<strong>Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în localitatea Gorneşti</strong> Recomandări zi de zi
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 169 Vizualizări

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în localitatea Gorneşti

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă marţi, 28 februarie 2023, începând cu ora 16.00, la Dispensarul medical, nr. 432, din localitatea Gorneşti, din judeţul Mureş.

La orice control ginecologic, ca femei, simţim acea reticenţă de a ne expune părţile intime, însă, fiecare femeie cu vârsta între 24-64 de ani trebuie să înţeleagă că specialistul este acolo pentru sănătatea ei.

Teama de a nu fi judecate, complexele şi chiar ideea dezgolirii trupului inhibă ideea programării unui consult. Insă, cele 5 minute petrecute în cabinetul medicului ginecolog sau la caravana de screening pentru testare Babeş Papanicolaou şi HPV pot fi esentiale pentru viitorul şi sănătatea oricărei femei.

Într-adevăr, examenul pelvin este considerat a fi rusinos pentru anumite femei, însă trebuie privit doar ca o procedură necesară din punct de vedere medical, care ajută la depistarea şi diagnosticarea din timp a cancerului de col uterin. Descoperit la timp şi tratat corect, cancerul de col uterin poate fi vindecat.

Aşadar, invităm toate femeile din Gorneşti şi împrejurimi, cu vârsta între 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.  Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.

Tratamentul timpuriu poate salva vieți!

Ce înseamnă un test NEGATIV?

Dacă testul de screening este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuați o nouă testare peste 5 ani!

Este important ca testul de screening să se efectueze o dată la 5 ani, pentru a depista la timp leziunile precanceroase și pentru a putea fi tratate imediat.

Ce înseamnă un test POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații suplimentare. Acesta poate dezvălui o leziune precanceroasă, o afecțiune care poate fi tratată cu ușurință într-un cadru clinic. Leziunile precanceroase sunt ușor de tratat și sunt vindecabile. Unele femei vor trebui să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura de rezultat.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE