Noutăți despre deschiderea primei librării Cărturești din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2895 Vizualizări

Noutăți despre deschiderea primei librării Cărturești din Târgu Mureș

Îndrăgostiții de cărți și de lucruri care ne fac viața mai frumoasă sunt invitați la deschiderea primei librării Cărturești din Târgu Mureș, joi, 23 februarie, de la ora 12:00.
Librăria, amplasată la etajul I al centrului comercial Shopping City, măsoară 422mp și găzduiește pe rafturi o varietate de titluri în limbile română, maghiară și engleză, pentru care vor exista și promoții speciale, aplicate unei selecții de volume considerate Must Read. Cartea în limba maghiară va însuma peste 2000 de titluri, fiind astfel cea mai bogată selecție din rețeaua Cărturești. Totodată, oferta de carte va cuprinde și volume apreciate de tinerii cititori, din categoriile manga și comics. Selecția va fi completată de branduri deja cunoscute și îndrăgite în rețeaua de librării Cărturești, precum Moleskine, Paperblanks, Legami și Kikkerland.
Conceptul de amenajare aparține biroului de arhitectură Square One, care s-a ocupat, printre altele, și de amenajarea librăriilor Cărturești Operei, din Timișoara, și Cărturești Carusel.
De asemenea, cititorilor târgumureșeni le sunt pregătite și două evenimente culturale de seamă, care să marcheze emoția și entuziasmul deschiderii.
Astfel, de la ora 17, cititorii sunt invitați la o discuție relaxată despre literatură, comunități și dinamica relației cititor-scriitor, la care vor participa Al. Cistelecan, Alina Nelega, Roxana Cotruș, Káli Király István și Dumitru-Mircea Buda, în calitate de moderator.
Seara va continua, de la ora 19, cu concertul susținut de Cvartetul de coarde Tiberius – Cvartet de Stat al Filarmonicii din Târgu Mureș.
Iar cum luna iubirii nu poate fi sărbătorită decât prin dragoste, cărți și prin bucuria de a oferi, primii 1000 de cititori vor primi un cadou din partea noastră la orice achiziție din librărie.
Informații despre deschidere vor putea fi găsite și în pagina evenimentului de Facebook, aici: https://fb.me/e/3e51E7pk6
Despre Cărturești:
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 43 de spații, incluzând și cele două spații din Chișinău, care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.
Despre invitați:
Al. Cistelecan, critic și istoric literar, profesor în cadrul Facultății de Litere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade”, Târgu Mureș, este considerat de mai mulți critici literari și editorialiști unul dintre cei mai importanți și influenți critici literari români contemporani, fiind acreditat drept unul dintre cei mai buni și mai rafinați critici de poezie ai României. Autor a numeroase volume, antologii și traduceri din limba italiană, a primit mai multe premii ale Filialei Mureș a USR și premii pentru critică acordate de unele reviste (Cuvântul, Familia, Discobolul, Euphorion, Târnava, Poesis, Argeș ș.a.), precum și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler (2008), cetățean de onoare al municipiului Târgu-Mureș (2003).
Alina Nelega
Născută la 1960 în Târgu Mureș, Alina Nelega este o importantă autoare de dramaturgie din România, piesele sale fiind montate în unele dintre cele mai importante teatre din țară și din străinătate. Piesele ei au fost traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, polineză și rusă. Este membră fondatoare a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru UNITER.
Printre cele mai importante piese ale sale, se numără „Amalia respiră adânc” sau „În trafic”. Alina Nelega este și autoare de ficțiune, semnând câteva volume recente: „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat” (Polirom, 2019, reed. 2021), „Un nor în formă de cămilă” (Polirom, 2021, Premiul Sofia Nădeje pentru proză în 2021), „Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” (Polirom, 2022).
Dumitru-Mircea Buda
Dumitru-Mircea Buda este poet și critic literar, lector universitar la Catedra de Filologie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș. Din 2001, este colaborator permanent al revistei Vatra, unde publică cronici şi studii literare, poeme şi interviuri. De asemenea, semnează articole şi poeme în mai multe reviste literare din ţară. În anul 2000 publică la editura Brăduţ din Târgu-Mureş volumul de poeme intitulat „În luciul amforei zâmbeşte cerul”. Al doilea volum de versuri, „metamorfik@”, apare la editura Ardealul, în anul 2004. Tot atunci apare cartea „Realitatea virtuală a poeziei. Levantul lui Mircea Cărtărescu”, la editura Ardealul din Târgu Mureş. Ulterior, este co-autor, alături de Iulian Boldea, Cornel Moraru și Al. Cistelecan al „Dicționarului de critică și teorie literară”, Editura Universității Petru Maior, 2009 (ediția a II-a, Editura Ardealul, 2010). În 2010, i-a apărut cartea „Războinici invizibili. Protest și literatură în opera Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca”, la Editura Universității Petru Maior.
Roxana Cotruș
Roxana Cotruș s-a născut pe 8 iulie 1990 la Târgu Mureș și a debutat în poezia autohtonă cu volumul „Daddy issues/ disecție” (Charmides, 2015). A absolvit studiile de licență în filologie, Limba și literatura română – Limba și literatura engleză, un master în Istoria literaturii și sistemul criticii literare și un doctorat în cadrul Facultății de Litere din Târgu Mureș. A publicat în revistele literare: Vatra, Discobolul, Familia, Euphorion, Dilema veche etc., dar și în volume colective: „Între neorealism și realism magic”, „Romanul lui George Bălăiță” ș.a. În prezent, este asistent universitar la Universitatea de Medicină , Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade”, Tg. Mureș.
István Káli (István Király)
István Káli s-a născut în 1947 la Târgu Mureș. Din 1995 este organizatorul Târgului Internațional de Carte din Târgu Mureș. A debutat la Editura Kriterion din București, în 1979, cu volumul de povestiri Mit tud az a nagy sárga gép? (Ce ştie marea maşină galbenă?), după care au urmat mai multe romane, volume de nuvele şi de poezii, printre care: Megvárom, amíg fütyül a feketerigó („Aştept până cântă mierla”), nuvele alese, Editura Mentor Könyvek, Târgu-Mureș, 2017; A szemfényvesztett, roman, Editura Noran Libro–Mentor Könyvek, Budapesta–Târgu-Mureș, 2017 (Orbecăitorul, Curtea Veche Publishing, 2021); Bizony, csoda! („Zău că-i o minune!”), dialog cu contesa Bethlen Anikó, Editura Mentor Könyvek, Târgu-Mureș, 2018; Áll az ördog, s csodálkozik („Stă Satana şi se miră”), Editura Mentor, Târgu-Mureș, 2020.
Cvartetul de coarde Tiberius
Descoperit în 1994 de către profesorul Devich Sándor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Cvartetul de coarde „Tiberius” s-a bucurat de sprijinul acestuia, fiind ajutat să se perfecționeze prin participarea la diferite cursuri de măiestrie. În 2005, în cadrul programului Academiei Olandeze de Cvartet, formația a avut ocazia să lucreze cu Metz István și Devich Sándor, absolvind apoi Academia Olandeză de Cvartet din Amsterdam. În 2007 s-a bucurat de îndrumarea Cvartetului Chilingirian în cadrul West Dean College. Ansamblul revine periodic la Academia Franz Liszt din Budapesta unde beneficiază de sfaturile profesorilor Devich Sándor, Mező László și Komlós Péter.
Repertoriul cvartetului cuprinde în special capodopere ale literaturii muzicale clasice și romantice. Formația este o prezență permanentă pe scenele de concert, atât din țară, cât și de peste hotare. Din 2008, ansamblul cameral „Tiberius” este Cvartet de Stat al Filarmonicii din Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE