Home / Cultură / Raport despre Cultura orașului Luduș

Raport despre Cultura orașului Luduș

Distribuie

Unul dintre capitolele importante ale Raportului privind starea economică, socială și de mediu a orașului Luduș în anul 2022, care a fost prezentat de primarul Cristian Moldovan, se referă la activitatea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și a Bibliotecii orășenești.

„Cultura este una dintre componentele esențiale ale serviciilor sociale pe care orice stat democratic are datoria de a le oferi cetățenilor săi. Ea se constituie într-un bun social public atipic comparativ cu celelalte, unul a cărui valoare crește proporțional cu numărul celor care îl acceptă. Oferta culturală a statului se exprimă prin politici culturale bazate pe principii bine determinate”, spune primarul, după care enunță și un număr de șase principii după care se realizează procesul de culturalizare a locuitorilor orașului, acesta fiind în concordanță cu „stabilirea obiectivelor, definirea misiunii, monitorizarea performanței sau urmărirea publicului țintă pentru ca politicile culturale să aibă succes. La toate acestea trebuie adăugată o evaluare lucidă și transparentă, bazată pe realitățile obiective ale spațiului și timpului pentru care se concep strategiile culturale”.

Având în vedere toate acestea, Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a inițiat sau a organizat câteva evenimente în regie proprie, dar mai multe activități în parteneriat cu alte instituții publice sau persoane fizice, după cum urmează: Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie: momente artistice susținute de elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, precum și o ceremonie de comemorare a poetului Mihai Eminescu în fața statuii sale din Parcul Primăriei, sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie, spectacole de teatru susținute de Teatrul Național Cluj-Napoca și Teatrul Național Târgu Mureș (secția maghiară), spectacol de operetă (secția maghiară), manifestarea cultural-artistică „Pro Viață”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș și Protopopiatul Ortodox Român Luduș, spectacole de teatru de păpuși, Festivalul de foloclor „Șir de Mărgărite”, ediția a XIX-a, Festivalul de folclor „Gheja în sărbătoare”, ediția 2022, la Gheja, sărbătorirea Zilei Independenței – 10 Mai, spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Ardealul” – 20 de ani de activitate, organizarea unui concurs de cultură generală în cadrul Zilelor Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, sărbătorirea Zilei Eroilor – Ceremonie religioasă și depuneri de coroane în cinstea eroilor, Zilele Orașului Luduș, lansare de carte și Târg tematic în colaborare cu Editura Libris Brașov, expoziție de pictură și artă fotografică susținută de Alex Nicoară și Levi Bagy, Ziua Copilului – 1 iunie, în colaborare cu Grădinița „Căsuța Fermecată”, Festivalul de folclor „Roșiori în sărbătoare”, Festivalul „Toamna Ludușeană”, Sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie (Nunta de Aur), sărbătorirea Zilei Armatei Române – 25 octombrie. manifestări cu ocazia Zilei Naționale a României – 1 Decembrie: ceremonii religioase și civile, depuneri de coroane și de flori, spectacol folcloric, recitaluri artistice susținute de elevii Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș și ai Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Luduș și Festivalul datinilor și obiceiurilor de Crăciun „Seara Colindelor”.

Raportul concluzionează că „programele cu adresare locală popuse în oferta culturală a instituției au fost alcătuite pentru toate categoriile de populație, indiferent de naționalitate , etnie, confesiune religioasă, sexe, vârstă, ocupații, venituri sau preferințe culturale, urmărind promovarea identității culturale, respectarea diversității culturale, susținerea creativității și stimularea participării”, ceea ce, în teorie este foarte bine.

Despre activitatea Bibliotecii Orășenești, Raportul primarului amintește și reamintește că aceasta „este o instituție de cultură integrată în sistemul național de biblioteci publice, a căror misiune și obiective sunt orientate pentru a servi interesele de informare, educație permanentă, studiu, dezvoltarea personalității, lectură și recreere exprimate de membrii orașului Luduș”, ceea ce este foarte bine, dar sunt precizate doar atribuțiile fără să fie consemnate activitățile practice, concrete.

Pentru anul 2023, activitatea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” este suspendată din cauza procesului de reabilitare și de reconstrucție a sediului și sperăm că toată activitatea culturală a orașului va fi translatată spre Biblioteca Orășenească a Orașului.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

De unde provin cei mai mulți turiști care au venit în 2023 în județul Mureș

Distribuie În anul 2023 structurile de cazare turistică existente în judeţul Mureş au fost gazda …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.