Home / Cultură /  „Take, Ianke şi Cadâr“ se joacă în cadrul Campaniei Umanitare „Artiştii pentru artişti“
Foto Cristina Gînj
Foto Cristina Gînj

 „Take, Ianke şi Cadâr“ se joacă în cadrul Campaniei Umanitare „Artiştii pentru artişti“

Distribuie

Unul dintre cele mai populare spectacole ale ultimelor stagiuni revine la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu-Mureş: „Take, Ianke şi Cadâr“ de Victor Ion Popa, în regia lui Nicu Mihoc – un spectacol pentru întreaga familie – se va juca marţi, 11 aprilie, de la ora 19.00 în cadrul Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”.

Ajuns la ediția a 19-a, este primul program al UNITER din anul 2023, organizat împreună cu teatrele din București și din țară, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2023. Iniţiată în 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor.

Scrisă în 1932, piesa „Take, Ianke şi Cadâr“ de Victor Ion Popa a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică română. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. Pe fondul tensiunilor sociale globale provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor uneori încordate şi alimentate politic dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară, „Take, Ianke şi Cadâr“ formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină.

Piesa lui Victor Ion Popa va delecta publicul cu prospeţimea farmecului său şi va oferi un nou reper de umanitate într-o societate care prea des se grăbeşte să acuze înainte să încerce să înţeleagă şi poziţia aproapelui său. Dragostea va învinge în cele din urmă?

Rămâne de văzut în varianta propusă de Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Din distribuție fac parte actorii Liviu Pancu (Take), Dan Rădulescu (Ianke), Costin Gavază (Cadâr), Cristian Iorga (Ionel), Loredana Dascălu (Ana), Csaba Ciugulitu (Iţic), Cristina Holtzli (Baba Safta) şi Ştefan Mura (Gypsy). Regia îi aparţine lui Nicu Mihoc, scenografia este realizată de Horaţiu Mihaiu, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Dan Rădulescu a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal în cadrul Festivalului Național de Comedie de la Galaţi, în 2022.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani

Spectacolul are o durată de 2 ore şi 15 minute (cu o pauză de 15 minute).

Preţul unui bilet este de 20 lei (tarif unic). Biletele pot fi achiziţionate exclusiv în format fizic de la Casieria Teatrului, de luni până vineri, între orele 9.00 – 19.00 şi în weekend, înainte cu o oră de reprezentaţii.

Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală (RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei) și reprezintă suport financiar pentru beneficiarii programului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.