Home / Slider / CRAB trage un semnal de alarmă. Consumul de droguri sintetice în şcolile din Mureș a luat o amploare fără precedent

CRAB trage un semnal de alarmă. Consumul de droguri sintetice în şcolile din Mureș a luat o amploare fără precedent

Distribuie

Călin-Dinu Zamfirescu , coordonator proiect pilot Centrul de Recuperare din Adicții ”Bastion” (CRAB) Târgu-Mureș, trage un semnal de alarmă în privinţa consumului de droguri, unde elevii au ajuns chiar dealeri de droguri.

” După mesajele şi apelurile tot mai îngrijorătoare care vin la noi, la CRAB, încă de acum 2-3 ani, de la părinţi, medici, psihopedagogi, consumul de droguri sintetice în şcolile(!), liceele şi universităţile din Mureş a luat o amploare fără precedent!

Preferatele elevilor de 15-16-17 ani sunt Amfetamina (în jargon: Speed, Sare, Praf) şi Metamfetamina (Crystal, Meth), droguri sintetice extrem de periculoase pentru tineri, cu consecinţe devastatoare asupra organismului ”, a menționat coordonatorul CRAB.

Ele pot provoca insomnii, foame, stări de rău, comportament bizar, dar şi dureri, crampe, comoţii, pierderea dinţilor, afecţiuni cerebrale, infarcturi, depresii sau psihoze.

Minorii pot deveni dependenţi pe repede înainte, iar riscul ca unii să nu poată supravieţui acestei dependenţe este uriaş, a mai adăugat Călin-Dinu Zamfirescu, menționând câteva exemple, la întâmplare din întâlnirile de săptămâna trecută, interviuri motivaţionale cu 2 minori, însoţiţi de mamele lor la CRAB.

1). Luni, dialog cu primul copil (15 ani):

– Câţi amici ai în anturaj?

– Vreo 15-20.

– Şi câţi dintre ei consumă?

– Toţi, absolut toţi. (!)

2). Miercuri, al doilea copil (16 ani):

– Câţi prieteni ai în anturaj?

– 25-30.

– Câţi sunt consumatori?

– Toţi, vreo 2-3 au fost convinşi, că altfel nu mai erau acceptaţi în grup.

3). Telefonul unei mame (adolescent de 17 ani):

– În clasa copilului meu sunt 27, dintre care 23 consumă sare sau crystal, iar 2 sunt dealeri. M-am plâns peste tot şi nimic nu s-a schimbat. Nu ştiu ce să mă fac!

” Statul (prin politicieni) a ales să criminalizeze nu numai traficul (de la 5 la 15 ani), dar şi consumul, deţinerea de droguri (de la 3 la 10 ani). Sunt 4 penitenciare în ţară pentru minori şi în ritmul acesta va trebui să mai construiască vreo 40. Că de educaţie programatică a elevilor, informare, prevenţie, consiliere şi terapie nu s-a auzit în România şi e mult prea dificil de implementat”, a concluzionat Călin-Dinu Zamfirescu.

Problema consumului de droguri în rândul elevilor este una delicată, la care școlile nu au foarte multe soluții, dar dincolo de activitatea de prevenție din școli, controlul parental devine tot mai important.


De asemenea, verificati

Moment istoric la Aeroportul ”Transilvania”: primul zbor Air Connect între București și Târgu Mureș

Distribuie Prima cursă aeriană București – Târgu Mureș operată de compania Air Connect a aterizat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.