Home / Administratie / Bilanțul pompierilor voluntari din Luduș

Bilanțul pompierilor voluntari din Luduș

Distribuie

La începutul anului 2023, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a prezentat în Consiliul Local „Raportul privind starea economică, socială și de mediu a orașului Luduș în anul 2022”. Un capitol important în acest Raport îl constituie activitatea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) care funcționează conform Regulamentului  de Organizare și Funcționare aprobat prin hotărârea Consiliului Local Luduș nr. 199/2019.

În sectorul său de competență, SVSU „asigură, alături de celelalte structuri existente, intervenția pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor și protecția persoanelor, a animalelor, a bunurilor de orice natură, periclitate de incendiu sau de orice altă situație de urgență, cum ar fi: accidentele majore pe căile rutiere, feroviare, inundațiile, cutremurele, alunecările de teren, accidentele tehnologice, chimice, biologice, exploziile, efectele negative ale fenomenelor meteorologice”.

Intervențiile operative ale pompierilor au fost completate pe tot parcursul anului 2022 de activități desfășurate în cooperare cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru prevenirea cetățenilor „asupra riscurilor care pot să apară prin evoluția unor fenomene cum ar fi: inundațiile, vijeliile sau canicula, dar în mod deosebit  s-a insistat pe respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în cadrul gospodăriilor populației, mai ales la arderea miriștilor și a resturilor vegetale din curți, grădini și terenurile extravilane”.

În Raport este relevată o bună colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș, iar pe tot parcursul  anului 2022, inspectorii din această instituție, la toate acțiunile de cooperare, îndrumare și control, au sprijinit activitatea SVSU Luduș și au apreciat în mod real competența, profesionalismul și priceperea personalului angajat în acest domeniu de activitate. Primarul Cristian Moldovan a subliniat în Raportul său rezultatele foarte bune ale colaborărilor cu echipajele ISU, ale poliției naționale și locale, Ambulanței și SMURD, precum și cu „Administrația Bazinală de Apă Mureș și în mod special cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, împreună colaborându-se conform Planului de apărare împotriva inundațiilor, al ghețurilor și poluărilor accidentale pe cursurile de apă din orașul Luduș, valabil pentru perioada 2022-2025”.

Anul 2022 a constituit un an plin de intervenții, au fost 303 acțiuni pentru limitarea și înlăturarea unor efecte distructive ale situațiilor de urgență – incendii sau calimități naturale – iar altele au fost acțiuni cu caracter gospodăresc impuse de administrația locală. Statistica întocmită pe tipuri de intervenții se prezintă în felul următor: incendii (39); eșecul utilităților publice, deranjamente în rețeaua de canalizare, pluvială, de apă potabilă, desfundări de canale, evacuare de apă din cămine și canale (26); transportul apei la cetățenii din oraș și la animalele aflate în pășune (150);  accidente rutiere (19); deblocări de uși la apartamentele de la etajele superioare ale blocurilor (6); curățat carosabil, trotuare și fântâni arteziene (14); verificările hidranților (28); asistența la evenimente și serbări publice (6); exerciții și aplicații (10); alte interveții în situații de urgență (5).

La final, primarul Cristian Moldovan a apreciat că activitatea SVSU în anul 2022 „poate fi apreciată ca bună, ea putând fi îmbunătățită printr-o mai bună mobilizare a întregii structuri”.

Ioan A. BORGOVAN


De asemenea, verificati

„Constantin“, povestea lui Brâncoveanu, dincolo de mit

Distribuie Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ anunţă o nouă reprezentaţie a spectacolului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.