„Galeria primarilor din Luduș” a fost completată Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

„Galeria primarilor din Luduș” a fost completată

Un demers care nu se putea bucura de succes înainte de evenimentele din decembrie 1989 și anume, organizarea și expunerea unei Galerii a primarilor, a devenit posibil în anii din urmă, atunci când un ludușean, Mitru Cirhagău aflat la a treia generație în localitate și-a susținut propunerea făcută ultimilor patru primari aleși. Conștientizând că pentru generațiile viitoare contează fiecare amănunt, că o dată cu trecerea inexorabilă a timpului, prezentul devine o amintire estompată de actualitatea presantă și necruțătoare, administrația publică locală și primarul Cristian Moldovan au decis să amenajeze în sediul Primăriei, la etajul I o Galerie a primarilor, acele persoane numite sau alese, care au gestionat destinele cetățenilor și a localităților, în funcție de personalitatea proprie și de perioada istorică în care au activat.

28 de primari în ultimii 105 ani

După Marea Unire de la 1 Decembrie 1818, primul primar al localității Luduș a fost Suciu Petru, între anii 1919-1925, după care a urmat o serie de primari aleși din rândul partidelor istorice aflate în acele vremuri la guvernare. În Galerie sun prezentați primarii din timpul războiului, după care au urmat primarii epocii socialiste. Galeria primarilor din Luduș este completată cu cei dintâi primari numiți după anul 1989, apoi cu cei aleși în mod democratic.

Revenind la primarii din până în anul 1989, ultimul primar, Livia Boilă, nu figura în mod distinct pe panou. Numită de partid în luna noiembrie 1989, tânara primăriță și-a predat mandatul în luna ianuarie 1990. De atunci, a rămas doar în istoria statistică a orașului. După 33 de ani, același Mitru Cirhagău, ajutat și de noroc, a descoperit-o la Târgu Mureș pe primărița absentă din Galerie, aceasta fiind de acord să facă o vizită în orașul tinereții sale. Așa se face că Livia Boilă a acceptat invitația făcută de primarul Cristian Moldovan de a face o vizită în Luduș și astfel a intrat din nou în Primăria pe care a părăsit-o în urmă cu 33 de ani.

O viață interesantă

În biroul în care nu a activat decât puțină vreme, în prezența primarului Cristian Moldovan și a consilierilor Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, Mitru Cirhagău a consemnat că Livia Boilă s-a născut în comuna Tirimia, a absolvit o școală profesională după care s-a încadrat la Fabrica de confecții Târnava Sighișoara, timp în care a absolvit la seral și Liceul. Așa cum erau vremurile pe atunci s-a remarcat prin sport, atletism – alergări de semifond și prin activitatea obștească. Aceste calități au fost remarcate de decidenții politici care au promovat-o pe linie politică. După zece ani de primar la comuna Gheorghe Doja, în care rezultatele au recomandat-o ca bună organizatoare, a fost numită primar la Luduș, cu urmările cunoscute. Despre perioada de la Luduș, Livia Boilă nu are resentimente, în scurtul timp a colaborat bine cu șefii de instituții și unități economice din oraș și a plecat realizând noile cerințe ale vremii. Revenită în familie la Târgu Mureș, s-a încadrat în muncă, a absolvit și Facultatea de Științe Economice, iar acum, văduva Livia Boilă este pensionară fiind alături de fiică, ginere și nepoți.

La Primăria Luduș fost o întâlnire interesantă în care s-au depănat amintiri, în prim plan fiind Livia Boilă și Liviu Botezan, cei care au participat în mod activ la acțiunile din perioada ante și post 1989. Întâlnirea s-a încheiat odată cu așezarea în Galerie a fotografiei care lipsea, aceea a doamnei Livia Boilă, singura doamnă din istoria orașului Luduș care a ocupat fotoliul de primar.

Actualul primar al orașului nu figurează în Galeria amenajată în legislatura sa. Ioan Cristian Moldovan, ales pentru prima oară în anul 2012, caracterizat de o modestie excesivă și, poate neproductivă, a amânat evidențierea sa în Galerie.

„Vreau să rămân în amintirea oamenilor prin rezultatele muncii mele, nu prin altceva. Dacă cei care vor veni după mine îmi vor aprecia munca, voi fi bucuros și mândru că am făcut ceva pentru acest oraș și pentru concetățenii mei”, a subliniat Ioan Cristian Moldovan.

Prin această întâlnire, Galeria primarilor din Luduș a fost completată cu o nouă filă, cu un nou moment de istorie locală.

Ioan A . BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE