Repere din activitatea Serviciului de Probaţiune Mureş, în anul 2022 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 696 Vizualizări

Repere din activitatea Serviciului de Probaţiune Mureş, în anul 2022

În anul 2022, la fel ca şi în anii precedenţi, activitatea Serviciului de Probaţiune Mureş a însemnat o contribuţie la creşterea siguranţei cetăţenilor, sprijinirea instanţelor de judecată în vederea individualizării pedepselor, prin informaţiile complexe furnizate în cuprinsul referatelor/ rapoartelor de evaluare care au fost solicitate. 

Potrivit informațiilor furnizate de către Camelia Stăncescu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș, scopul principal al activităţii este de a oferi persoanei aflate în supravegherea serviciului de probațiune posibilitatea de a-și modifica anumite atitudini și comportamente negative, respectiv posibilitatea reintegrării în societate.

2.794 de cazuri în 2022

Acest scop, a arătat Camelia Stăncescu, este realizat prin supravegherea îndeplinirii măsurilor şi/sau a obligaţiilor impuse persoanelor condamnate, prin activități educative și programe de reintegrare, contribuindu-se astfel la scăderea riscului de implicare în acțiuni infracționale, ceea ce rezultă în creșterea siguranței în comunitate. 

”Serviciul de Probațiune este alcătuit din consilieri de probațiune care intervin în procesul penal, prin întocmirea referatelor de evaluare atât în faza de urmărire penală cât și în cea de judecată și supravegherea executării măsurilor și a obligațiilor dispuse de către instanțele de judecată în cazul persoanelor condamnate care execută pedepse în libertate. În cursul anului 2022 echipa Serviciului de Probaţiune Mureş a fost alcătuită din 14 consilieri de probaţiune și s-a organizat un concurs pentru ocuparea a 7 posturi vacante, din care au fost ocupate 3 posturi, iar noii consilieri și-au început activitatea în luna ianuarie 2023”, a menționat Camelia Stăncescu.

În anul 2022 aceştia au gestionat 2.794 de cazuri (cu o încărcătură de 164 cazuri per consilier), dintre care 62 sunt persoane minore pentru care instanţa a stabilit o măsură educativă neprivativă de libertate. La nivelul serviciului au fost întocmite 242 de referate şi rapoarte de evaluare.

În sarcina consilierului de probaţiune intră şi desfăşurarea programelor de reintegrare socială, individuale sau de grup, astfel că în cursul anului 2022 au fost desfăşurate două programe de grup şi peste 50 de programe individuale, faţă în faţă, la care au participat persoanele supravegheate. Nevoia de adaptare la situaţia creată de pandemia de SARS-CoV-2 a dus la crearea unui program de reintegrare socială adaptat la mediul online, care vizează rezolvarea de probleme. Programul online s-a dovedit a fi eficient, peste 100 de persoane finalizându-l în cursul anului 2022.


Formare profesională

În ceea ce priveşte formarea profesională a personalului de probaţiune, în cursul anului 2022, doi dintre consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului Mureş au participat la un Curs de formare multidisciplinar organizat de Centrul de Resurse Juridice, la Cluj Napoca, iar un consilier a participat la un modul online care a urmărit dezvoltarea platformei online SERN – o platformă care sprijină activitatea statistică.  

Şeful serviciului a participat la o vizită de studiu în Norvegia, în perioada 4-8 aprilie 2022, în cadrul proiectului „Correctional”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, care vizează îmbunătățirea capacității sistemelor corecționale. Prin intermediul acestei vizite de studiu a fost realizat un transfer de bune practici privind sistemul corecțional norvegian. Vizita de studiu a generat oportunități pentru formarea de noi abilități în vederea îmbunătățirii modului de lucru cu persoanele care au comis infracțiuni pentru a contribui eficient la creşterea şanselor de reintegrare socială.

Volumul de activitate al serviciului de probaţiune continuă să fie ridicat, ţinând cont de specificul activităţii, de importanţa raportării adecvate la fiecare caz în parte precum şi de responsabilitatea pe care o are consilierul de probaţiune în înfăptuirea actului juridic.

Şi în anul 2022 activitatea Serviciului de Probațiune Mureș a fost susţinută de parteneri importanţi din rândul organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale,  dintre care amintim aici Primăria Târgu Mureş, Penitenciarul Târgu Mureş, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Şcoala Gimnaziala ”Friedrich Schiller”, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog.

”2022 a fost un an dificil, cu activitate foarte intensă și solicitantă, având în vedere deficitul de 7 consilieri de probațiune. Cu această ocazie doresc să îmi manifest aprecierea pentru munca depusă de consilierii de probațiune și să le urez mult succes în continuare. Munca noastră, prin faptul că vizează reintegrarea în societate a persoanelor care au comis infracțiuni, este foarte importantă pentru siguranța cetățenilor, ceea ce ne îndeamnă la implicare, responsabilitate și seriozitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, a menționat Camelia Stăncescu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE