Home / Cultură / Soprana Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

Soprana Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

Distribuie

Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii ’50, ’60 şi ’70 a încetat din viață la vârsta de 97 de ani.

Născută la Solovăstru pe 21 octombrie 1925, Virginia Zeani  a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani perioadă în care a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii,  Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini. Vreme de un sfert de veac Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin.

Ultima recunoaștere a venit chiar de ziua ei, pe 21 octombrie 2022 când Virginia Zeani a inclusă în OPERA America Hall of Fame.

Printre cei care au deplând dispariția sopranei Virginia Zeani se numără și Angela Ghoerghiu, demn urmaș al prestigioasei artiste care pornea să cucerească scenele lumii dingr-un sătul numit Solovpstru, localitatea natală a Virginiei Zeani.

„Lumea a pierdut astăzi una dintre cele mai glorioase artiste, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene, Virginia Zeani, „Mami Virginia” mea cum îi spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai sărbătorite soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România Un model de omenie, onestitate si demnitate, cu umor si candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generatiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Dumnezeu să te odihnească în pace mami Virginia te voi purta mereu în suflet.”, a fost mesajul transmis de soprana Angela Gheorghiu.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.