Sediul Administrației Bazinală de Apă (ABA) Mureș a găzduit marți, 21 martie, vernisajul celei de-a zecea ediții a expoziției de artă, care conține lucrări de pictură și afișe, organizată pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, zi sărbătorită anual în data de 22 martie.
28 de picturi și afișe
Expoziția cuprinde 28 de lucrări realizate de elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, care au fost premiați pentru inspirația de care au dat dovadă, de către reprezentanții ABA Mureș.
”Este o tradiție și o colaborare de succes cu Administrația Apelor Române, noi ne bucurăm în fiecare an că putem onora acest protocol pe care îl avem. Pentru elevi este o provocare și în același timp o descoperire a posibilităților artistice pe care le implică studiul de peisaj sau interpretarea apei în general și putem realiza, așa cum se vede, o gamă largă de lucrări cu o exprimare stilistică diferită, cu tehnici și metode vizuale destul de complexe și elaborate. Sper să vă bucurați de acest spectacol de culoare și de atmosfera la care fiecare lucrare vă invită”, a spus prof. Petre Capriță.
”Datorie sfântă” față de generațiile viitoare
Conducerea ABA Mureș a fost reprezentată de către dr. ing. Rodica Colceriu, director tehnic al ABA Mureș, care a adus mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea expoziției.
”Vă mulțumim frumos pentru participarea fiecăruia, pentru contribuția fiecăruia, pentru desenele minunate cu care ați venit la noi. Înțelegem că apa este o resursă foarte importantă pentru toată lumea și împreună vom contribui la protejarea unui mediu mai curat, sănătos, pentru ape curate pe care ni le dorim toți. Mulțumim încă o dată și vă așteptăm și anul viitor”, a transmis dr. ing. Rodica Colceriu.
Sufletul evenimentului a fost, și de această dată, Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al ABA Mureș, care a tras un semnal de alarmă vis a vis de datoria pe care fiecare dintre noi o are cu privire la transmiterea apelor curate către generațiile viitoare.
”Pentru că sunt aici două generații, cel puțin, dacă nu chiar trei, vreau să vă spun că avem o datorie sfântă, ca măcar așa cum primim apa, să o dăm mai departe generației următoare”, a afirmat Călin Fokt.
Muzică și poezie, bonus
Programul evenimentului a mai conținut un minirecital susținut de Cvartetul Mezzoforte compus din elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, dar și un minirecital de poezie, moment în cadrul căruia Călin Fokt a dat citire unei poezii intitulată ”Rugămintea Apei”, scrisă de un preșcolar din Reghin: ”Apa-i tare supărată/ Și șoptește către noi,/ Clipocind învolburată:/ Nu mai aruncați gunoi!/ Priviți cu atenție în mare/ Peștișorii sclipitori/ Nu mai au nicio scăpare/ Ei sunt tare bolnăviori!/ Hârtii, peturi și otravă/ Fără noimă ați aruncat,/ Iar apa mea cristalină/ N-ați văzut c-ați poluat!?/ Omenire, fii atentă/ Dacă vrei să ai speranță,/ Roata înapoi se-ntoarce/ Că natura nu mai iartă!”
Text și foto: Alex TOTH














