Home / Cultură / Conferințele Americii Latine la UAT Târgu Mureș

Conferințele Americii Latine la UAT Târgu Mureș

Distribuie

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș (UAT), în parteneriat cu Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ITCM), organizează în perioada 27 februarie – 3 martie 2023, Conferințele Americii Latine – Multiculturalidad (CALM).

Dezvoltat de Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia (ITCM) din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș (UAT), la inițiativa coregrafului Daniel POP, directorul artistic al evenimentului, sub coordonarea managerului de proiect, lect. univ. dr. Adriana Boanta, CALM urmărește promovarea excelenței în cercetare, prin dezvoltarea de activități științifice și de formare cultural-artistice, în vederea realizării unor proiecte inter- și trans-continentale, având ca prim obiectiv, valorificarea potențialului creativ al studenților, afirmarea identității artistice, consolidarea mobilității studenților și acordarea de burse de cercetare.

Parte activă din pregătirea non-formală asigurată prin intermediul proiectelor derulate de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, CALM întregește educația formală de specialitate, oferită de programele de studiu ale universității, facilitând studenților, profesorilor și cercetătorilor, posibilitatea de a participa la atelierele-laborator de creație și cercetare teatrală, coregrafică și muzicală.

Astfel, evenimentul oferă multiple oportunități pentru formare, perfecționare, prin intermediul celor două secțiuni ale sale conferințe și workshop-uri, dedicate cercetării fenomenului performativ, facilitând dezvoltarea de noi conținuturi, metode și practici inovatoare în pedagogia artele spectacolului.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, cinci artiști performativi invitați, reprezentând cinci spații culturale definitorii ale Americii Latine (Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru) vor susține cinci conferințe și vor conduce cinci laboratoare de creație și cercetare exploratorie în artele performative (teatru-dans-performance-muzică).

Artiștii invitați:

• Théophile Choquet (Universidade de Brasília, Brazilia), artist performativ;

• Maria Paz Valle Riestra Ortiz de Cevallos, (Universidad Católica del Perú, Lima) , coregrafă;

• Laura Fuentes Matus, artist performativ și directorul artistic al Asociației Culturale PEMEHUE CAI Collaboration Artistique Internationale (Chile);

• Melissa Castillo Caviedes (Plataforma 322 Producción, Arte y Cultura, Puerto Vallarta Mexic), coregrafă;

• Marina Eugenia Rios (Instituto Nacional del Tango Buenos Aires din Argentina), solistă și actriță.

Activitățile workshop-urilor se adresează cu precădere studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor interesați de un dialog intercultural substanțial, care doresc să își diversifice și dezvolte plasticitatea, expresivitatea corporală și aptitudinile vocale.

„CALM urmărește stabilirea unor relaţii lucrative, cu instituţii culturale, centre de cercetare și artiști din America Latină, în vederea realizării unor proiecte de creație și cercetare interdisciplinară. Născut din dragoste pentru cultura latino americană, CALM este o celebrare a diversității culturale, promoveză dialogul intercultural, favorizează cunoaşterea în profunzime a fenomenului spectacular, valorificând interferenţele pe care cele două culturi le dezvoltă în interacțiunea lor”, a precizat Daniel Pop, directorul artistic al CALM.

„CALM se propune ca un incubator de cercetare și creație artistică trans-continental, cu rolul promovării valorilor multiculturalității, stimulării dialogului intercultural substanțial, creării de contexte de învățare extinse. Astfel, CALM dorește să furnizeze studenților universității oportunități suplimentare de formare pentru valorificarea potențialului creativ, în domeniul artelor performative; să faciliteze interacțiunea activă cu modele de învățare noi și să contribuie la consolidarea dialogului intercultural, prin intermediul practicilor artistice”, a precizat lect. univ. dr. Adriana Boantă, managerul proiectului CALM.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.