FOTO: ”Balul Agronomilor”, sărbătoarea de suflet a fermierilor mureșeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2281 Vizualizări

FOTO: ”Balul Agronomilor”, sărbătoarea de suflet a fermierilor mureșeni

O frumoasă tradiție spune că înainte de începerea campaniei de primăvară, fermierii mureșeni se întâlnesc la tradiționalul ”Bal al Agronomilor”. Iată că după o pauză de doi ani datorată pandemiei, agricultorii mureșeni au reluat această frumoasă tradiție, vineri, 24 februarie cu prilejul celei de a XVII-a ediții a Reuniunii Anuale a Agricultorilor Mureșeni, eveniment găzduit de Sala de evenimente Europa Ballroom din Târgu Mureș.

Organizat de Asociația Agronomilor Mureș cu sprijinul inimoșilor sponsori, evenimentul a reunit producători locali, procesatori și comercianți, medici veterinari, operatori economici, colaboratori ai producătorilor agricoli, reprezentanți ai instituțiilor agricole județene.

„După doi ani de întrerupere am marcat cea de a 17-a ediție a reuniunii anuale a agricultorilor mureșeni. Evenimentul a fost dedicat țăranului român, truditorului gliei și producătorului hranei pentru populație și nu în ultimul rând celor care se îngrijesc de produsele care ne sunt necesare în viața de zi cu zi. Am invitat să participe la acest eveniment producători agricoli, procesatori, comercianți, medici, vetenerinari, operatori economici, colaboratori ai agricultorilor, precum și funcționari din instituțiile de profil din județ și reprezentanții politici ai județului. Cei care trudesc din greu pentru a asigura hrana de zi cu zi a tuturor merită o mai profundă apreciere, măcar din când în când. Această reuniune a fost dedicată lor, țăranilor, fermierilor, semănătorilor și iubitorilor de animale și de natură. La buna reușită a acestui eveniment, pe lângă sponsorii evenimentului, și-au adus contribuția Carmen Ionescu reprezentant Azotrans SRL, Daniela Sălăgean din partea Oficiului Județean de Zootehnie Mureș și subsemnatul, ing Viorel Borjan, Asociația Agronomilor Mureș”, a precizat Ing. Viorel Borșan, președintele Asociației Agronomilor Mureș.

Desfășurat sub sloganul binecunoscut „Agricultura este șansa națiunii române”, evenimentul a cinstit cum se cuvine truda celor care dau valoare muncii câmpului și creșterii animalelor, cei mai destoinici dintre aceștia fiind evidențiați în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Agronomilor Mureş.

Ing. Viorel Borșan

„Anul 2022 nu fost unul foarte bun din de vedere al producțiilor agricole. Totuși, nu puțini agricultori mureșeni s-au afirmat în munca de producție și procesare, lucru pentru care se cuvin laude și mulțumiri. Astfel, am acordat două premii unor fermieri care s-au remarcat în sectorul agricol cu producții deosebite, SC Kosa Agro Seuca pentru cultura mare, respectiv SC Elphin Nature Group SRL, grup de producători care s-au remarcat prin tehnologia deosebită pe care o aplică în cultivarea legumelor în spații protejate”, a precizat Ing. Viorel Borșan.

La loc de cinste au fost producătorii mureșeni certificați tradițional la nivel național și internațional. „Agricultorii mureșeni sunt în fruntea producțiilor agricole obținute an de an. S-au remarcat la nivel național ca fiind în topul producătorilor. Produsele aflate pe masa noastră cum sunt ”Telemeaua de Ibănești”, ”Mărul de Batoș”, ”Pita de Boiu”, lactatele de Sanlacta sau Therezia sunt doar câteva dintre numeroasele produse cu renume național și chiar european. Le mulțumim pentru aceste performanțe și așteptăm în continuare să păstrăm locul fruntaș în acest top. Producătorii din județul Mureș certificați cu ”Produs tradițional” și Produs cu ”Denumire de Origine Protejată (D.O.P.) pe județul Mureș recunoscuți de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au remarcat în ultima perioadă cu câteva produse de top, ”Telemeaua de Ibănești”, brand național și chiar european, recunoscut la marile târguri europene, și ”Pita de Boiu”, pâine frământată cu cartofi făcută în cuptorul din curte cu lemne. Avem produse lactate, mezeluri deosebite care sunt într-adevăr în topul produselor românești”, a precizat ing. Viorel Borșan.

Întâlnirea fermierilor mureșeni a fost întregită de tradiționala tombolă, 120 de premii cu o valoare între 30 și 1.300 lei au fost puse la bătaie de organizatori, și nu în ultimul rând programul artistic, de la acordurile muzicii ușoare aduse de formația condusă de Ács József din Reghin, la partea de folclor însuflețită de ansamblurile folclorice ”Plaiurile Luțului” din Goreni, ”Arinii Boiului” din Boiu și ”Românașul” din Albești.

De la parlamentari, agronomi mai vechi sau mai noi, la simplii fermieri, cu toți cei prezenți vineri, 24 februarie la ”Balul Agronomilor” au avut avut parte de clipe de bună dispoziție în compania celor cu drag de nobila meserie de agricultor.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE