FOTOREPORTAJ: Sărbătoarea de la Târgu Mureș a Forțelor pentru Operații Speciale Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2299 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Sărbătoarea de la Târgu Mureș a Forțelor pentru Operații Speciale

Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat joi, 2 martie, în Piața Victoriei din Târgu Mureș, la ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea, la Târgu Mureș, a primei structuri de Forțe pentru Operații Speciale din România. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale și județene, alături de alți invitați reprezentanți ai unor instituții de la nivel local sau din capitală, veniți să asiste la sărbătoarea structurii de elită a Armatei Române.

Fii ai lui Dumnezeu, ”făcători de pace”

Ceremonia a debutat cu salutarea Gărzii de Onoare de către prim-ministrul României, după care a avut loc intonarea Imnului Național al României de către baritonul Ștefan Alexandru Constantin și o scurtă slujbă religioasă, încheiată cu un mesaj transmis de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

”În fața tuturor vitregiilor veacurilor trecute și a provocărilor ideologice prezente, Binomul Biserică – Armată s-a dovedit cu adevărat o forță morală și militară în slujba binelui obștesc și a siguranței naționale. În contextul geo-politic actual destoinicia și eroismul bravilor noștri soldați sunt indispensabile și mai prețioase ca oricând deoarece lumea în care noi trăim are neapărat nevoie de pace. Prin misiunea lor nobilă, acești fii devotați ai patriei străbune devin și Fii lui Dumnezeu pentru că se dovedesc fericiți făcători de pace după cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe munte”, se menționează în mesajul transmis de către Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Embleme de Onoare

Evenimentul a continuat cu oferirea de distincții unor structuri militare și personalului militar și civil.

Astfel, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operații Speciale, ”în semn de apreciere a profesionalismului și a modului exemplar de îndeplinire a misiunilor încredințate, precum și pentru contribuția adusă la ridicarea prestigiului Armatei Românie”, s-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României: Batalionului 51 Operații Speciale ”Vulturii” și următorului personal, astfel: colonel Cristian Gheorghe Boangăr, comandor Mihai Claudiu Ghibu, colonel Adrian Sileanu, locotenent colonel Mircea Ștefan Popa și maior Ciprian Leontin Farcaș.

Totodată, s-a conferit și Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării Comandamentului Forțe pentru Operații Speciale și următorului personal, astfel: colonel Gabriel Ovidiu Ursachi, colonel Daniel Victor Gavra, locotenent colonel Laurențiu Șerban, locotenent colonel Iulian Bogdan Medințu și plutonier adjutant principal Petrică Ungureanu.

A urmat apoi conferirea Emblemei de Onoare a Informațiilor pentru Apărare colonelului Constantin Marian Bârsan și colonelului Dragoș Iulian Voloșincu.

Distincțiile au fost oferite de către general maior Dacian Tiberiu Șerban – comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Angel Tîlvăr – ministrul Apărării Naționale, general Daniel Petrescu – șeful Statului Major al Apărării și general locotenent Petru Băiceanu.

Un alt moment important al ceremoniei l-a constituit conferirea Emblemei de Onoare a Forțelor Speciale, ”cu prilejul aniversării Zilei Forțelor pentru Operații Speciale, în semn de înaltă apreciere a serviciilor deosebite și a contribuției remarcabile în sprijinul și la dezvoltarea structurilor de Forțe pentru Pperații Speciale din Armata României” următorilor foști sau actuali militari: general maior Constantin Adrian Ciolponea, general de brigadă Constantin Nicolaescu, ing. Lucian Lungu Șerban, colonel Alexander Matiew, locotenent colonel Radu Orban, plutonier adjutant principal Florea Sas, general în rezervă Ioan Aurel Stanciu, general de brigadă în rezervă Marius Crăciun și colonel în rezervă Vasile Soare.

Distincția a fost conferită de către general maior Dacian Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

”Moartea îi ocolește pe cei curajoși”

Momentul discursurilor a fost deschis de către general maior Dacian Tiberiu Ștefan, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

”Dincolo de definițiile doctrinare am înțeles că Forțele Speciale sunt speciale nu pentru că oamenii care le compun sunt speciali, ci pentru că selecția, organizarea și echiparea lor sunt speciale, instruirea și voința lor de a se instrui și lupta sunt speciale, puterea lor de a se sacrifica pentru camaradul lor și împreună pentru țară este specială”, a afirmat general maior Dacian Tiberiu Ștefan.

La ceas aniversar, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale a adus ”un pios omagiu celor șase luptători FOS care au făcut sacrificiul suprem în Afganistan punând datoria față de neamul românesc mai presus de propria lor viață”: Tiberius Marcel Petre, Claudiu Popa, Adrian Postelnicu, Iulian Dumitrescu, Adrian Ion Vizireanu și Ciprian Ștefan Polschi.

Au fost amintiți, de asemenea, și cei 11 operatori ai Forțelor pentru Operații Speciale ”căzuți la datorie pe timpul activităților de instruire complexe și cu grad ridicat de risc în țară”, precum și cei 19 camarazi ”răniți în teatrele de operații.”

”Moartea îi ocolește pe cei curajoși”, a spus, în finalul alocuțiunii sale, general maior Dacian Tiberiu Ștefan.

Putere, determinare și misiuni complexe

În mesajul său, Ministrul Apărării Naționale a transmis felicitări tuturor celor care în decursul anilor și-au adus contribuția, prin pregătire continuă și mai ales prin sacrificii, la creșterea nivelului de pregătire al Armatei Române, dar și al aprecierii de care aceasta se bucură în cadrul unor organisme și instituții internaționale, în special în cadrul Alianței NATO.

”Când spui Forțele pentru Operații Speciale spui putere, determinare și misiuni complexe. La 20 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor pentru Operații Speciale aici, la Târgu Mureș, ne mândrim cu faptul că România se află într-o companie restrânsă și selectă. O companie a țărilor care dispun de structuri cu nivel de pregătire și dotare, cu tehnică de ultimă generație, așa cum este Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale al Armatei României. Militarii acestui comandament sunt respectați în rândul Armatelor NATO”, a arătat Angel Tîlvăr.

Două decenii de evoluție

Prezent la Târgu Mureș în urmă cu două decenii, la ceremonia de înființare a primului Batalion de Forțe Speciale din România, premierul României a rememorat respectivul moment cu emoție, dar și cu încredere în ceea ce va urma în viitor pentru Forțele pentru Operații Speciale.

”La 1 martie, Forțele pentru Operații Speciale aniversează 20 de ani de existență. Aici, în acest municipiu, se constituia la 1 martie 2003 primul Batalion de Forțe Speciale, ”Vulturii”, aici a început întreg procesul de pregătire și operaționalizare a Forțelor pentru Operații Speciale. Dați-mi voie să reiterez și să retrăiesc acel moment de acum 20 de ani, când am participat la ceremonia de înființare a primului Batalion de Forțe Speciale și cred că acest moment îl retrăiesc și cei care sunt astăzi în rezervă sau retragere”, a spus Nicolae-Ionel Ciucă.

”România a reușit să își construiască structuri de forțe speciale la nivelul tuturor categoriilor de forțe, acestea fiind încadrate cu militari de elită, profesioniști cu aptitudini dezvoltate de luptători care sunt simultan parașutiști, scafandri și alpiniști, capabili să facă față oricăror situații deosebite pentru că își bazează forța de intervenție în teatru pe surpriză, viteză de acțiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înțelegerea mediului de acțiune din punct de vedere cultural și lingvistic. Forțele pentru Operații Speciale sunt componenta de reacție rapidă de nivel strategic, cu nivel ridicat de pregătire și dotare”, a completat numărul 1 din Guvernul României.

De asemenea, Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări că procesul de modernizare al Armatei României va continua, argumentând că ”creșterea procentului din PIB alocat pentru Apărare la 2,5% are un aport considerabil și pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică militară moderne.”

”Este necesar să continuăm acest demers pentru că suntem parte a unei alianțe care ne asigură cele mai puternice garanții de securitate din istoria noastră, dar trebuie să avem și noi contribuția noastră”, a conchis premierul României.

Militari de elită, la standarde NATO

Momentul discursurilor a fost încheiat de către Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

”Practic, istoria de 20 de ani a acestei unități se suprapune cu aderarea României la NATO. În mod firesc, cei care au făcut parte din această structură de top a armatei noastre au fost primii capabili să execute misiuni la standardele NATO din cele mai complicate teatre de luptă ale lumii. Faptul că astăzi dispunem de un comandament integrat al Forțelor pentru Operații Speciale este nu doar efectul acestei schimbări structurale de viziune militară, ci și al efortului considerabil depus în ultimii ani. Este rezultatul managementului resurselor umane dar și al atenției deosebite în privința selecției, instruirii și antrenării multivalente a militarilor de primă calitate. De asemenea, s-a investit semnificativ în armament și echipamente adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum și în conceperea doctrinelor, manualelor și instrucțiunilor specifice Forțelor pentru Operații Speciale. Știu că în Forțele noastre de Operați Speciale sunt militari de elită, profesioniști, cu aptitudini dezvoltate de luptători, de lideri, majoritatea fiind simultan parașutiști, scafandri și alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite”, a menționat Marcel Ciolacu.

Demonstrații… la înălțime

Un moment extrem de spectaculos al ceremoniei militare l-a constituit parașutarea la punct fix a drapelelor României, NATO și al Forțelor pentru Operații Speciale de la o atitudine de 1.500 de metri, dar și câteva raiduri aeriene de mare precizie executate cu măiestrie deasupra Pieței Victoriei de formații de elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27 J Spartan și avioane F-16 Fighting Falcon. Finalul a aparținut Gărzii de Onoare alcătuită din aproximativ 400 de militari aparținând tuturor unităților din subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, care a defilat alături de o parte din tehnica militară aflată în dotare.

La final, cei prezenți au primit onorul muzical din partea Fanfarei Divizia 4 Infanterie ”Gemina” dirijată de către locotenent Daniel Munteanu.

Una caldă…

Vizita premierului României la Târgu Mureș a fost precedată de ample operațiuni de ”cosmetizare” a unor străzi aflate pe traseul oficial, care au fost spălate și măturate cu multă minuțiozitate și determinare de către angajați ai unor firme de salubritate. Totodată, sacii de gunoaie care până mai ieri tronau cam peste tot în zona ultracentrală a municipiului Târgu Mureș, au dispărut fără urmă, dovadă că atunci când vine Șeful și atunci când cineva vrea, se poate.

În acest sens, pe rețelele de socializare au circulat mai multe glume, din care am ales două: ”Ce păcat că premierul Ciucă nu a vizitat și cartierele din Târgu Mureș, poate că așa se făcea curățenie și pe acolo”, respectiv: ”Ar fi bine ca premierul Ciucă să viziteze Târgu Mureșul tot la două săptămâni, poate așa vom avea un oraș curat.”

… Una rece

Cu toată amabilitatea și tactul de care au dat dovadă (inclusiv când au percheziționat cu migală jurnaliștii, cameramanii și fotografii de la diverse instituții media), atitudinea organizatorilor față de reprezentanții mass media a lăsat de dorit într-o privință. În timp ce jurnaliștii, fotografii și cameramanii reprezentanți ai unor ziare, televiziuni și posturi de radio veniți la eveniment să transmită în primul rând pentru cetățeni au fost dirijați înspre un ”țarc” aflat pe un flanc al dispozitivului din Piața Victoriei, un număr considerabil de fotografi și cameramani (alții decât cei oficiali) angajați ai unor politicieni locali – și nu numai – au fost lăsați să se plimbe nestingheriți cam pe unde doreau în exercitarea profesiei, probabil din considerentul că sunt ”mai speciali” pentru că sunt răspunzători de ”imaginea Șefilor”…

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE