Home / Politic / Târgu Mureș: ”Libertate și siguranță”, sloganul comemorării Revoluției din 1848-1849

Târgu Mureș: ”Libertate și siguranță”, sloganul comemorării Revoluției din 1848-1849

Distribuie

Comemorarea Revoluției din 1848-1849, organizată de UDMR Mureș și filiala UDMR Târgu Mureș, a început miercuri, 15 martie, la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș, cu sloganul ”Libertate și siguranță” și cu binecuvântarea arhidiaconului romano-catolic de Târgu Mureș, Péter Arthur.

Apoi a urmat discursul președintelui Organizației Județene UDMR Mureș, Péter Ferenc.

„Istoria noastră milenară este o mărturie că nu suntem o națiune infantilă; istoria noastră de la 1848 este o mărturie că nu suntem o națiune stagnantă.” – Péter Ferenc l-a citat pe Kossuth Lajos, unul dintre liderii spirituali ai Războiului de Independență al Ungariei. El a adăugat: „Eroii Războiului de Independență de la 1848, atât cei cunoscuți, cât și cei fără nume, au arătat calea pentru maghiarii din Bazinul Carpatic. Avem tendința de a fi nemulțumiți de nenorocirile percepute sau reale și atât de rar ne amintim că noi înșine suntem cei care ne formăm propriul destin. Atunci când națiunea s-a ridicat ca un singur om și a scuturat stăpânirea unei puteri opresive, ea și-a modelat propriul destin”, a afirmat liderul UDMR Mureș.

Nagy Zsigmond, subprefect al județului Mureș, a transmis gândurile prim-ministrului român Nicolae Ciucă, în timp ce Percze László, consul al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, a citit un mesaj din partea lui Orbán Viktor, prim-ministrul Ungariei.  

„Revoluția zilelor de astăzi se referă la viitorul copiilor noștri”, a declarat în discursul său Kovács Mihály Levente, președintele organizației UDMR Târgu Mureș. Este vorba despre copiii noștri, pentru că ei sunt modelele noastre, ei învață de la noi și ei vor fi cei care vor duce mai departe tradițiile noastre.  

„Pentru a asigura viitorul urmașilor noștri într-un oraș creștin, care ține la identitatea sa națională și în care ne acceptăm reciproc, avem nevoie de mai mult decât un singur lucru: să rămânem hotărâți când vine vorba de propriile noastre priorități. Astăzi, putem fi mai puternici și mai de succes nu prin folosirea armelor, ci prin conviețuirea pașnică ca o comunitate unită”, a mai spus președintele UDMR Târgu Mureș.

Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș, a încheiat discursurile declarând că cea mai importantă sarcină a noastră este să păstrăm libertatea: ”Să construim drumuri, să creăm cele mai bune școli pentru viitor și cele mai bune condiții pentru întreprinderi, astfel încât acest viitor să fie durabil. Și aș putea continua la nesfârșit. Dar cea mai importantă sarcină este să asigurăm libertatea pentru toți membrii comunității. Nu putem eșua în acest sens și sunt convins că nu vom eșua.”

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al UDRM Târgu Mureș, evenimentul a inclus un scurt spectacol susținut de Ansamblul Artistic ”Mureșul”, condus de Varga János, și cântece interpretate de Corul Selecționat Mureș. Tollas Gábor, actor al Companiei ”Tompa Miklós”, a Teatrului Național din Târgu Mureș, a interpretat poemul „Un gând mă frământă pe mine” de Petőfi Sándor. La eveniment a mai fost prezentă Asociația Femeilor din Parohia Reformată din Târgu Mureșul de Sus, care a încântat publicul cu 1848 de bucăți de prăjitura semilună, numită Kossuth-Kifli. 

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.