Daniel Pop, artist internațional. “ Îi invit pe fiecare să aibă încredere în pasiunea lor “ Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 205 Vizualizări

Daniel Pop, artist internațional. “ Îi invit pe fiecare să aibă încredere în pasiunea lor “

Foaierul Teatrului Studio al Universității de Arte din Târgu Mureș a găzduit azi, 27 februarie,de la ora 10.30, deschiderea unui eveniment în premieră, Conferințele Americii Latine MULTICULTURALIDAD- CALM. Directorul artistic al evenimentului este Daniel Pop, născut înTârgu Mureș, un cunoscut artist şi coregraf internaţional. Pasiunea pentru dans și teatru și-a descoperit-o încă din liceu, iar după examenul de maturitate a plecat în Argentina, la Buenos Aires, unde studiază dansul modern și music hall la Institutul de dansuri și arte Reina Reech. Din dorința de a evolua și a se dezvolta, atât intelectual, cât și spiritual, vrând să aducă valoare lumii, și-a urmărit pasiunea și pentru dansul contemporan. Pleacă la Paris, unde studiază dansul contemporan la Conservatorul regional Boulogne Billancourt. Astăzi îl avem din nou la Târgu Mureș și ne-am bucurat de prezența lui într-un scurt interviu despre CALM.

Pentru început, te rog să te prezinți și să ne spui care e legătura ta cu  America Latină?

Numele meu este Daniel Pop, director artistic al evenimentului CALM Conferințele  Americi Latine-MULTICULTURALIDAD un proiect gândit, conceput și inițiat cu Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia Târgu Mureș, respectiv Unitatea  de Arte din Târgu Mureș.  Este un proiect de suflet, de fapt toate proiectele pe care le inițiez și le gândesc sunt de suflet, dar acesta este ca o odă a bucuriei și a iubirii mele pentru acest tărâm îndepărtat și totuși foarte aproape, căci în America Latină mă simt acasă. Sunt foarte fericit să fiu aici  cu cinci artiști din țări reprezentative ale Americii Latine, respectiv Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru.

Mă simt sprijinit, susținut și, această încredere pe care artiștii mi-o oferă și acceptă să traverseze oceanul pentru a fi aici, spune ceva de legătura pe care o  am cu ei și cu instituțiile respective.  Este vorba de un proiect hibrid teatru-dance-performance și face parte din tema mea de cercetare pentru doctorat. Sunt în anul I în cadrul școlii doctorale  de la Universitate de ATI din Târgu Mureș și cred că e o provocare foarte mare să fac traducere live din spaniolă, respectiv franceză, în română, pe  teme atât de personale și de emoționante pentru mine,  căci ce am putut trăi prin participările mele la festivaluri, la conferințe, la ateliere, la creații artistice în aceste cinci țări, astăzi, vin acasă și încerc să le traduc, să le transmit, să  le împărtășesc cu publicul târgumureșan și din România. 

Cum se va desfășura partea practică a evenimentului?

În fiecare zi după aceste conferințe, artistul și țara reprezentativă propune un atelier practic cu și pentru studenții și cadrele didactice din interiorul Universității de Arte Teatrale.  Mi-am dorit o întâlnire a cercetătorilor, teoreticienilor cu practicieni din America  Latină, căci acești artiști au un background de creație, de muncă  de teren, de scenă, dar și de poziții academice în instituțiile unde ei lucrează și despre care vor vorbi și vor prezenta  aici. 

Evenimentul se adresează și publicului larg?

Conferințele sunt deschise tuturor, accesibile, gratuite și cred că această dimensiune  multiculturală,  pluri-disciplinară și multi-umană, dacă aș putea să spun așa, se adresează tuturor,  căci la baza acestui concept mi-am dorit foarte mult această noțiune  de arte la distanță și această mare distanță de kilometri pe o  hartă geografică ce ne desparte de America Latină.  Până la urmă, prin conținutul acestor conferințe, prin prezentările lor și  experiențele lor, ne vom da seama că suntem foarte aproape și că ne interesează exact aceleași subiecte, că artă se face  peste tot, că preocupările sunt aceleași și că, nu în ultimul  rând, aceste aceste propuneri artistice se adresează publicului foarte larg. 

Cât despre studenți, ce sfaturi ai pentru tânărul care visează să devină un artist internațional?
Aș minți să spun că este ușor, chiar deloc ușor, dar îi invit pe fiecare să aibă încredere în pasiunea  lor, în steaua lor călăuză.  Și cred că această invitație pe care o lansez pentru evenimentul Conferințele Americii Latine MULTICULTURALIDAD este dintr-o poziție a deschiderii, a curiozității cunoașterii, a auto-cunoașterii, căci aceste ateliere sunt adaptate cu pedagogi internaționali care au această experiență, de  a se adresa atât unui public specialist, cât și amatorilor. Am avut grijă de  această bidimensionalitate, de a avea conferințe deschise tuturor, unui public larg, cât  și ateliere practice pentru studenți și oameni care și-au ales această meserie.  Deci, global vorbind, i-aș îndruma și le-aș sugera să se  deschidă, să fie curioși și să se întâlnească cu ei înșiși la acest eveniment.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE