Home / Social / Adrian Giurgiu, deputat USR Mureș. ” Îi cer ferm ministrului Sorin Grindeanu să reia această licitație”

Adrian Giurgiu, deputat USR Mureș. ” Îi cer ferm ministrului Sorin Grindeanu să reia această licitație”

Distribuie

Cabinetul Parlamentar Adrian Giurgiu, a găzduit azi, 3 martie 2023,de  ora 12.00 la sediul USR Mureș din Târgu Mureș, strada Aurel Filimon, numărul 2, o conferința de presă susținută de deputatul Adrian Giurgiu, deputat de Mureș al USR cu tema anulării licitațiilor pentru cele două tronsoane ale Autostrăzii A8 Unirii: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Reghin – Târgu Neamț, ambele finanțate prin PNRR..

În 2021 USR i-a lăsat la cheie lui Grindeanu un studiu de fezabilitate 90% gata, cu finanțare europeană prin PNRR asigurată. I-a luat mai bine de un an să îl finalizeze și să lanseze licitația de lucrări. Acum, anularea licitațiilor pune în pericol finalizarea lucrărilor, pentru că banii europeni nerambursabili destinați acestor două troansoane vor veni în România doar dacă semnăm contractele cu constructorii până la finalul lui 2023. În cadrul conferinței de presă voi prezenta o radiografie a dezastrului organizării licitațiilor pentru Autostrada A8.

”Statul român nu vrea să fie responsabil pentru furtul din pădure. Avem oameni plătiți din taxele noastre ale tuturor care trebuie să-și facă treaba, care trebuie să gestioneze pădurile, să ne protejeze, avem oameni care sunt plătiți să prindă hoții, care trebuie să-i bage la pușcărie și care nu-și fac treaba. De ce? Pentru că mafia lemnului și-am băgat tentaculele în fiecare instituție din stat și statului îi convine asta. Nu spun că totți oamenii de la stat lucrează în favoarea lemnulu, sunt și din cei care sunt pe baricade și țin piept mafiei, dar mafoie este de la cel mai mic nivel la cel mai mare ”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR Mureș, menționând că, rezultatele unor investigații arată că, din 2018 până astăzi,  peste 20 de milioane de metri cub pe an sunt furați din pădurile României.

USR Mureș consideră inaceptabilă maniera în care actuala coaliție de guvernare a tratat organizarea acestor licitații și faptul că actuala coaliție pune în pericol un proiect de mare infrastructură care ar ajuta județul Mureș să crească din punct de vedere economic.

” Furt și incompetență. Asta vedem și asta primim de la aleșii noștri. Avem nevoie ca în zona de păduri să se oprească furtul, îl vedem la ce nivel este și deja este la un nivel intolerabil. Avem fondurile necesare, avem mecanismele necesare, avem resursele și este nevoie să oprim acest furt.. Este nevoie și de DNA-ul pădurilor, ca cei care fură să fie trimiși până la urmă la închisoare și să-și ispășească pedepsele. Pe partea de autostrăzi, vedem această incompetență, avem licitații, avem banii, avem sursele de finanțare și constructorii nu-și primesc informațiie la timp de la minister pentru a putea participa corect la licitație, să fie informați, să poată să depună ofertele la prețul cel mai corect și astfel rămânem fără oameni, fără firme care să liciteze și rămânem fără autostrăzi. Riscăm să ratăm fonduri europene și riscăm să rămânem fără autostrada A8 ”, a mai adăugat deputat USR Mureș.

 Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are o lungime de 24,4 km (2,4 km drumuri de legătură), valoarea din SEAP este cuprinsă între 2,9 și 3,4 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție. Ofertele pot fi depuse până la data de 27 februarie 2023.

Secțiunea III Reghin – Târgu Neamț are o lungime de 30 de kilometri, valoarea din SEAP este de 2,3 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție. Ofertele pot fi depuse până la data de 28 februarie 2023.

”Îi cer ferm ministrului Sorin Grindeanu să reia această licitație, ca până la sfârșitul anului să se semneze contractul și să putem să avem sursa de finanțare, să nu ratăm acest jalon PNRR, care este foarte important. Dacă la sfârșitul anului nu avem contractele semnate, atunci vom rămâne și fără autostradă și fără sursa de finanțare acum”,a declarat Adrian Giurgiu .

Soluția ar fi că în momentul în care se reia această procedură de licitație să se vadă cererile depuse deja pentru informări și să vadă de ce informații au nevoie constructorii. De obicei sunt informații din teren ca ei să știe la ce se înhamă, să știe exact ce au de construit ca să își poată face evaluare de costuri.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.