Home / Administrație / Din nou cu fața la apă. Moment de sărbătoare pe(ntru) Canalul Morii

Din nou cu fața la apă. Moment de sărbătoare pe(ntru) Canalul Morii

Distribuie

Canalul Morii din municipiul Reghin este în anul de grație 2023 martorul unor momente cu adevărat de excepție, grație unor oameni și instituții care au decis să-și întoarcă în sfârșit fața spre mult ignoratul curs de apă reghinean.

După ce în decembrie anul trecut avea loc prima întâlnire de lucru având ca temă Canalul Morii, protagoniști fiind Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș, Asociația unDAverde și Primăria Reghin, în luna martie lucrurile au început ușor să să se miște, lucru prefațat oarecum de arh. Klaus Birther, reprezentantul Asociației unDAverde.

„Se apropie luna martie, perioada optimă de lucru pe malurile apelor pentru construcțiile biologice (parte a sistemelor bazate pe natură), împreună cu partenerii noștri Apele Române Mureș și Municipiul Reghin, pentru Canalul Morii Verde. Este un moment atât de important de corelare reciprocă. Spun acest lucru deaoarece atura pornește cronometrul: plantările să fie înainte de perioada de vegetație- martie. De asemenea, Are loc un schimb de experiență internațional pe un segment-PILOT în care să învățăm interdisciplinar unii de la alții: tehnicile românești de construcții biologice din trecut și cele contemporane din Germania prin expertul facilitat de asociația noastră. Toate aceste informații ar trebui să poată fi accesate și experimentate și de studenții peisagiști și hidrotehniști din întreaga țară. Asta le va permite studenților, ca viitori profesioniști să aibă deja o experiență pentru următoarele proiecte PNRR în care componenta VERDE este obligatorie o dată cu European Green Deal”, afirma în luna februarie a acestui an reprezentantul unDAverde.

Zis și făcut, astfel că la începutul lunii martie Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș a început lucrările de decolmatare și defrișare pe Canalul Morii din municipiul Reghin.

Al doilea moment important s-a consumat în data de 13 martie când s-au efectuat lucrări de renaturare la Canalul Morii, moment care a coincis cu prima zi de atelier pentru Canalul Morii Verde, protagoniști fiind reprezentanții Asociației unDAverde, SGA Mureș și studenții peisagiști de la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș.

Lucrările începute la Canalul Morii au fost completate de alte momente să le spunem speciale. Primul dintre acestea a fost noul ponton, creația reghineanului Radu Oltean, inginer de rezistență cu specializare în managementul apelor care, alături de Tibor Ordog, amândoi voluntari în inițiativa Canalul Morii Verde au făcut posibil ca Reghinul să beneficieze de un nou ponton care va intra în cel mai scurt timp în folosință publică.

Momentul care a încununat întreaga muncă de până acum în readucerea Canalului Morii în utilitatea și conștiința reghinenilor s-a consumat vineri, 17 martie intitulat ”Caiace pe Canalul Morii la Reghin”, prilej pentru cei implicați, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș, Asociația unDAverde, Primăria Reghin, Clubul Nautic Reghin și toți cei care au pus umărul la readucerea Canalului Morii în albia sa binemeritată, să se bucure de o zi plină de soare, zâmbete și oameni fani, adunați în jurul unui curs de apă care își caută frumos un loc în peisajul reghinean.

„Încet, dar sigur, Canalul Morii își recapătă vechiul farmec și îndrăznesc să creadă că o aventură cu caiacul sau cu barca poate contribui la atracția turistică a Reghinului. Mulțumiri tuturor celor care depun eforturi pentru curățarea și întreținerea Canalului Morii”, a fost mesajul transmis de primarul Márk Endre.

Lucrurile nu se opresc aici, vor urma alte întâmplări frumoase menite să readucă Canalul Morii mai aproape de visul celor care cu atâta pasiune se îngrijesc de cursul de apă reghinean, finalizarea celor 11 kilometri de curs de apă navigabil la Reghin. Cel mai apropiat moment va fi chiar de Ziua Mondială a Apei sărbătorită pe 21 martie când Asociația unDAverde va organiza un tur ghidat pe Canalul Morii.

Sursă foto: Pagina de Facebook Márk Endre, unDAverde, Apele Române Mureș

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.