Home / Administratie / INTERVIU. Investiții de la A la Z pentru comunitatea din Iernut

INTERVIU. Investiții de la A la Z pentru comunitatea din Iernut

Distribuie

Primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, dezvăluie în interviul următor, acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi, care sunt proiectele aflate în derulare la nivelul orașului Iernut și a localităților aparținătoare, precum și o parte din activitățile cultural-sportive care se vor desfășura anul acesta.

Reporter: Pentru început, am dori să aflăm care sunt principalele lucrări de investiții ce se desfășoară în această perioadă în orașul Iernut?

Ioan Nicoară: În primul rând îmi cer scuze că suntem în sala de ședință, dar suntem în plină activitate de renovare a clădirii Primăriei și a Casei de Cultură. Referitor la întrebarea dumneavoastră pot să vă spun că avem proiecte câștigate pe reabilitare termică și sperăm să le încheiem anul acesta până în 31 decembrie. Date fiind condițiile atmosferice actuale, în prezent ne ocupăm de întreținerea drumurilor de legătură cu satele aparținătoare și cu străzile neasfaltate din oraș. Începând, sigur cu satele aparținătoare Deag, Cipău, Sfântu Gheorghe, Lechința, Oarba de Mureș și străzile care încă mai sunt neasfaltate în oraș, respectiv cartierul Eminescu Nou. Încercăm să facem drumurile practicabile, străzile la fel, să nu sufere populația foarte mult din cauza aceasta, până găsim soluții pentru asfaltări. În ceea ce privește iluminatul public, suntem în plină campanie de modernizare și eficientizare a acesteia prin montarea de lămpi performante pentru a reduce consumul de energie și creșterea puterii iluminatului. Deja avem, cred, aproape toate satele modernizate, mai avem puțin la Lechința și pe urmă intrăm în oraș, o să începem cu cartierul Eminescu Nou, după care o să facem strada principală, respectiv DN15, și pe urmă intrăm pe străzile interioare. În afară de aceasta, sigur traversăm o perioadă nu tocmai bună din punct de vedere financiar datorită costurilor la energie, gaze care încep să vină, facturi din urmă și pe care trebuie să le achităm acum. Aici vorbim de o serie de consumatori care aparțin de Primărie, respectiv, instituțiile de învățământ, sediul Primăriei, a Poliției Locale ș.a.m.d.

Rep.: Ce prevede agenda dumneavoastră în ceea ce privește investițiile derulate în prezent pe raza orașului Iernut?

I.N.: Pregătim proiectele, cele care nu sunt încă în derulare în teren, pentru a intra cât mai repede la lucrările de bază. Suntem un pic presați de timp pentru finalizarea investițiilor pe care le avem, până la 31 decembrie, termen limită. Mă refer aici la axa 13.1, unde avem trei investiții, Căminul Cultural din Cipău, asfaltarea străzii Gării din Cipău și trei blocuri de locuințe sociale, pe care vrem să le finalizăm înainte de termenul fixat de finanțator. Pe lângă aceasta, încercăm în perioada imediat următoare să facem recepția la lucrările de canalizare apă în satul Sălcud. Chiar ieri am avut o vizită de la Bistrița de la constructorii stației de epurare, care ar fi ultimul dintre obiectivele acestui proiect, iar așa cum spuneam, săptămânile viitoare o să pregătim documentele pentru recepția finală astfel încât să intrăm în normal cu instalația respectivă. Din acest punct de vedere, având și drumul până la intrarea în sat asfaltat, cu Sălcud încheiem o perioadă, până se mai așează lucrurile cu străzile interioare, ca să putem trece și acolo la modernizare. În ceea ce privește celelalte sate, la Deag avem în plan o capelă, încă n-am stabilit locul, dar urmează în perioada următoare să stabilim exact locația pentru că ne obligă și legea să avem capele în fiecare localitate. Avem cimitirul și construirea de capelă în satul Sfântu Gheorghe, localitate în care toate utilitățile sunt asigurate. Facem progrese la un proiect prin Programul ”Anghel Saligny” pentru o lucrare de canalizare la Cipău, sat aparținător, și bineînțeles la Oarba de Mureș, realizarea alimentării cu apă care e de o stringență deosebită. În rest, mai avem pe PNRR o serie de proiecte, atât pe ”Valul renovării” cât și pe cealaltă parte componentă și în special ne gândim la școli, Școala Generală Iernut cu două locații, Lechința cu Școala Generală de acolo. Avem Grădinița cu Program Prelungit din Iernut care va intra în acest program și sediul Poliției Locale și a Direcție de Asistență Socială. Pe lângă acestea, avem deja demersuri făcute, după semnarea contractului, la Liceul Tehnologic, tot pentru reabilitarea termică și eficientizarea energetică.

Rep.: Ce urmează?

I.N.: Bineînțeles că vom continua, pe măsură ce apar axe, să vedem ce mai putem alipi la acest puzzle care înseamnă dezvoltare a întregului oraș cu satele aparținătoare. Mai avem încă de terminat trei blocuri de locuințe, sperăm că anul acesta dacă stăm bine din punct de vedere financiar. În toamnă vom vedea lucru acesta, când așteptăm o rectificare, pentru că fondurile care le adunăm acuma în prima parte a anului, până în 31 martie, cu siguranță sunt destinate pentru lucrările conexe, respectiv neeligibile din cadrul acestor proiecte apă, canal, alimentare cu energie electrică și gaz. Așa că ne așteaptă un an, un an de muncă bun pe partea de investiții. Sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu să putem gestiona o asemenea zestre de proiecte și prin urmare ne așteaptă un an de muncă asiduă.

Rep.: Pe partea de investiții Iernutul stă bine, pe partea de evenimente la ce să ne așteptăm în acest an?

I.N.: În primul rând, vreau să organizăm un eveniment mai special de Ziua Copilului, pe care încercăm să-l pregătim de pe acum și prin acest eveniment ne dorim să ne apropiem din nou de copii, în primul rând, pe urmă de părinți, de bunici, de cetățeni, astfel încât să încercăm să refacem legăturile care ne-au strâns până acum la diverse evenimente. Vom avea Zilele Orașului, Festivalul cântecului patriotic de la Oarba de Mureș. În rest, am avut chiar zilele trecute lansare de carte. Încet, încet lucrurile se mișcă și pe această parte. Ne gândim că în momentul în care cele două clădiri, Primăria și Casa de Cultură, se vor apropia de finalizare, în special Casa de Cultură, lucrurile vor sta mult mai bine din acest punct de vedere, putând organiza acolo spectacole, întâlniri, astfel încât să redevenim apropiați. Pandemia, evenimentele de lângă granița țării, criza economică, ne-au influențat în ceea ce privește relațiile interumane.

Rep.: Iernutul este un oraș cu tradiție în sport. Continuați tradiția?

I.N.: Da, în precedenta ședință de Consiliu Local am aprobat finanțarea Clubului sportiv de fotbal, care are mai multe grupe de copii, de tineret, echipa mare care va merge înainte în Divizia D. Un lucru îmbucurător este faptul că la Primărie am primit o solicitare de finanțare pentru un club mai deosebit, Clubul de pescuit. Aici inițiatorii își propun să adune cât mai mulți copii de pe raza orașului și să organizeze manifestări și concursuri specifice, astfel încât doritorii să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Ne bucurăm că mai apar și asemenea inițiative. Ne-am dori să fie ceva mai multe, dar în măsura în care putem acoperi din bugetul local asemenea activități, așteptăm și alte inițiative.

A consemnat Marius MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.