Home / Cultură / A 27-a ediție a Festivalul Filmului Francez la Târgu Mureș

A 27-a ediție a Festivalul Filmului Francez la Târgu Mureș

Distribuie

Muzeul Județean vă așteaptă la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez, care celebrează 30 de ani de francofonie în România. La Târgu Mureș, proiecțiile au loc la Muzeul Județean Mureș, Secția de Istorie – Sala Multimedia (Cetatea Târgu Mureș), între 23-26 martie 2023.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă încă o dată sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Biletele pot fi achiziționate direct de la casieria muzeului. Tarif unic: 7 lei.

Programul Festivalul Filmului Francez la Târgu Mureș cuprinde 4 filme–comedii, drame, thrillere, capodopere cinematografice pentru toategusturile.

PROGRAM FFF @ Târgu Mureș

Joi, 23 martie, 20:00

LA NUIT DU 12 / NOAPTEA DE 12  (r. Dominik Moll)

Secțiune: Panorama Filmelor Anului

Cel mai Bun Film și Cel mai Bun Scenariu la Premiile Lumière (2023)

Filmul a avut premiera la Cannes 2022

Thriller, Polițist | Franța, Belgia | 2022 | 1h55

Sinopsis:

Mai devreme sau mai târziu, fiecare anchetator se confruntă cu o crimă nerezolvată, care îl bântuie. Pentru Yohan, care tocmai a fost numit detectiv șef în cadrul Brigăzii de Criminalistică din Grenoble, crima Clarei este un astfel de caz. Alături de echipa sa, el investighează viața și relațiile victimei, iar ceea ce începe ca o anchetă amănunțită se transformă rapid într-o obsesie. Suspecții nu încetează să apară, iar îndoielile lui Yohan continuă să crească. Un singur lucru este cert: crima a avut loc în noaptea de 12.

Vineri, 24 martie, 20:00

SAINT OMER, regia Alice Diop

Propunerea Franței la Premiile Oscar 2023

Dramă | Franța | 2022 | 2h02

Sinopsis:

La tribunalul din Saint-Omer, Laurence Coly, o tânără de origine africană, este acuzată că şi-a ucis bebeluşul de câteva luni, abandonându-l pe plajă în timpul mareei. La proces asistă Rama, o scriitoare care vrea să dedice o carte cazului, într-o reinterpretare actuală a mitului Medeei. Dar, pe măsură ce procesul avansează, cuvintele acuzatei și declarațiile martorilor zdruncină certitudinile lui Rama. Pregătindu-se la rândul său să dea naștere unui copil, ea începe să se îndoiască de adevărul propriei sale experiențe cu maternitatea.

Sâmbătă, 25 martie, 20:00

PETITE NATURE / UN COPIL SENSIBIL (r. Samuel Theis)

Secţiune: Competiţia Tinere Talente –  Lungmetraj

Dramă, Comedie | Franța | 2021 | 1h33

Sinopsis:

Johnny, în vârstă de zece ani, iese în evidență în cartierul dur în care locuiește: este sensibil, inteligent și are interese mult peste vârsta sa. El observă cu curiozitate viața amoroasă tumultoasă a tinerei sale mame. Când un nou profesor, proaspăt venit din marele oraș, preia clasa lui Johnny, lucrurile încep să se schimbe. Domnul Adamski crede în Johnny și vrea să-i deschidă calea către o lume nouă.

Duminică, 26 martie, 20:00

LA SYNDICALISTE / SINDICALISTA (r. Jean-Paul Salomé)

Secțiune: Panorama Filmelor Anului

În selecția Festivalul de Film de la Veneția 2022

Dramă, Thriller | Franța | 2023 | 2h01

Sinopsis:

Filmul este inspirat de povestea adevărată a lui Maureen Kearney, președinta sindicatului unei multinaționale franceze din domeniul energiei nucleare și denunțătoarea unor afaceri ultrasecrete care au zguduit sectorul nuclear francez. Singură împotriva lumii, ea s-a luptat cu reprezentanții guvernului și cu liderii industriei pentru a scoate la

lumină adevărul și pentru a apăra peste 50.000 de locuri de muncă. Viața ei este dată peste cap când este agresată violent în propria casă. Ancheta se desfășoară sub presiune, iar informații nou-apărute sădesc îndoiala în mintea anchetatorilor. La început victimă, Maureen devine suspectă.

Programul complet al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului Francez în România regăsiți pe site-ul oficial al festivalului:


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.