci comemorative dedicate medicului Petre Muscă (1883-1969) va avea loc joi, 16 februarie 2023, ora 12:00, la sediul Clinicii Medicală II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, din strada Revoluţiei nr. 35, Târgu Mureş, unde domnia sa a activat ca medic primar internist şi în calitate de director al vechiului spital orăşenesc de stat, în anul 1924. Iniţiativa aparţine domnului ing. Traian Sabău, vicepreşedintele Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi (greco-catolici) – Filiala Mureş, care l-a cunoscut personal pe medicul Petre Muscă”, a arătat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate, judeţul Harghita, într-o familie de ţărani înstăriţi care număra 11 copii, iar după studiile şcolare efectuate în sat, apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii „Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910.
Potrivit UMFST Târgu Mureş, în timpul Primului Război Mondial, a fost medic pe frontul din Galiţia, iar după terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Naţional Român ca reprezentant al Ciucului.
Şi-a desfăşurat activitatea ca medic la Bilbor şi apoi la Târgu Mureş, în 1924, în calitatea sa de medic primar internist fiind numit director al vechiului spital orăşenesc de stat, de pe strada Sfântul Gheorghe.
„Prin calităţile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înfiinţând primele secţii ale acestuia şi a militat consecvent pentru necesitatea construcţiei unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenţei medicale a elevilor, fiind o perioadă medic şi la Liceul ‘Al. Papiu Ilarian’ din Târgu Mureş. În calitatea sa de preşedinte executiv al filialei Mureş a Societăţii ‘Principele Mircea’, patronată de Regina Maria, şi-a adus contribuţia la protecţia şi sănătatea gravidelor, lăuzelor şi a noilor născuţi. Ca o recunoaştere a multiplelor sale activităţi pe linie medicală şi socială, ce aveau ca scop o viaţă mai bună a cetăţenilor oraşului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureş, funcţie pe care a onorat-o între anii 1931 şi 1932”, a precizat UMFST Târgu Mureş.
În perioada ocupaţiei horthyste din 1940-1944, se mai arată în comunicat, dr. Petre Muscă a rămas în Târgu Mureş, fiind supus unor persecuţii şi arestări, ca şi alţi intelectuali români, persecuţiile continuând şi în perioada comunistă.
„Pe 6 octombrie 1944, după eliberarea oraşului de către trupele române şi sovietice, a fost numit, de către comandanţii acestora, primar al oraşului, funcţie pe care a deţinut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administraţia românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică. În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naţionalizată, iar în anii ‘50 a fost arestat şi condamnat pentru activitate duşmănoasă împotriva regimului. Şi-a ispăşit pedeapsa la închisoarea din Gherla, alături de mulţi alţii ca el. După ispăşirea pedepsei, a revenit la Târgu Mureş”, se mai subliniază în comunicat.
Dr. Petre Muscă a încetat din viaţă în anul 1969, la vârsta de 86 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră, prima biserică română unită ridicată în Târgu Mureş.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE