- redactia
- 0 comentarii
- 1077 Vizualizări
Lucrări de renaturare la Canalul Morii
15 martie 2023Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș a început, în data de 6 martie, lucrările de decolmatare și defrișare pe Canalul Morii din municipiul Reghin. Potrivit reprezentanților ABA Mureș, au fost executate lucrări de defrișări vegetative și de decolmatări a depunerilor și a nămolului depus în zona canalului de aducțiune, în zona între râul Mureș și Canalul Morii.
Printre cei implicați în reconstrucția canalului Morii se numără Asociația unDAverde care, în colaborare cu Universitatea Sapientia, Serviciul de Gospodărire a Apelor Mureș, Administrația Bazinală de Apă Mures și Primăria Reghin au dat startul marți, 13 martie, unor lucrări de renaturare a Canalului Morii.
„Am verificat, alături de consilierul local Ovidiu Marian progresul lucrărilor de decolmatare și defrișare de pe Canalul Morii. Am constatat cu bucurie că mobilizarea echipelor a fost la fel de eficientă ca și săptămâna trecută, iar directorul inginer Cosmin Pop și colegii din conducerea ABA și SGA Mureș monitorizează îndeaproape proiectul, înțelegând importanța lui pentru siguranța și confortul locuitorilor din zonă. În zilele următoare, beneficiarii de ajutoare sociale, coordonați de colegii din departamentele de specialitate, vor oferi sprijin angajaților ABA Mureș prin colectarea deșeurilor de pe albia canalului. Sperăm că după finalizarea lucrărilor curățenia va fi menținută cu responsabilitate astfel încât cu toții să ne putem bucura de acest curs de apă”, a precizat Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin.
Creșterea biodiversității
Ziua de mercuri, 13 martie, a consemnat prima zi de atelier pentru Canalul Morii Verde, protagoniști fiind reprezentanții Asociației unDAverde, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș și studenții peisagiști de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș.
„Am conturat pe malul stâng trei alveole cu pari și fascine din nuiele. Acestea au rolul de a varia viteza apei și astfel să spele eventualele depuneri pe care le-ar aduce apa. Ele sunt construcții temporare până ce cresc rădăcinile de arbori. Pe lângă aceasta variația vitezei apei și vârtejurile sunt medii preferate de viețuitoarele din apă. Astfel facilităm creșterea biodiversității care contribuie și sunt un indicator pentru calitatea apei. Urmează să finalizăm malul stâng și să facem alveole asemănătoare și pe malul drept care este mai abrupt. Astfel domolim taluzul care e alunecat pe alocuri”, a precizat arh Klaus Birthler, reprezentantul Asociației unDAverde.
Acesta a ținut să mulțumescă reprezentanțilo ABA Mureș pentru sprijinul acordat. ”Am primit în dar de la Apele Române Mureș și SGA Mureș o unealtă de mână care are toate șansele să devină simbol pentru soluții bazate pe natură fiindcă cu ea se bat parii din lemn pentru stabilizarea malurilor. Această unealtă nu am găsit-o în magazine ca să putem dota atelierul de trei zile de la Reghin însă au fost confecționate mai multe exemplare de atelierul de tâmplărie a SGA Mureș, dintre care un exemplar a primit și specialistul nostru Georg Hermannsdorfer și Universitatea Sapientia. Mulțumim pe această cale domnilor Ovidiu-Sebastian Ianculescu și Cosmin Pop pentru minunata supriză oferită”, a afirmat reprezentantul Asociației unDAverde.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu