Calificativ ”Foarte eficient” la Curtea de Apel Târgu Mureș, pentru anul 2022 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1504 Vizualizări

Calificativ ”Foarte eficient” la Curtea de Apel Târgu Mureș, pentru anul 2022

Judecătorii Andreea Ciucă și Ioana Lucaci, președintele respectiv vicepreședintele Curții de Apel Târgu Mureș, au prezentat miercuri, 15 martie, cu prilejul unei conferințe de presă, Raportul de activitate al instituției aferent anului 2022.

Din perspectiva indicatorilor de eficiență a activității, Curtea de Apel Târgu Mureș s-a încadrat în anul 2022 în gradul de performanță ”Foarte eficient”, stabilit de aplicațiile informative Ecris și Statis Ecris care analizează în acest sens cinci indicatori.

”Volumul de activitate a crescut cu 4%, gradul de încărcătură per judecător a crescut cu 9,9% față de 2021, rata de soluționare a cauzelor, adică operativitatea, a crescut cu 8,4% față de anul anterior, stocul de dosare a scăzut cu 7%, ponderea dosarelor închise în anul 2022 a fost de 98,9%, ceea ce se încadrează la calificativul de ”Foarte eficient”, durata medie de soluționare a fost de 3,3 luni, de asemenea, cu calificativul ”Foarte eficient”, ponderea hotărârilor redactate peste termenul legal a scăzut 3,2%, de la 18,6% în anul 2021, la 15,4% în anul 2022”, a afirmat judecătorul Andreea Ciucă, președintele Curții de Apel Târgu Mureș.

Principalii indicatori

În anul 2022, instanțele de pe raza Curții de Apel Târgu Mureș au avut un volum de activitate de 4.720 de dosare. Spre comparație, în anii anteriori evoluția acestui indicator a fost următoarea: 4.874 de dosare în 2019, 4.004 de dosare în 2020 și 4.550 de dosare în 2022.

”Activitatea Curții de Apel Târgu Mureș a fost, să spunem, mai încărcată decât cu un an înainte, pentru că în 2022 volumul de activitate a crescut față de 2021 cu 4% și ce este foarte important, gradul de încărcătură pe judecător a crescut cu 9,9%, deci aproape cu 10% gradul de încărcătură a crescut. Avem un grad de încărcătură aproape la nivelul anului 2019. După ce în 2019, 2020, 2021, volumul de activitate a scăzut, în 2022 a revenit la nivelul celui din 2019, adică un grad de încărcătură destul de mare. Curtea de Apel Târgu Mureș se situează încă sub media națională din perspectiva gradului de încărcătură pe judecător. Dar nu acest aspect este cel esențial, având în vedere faptul că nimeni, nici noi, judecătorii, nici cetățenii, nu cred că își doresc ca instanțele să fie atât de încărcate încât să ajungem la o diminuare a calității actului de justiție sau să ajungem în situația în care să nu avansăm din perspectiva calității actului de justiție”, a menționat judecătorul Andreea Ciucă.

Referindu-se la evoluția numărului de judecători din organigramă, președintele Curții de Apel Târgu Mureș a afirmat că acesta a înregistrat o scădere, de la 32 în 2020, la 30 în 2022, iar în ceea ce privește rata de soluționare a dosarelor, judecătorul Andreea Ciucă a precizat că acest indicator a fost de 102,4% în anul 2022.

”De aceea procentele sunt mai mari de 100 pentru că această depășire de 100% înseamnă că respectiva instanță a atacat și stocurile. Dacă ai mai mult de 100 de la cele soluționate din cele intrate, înseamnă că ai soluționat în mod clar și stocurile. Important pentru noi este o creștere de la 94% la 102%, o diferență mare din perspectiva ratei de soluționare, precum și o reducere a stocului dosarelor la finalul anului”, a explicat judecătorul Andreea Ciucă.

Un alt indicator important din perspectiva activității Curții de Apel Târgu Mureș este indicele de desființare a hotărârilor judecătorești pronunțate de o instanță.

”În privința Curții de Apel Târgu Mureș, indicele a fost de doar 1% în anul 2022, deci din toate hotărârile pe care noi le-am pronunțat doar 1% au fost desființate, indicele menținându-se la același nivel ca în anul 2022”, a subliniat judecătorul Andreea Ciucă.

Vom reveni, în edițiile viitoare ale cotidianului Zi de Zi, cu alte aspecte relevante prezentate în aceeași conferință de presă despre Raportul de activitate pe anul 2022 al Curții de Apel Târgu Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE