Investiții pe toate fronturile pentru comuna Deda Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Investiții pe toate fronturile pentru comuna Deda

Statutul de Stațiune Turistică de Interes Local obținut de comuna Deda obligă conducerea Primărei să vină cu proiecte care să consolideze această frumoasă realizare. Despre aceste demersuri, precum și despre celelalte proiecte de dezvoltare ale comunei Deda, ne-a vorbit primarul Lucreția Cadar, în interviul următor.

Reporter: Cum se raportează comuna Deda la proiectele de dezvoltare în momentul de față?

Lucreția Cadar: Comuna Deda și-a asumat responsabilitatea realizării unor proiecte prin Programul Național de Reziliență și Redresare – PNRR. În acest sens, s-au semnat cinci contracte de finanțare. Toate acestea vin în completarea procesului de modernizare a comunei Deda. Este vorba de eficientizarea energetică în primul rând. În acest sens, avem reabilitarea și eficientizarea energetică a Căminului Cultural din Filea, contract semnat în data de 19 ianuarie 2023 cu Ministerul Dezvoltării, cu o valoare de 1.185.000 de lei. Al doilea proiect vizează Căminul cultural din Pietriș, contract fiind semnat în aceeași dată, 19 ianuarie 2023, cu o valoare de 717.196 de lei. De asemenea, reabilitarea și eficientizarea energetică a Centrului Medico-Social din Deda, investiție în valoare de 3.064.000 de lei. Lucrările constă în realizarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea energiei electrice, întrucât realizarea încălzirii apei în centru s-a realizat cu panouri solare prin dotările care s-au făcut în luna decembrie a anului 2022, în valoare de 670.000 de lei. Reabilitarea și eficientizarea energetică pentru toate cele trei obiective înseamnă înlocuirea geamurilor, ușilor de exterior, izolație exterioară, realizarea acoperișurilor celor trei clădiri și bineînțeles, zugrăvirea și igienizarea acestor trei obiective. Considerăm de un real folos aceste lucrări, realizarea eficientizării energetice înseamnă condiții mai bune pentru activitățile culturale, respectiv cele de trai pentru cei care își găsesc un adăpost în acest centru medico-social din Deda.

Rep.: Ce proiecte aveți în vedere la nivel de comună în perspectiva realizării Stațiunii Turistice de Interes Local?

L.C.: Am semnat în data de 20 februarie 2023 un contract pentru un proiect care prevede realizarea a doi kilometri de pistă de biciclete cu o valoare de 1.125.000 de lei. Această pistă se va realiza pe Valea Bistrei, în zona în care se va realiza Stațiunea Turistică de Interes Local a comunei Deda, investiție care vine în sprijinul celor care doresc să facă o plimbare cu bicicletele sau la pas pe Valea Bistrei, să vadă frumusețea și atractivitatea acestei zonei deosebite care aparține comunei Deda. Tot prin PNRR am realizat obținerea unei sume de 78.000 de euro în vederea realizării PUZ-ului la Stațiunea Turistică de Interes Local din comuna Deda. Aceasta înseamnă realizarea măsurătorilor topo, stabilirea Strategiei de dezvoltare a stațiunii turistice și, bineînțeles, realizarea acestui PUZ care va permite realizarea de construcții și posibilitatea de a se dezvolta această zonă prin parcuri de aventură, zonă cu pârtie de schi, pârtie de bob, zonă de pensiuni în care să se poată servi masa, și nu în ultimul rând terenuri de sport care să însemne agrement și distracție pentru cei care iubesc natura, pentru cei care iubesc frumusețea muntelui și, de ce nu, a Văii noastre a Mureșului Superior. Pentru funcționalitatea turismului am realizat semnarea acestor contracte urmând să realizăm transpunerea lor în practică. Prin consultanța pe care am avut-o zilele trecute cu proiectanții, suntem într-un stadiu destul de avansat cu proiectele care trebuie să le pregătim într-un termen de șase luni de zile pentru a putea să începem implementarea proiectelor. Eu zic că stă în puterea echipei de la Primăria Comunei Deda ca aceste lucrări să fie realizate și să aducă în plus valoare comunei Deda. Prin fonduri europene avem și transpunerea Planului de Urbanism General în format GIS – Geographic Information System. Aici am semnat un contract în valoare de 556.500 de lei, ceea ce înseamnă transpunerea PUG-ului în GIS cu o valoare de 221.500 de lei și două stații de reîncărcare pentru mașini electrice cu o valoare de 246.000 de lei. Am semnat acest contract în 21 noiembrie 2022. În ce privește PUZ-ul pentru amenajarea funcțiunilor de turism pe Valea Bistrei, am semnat contractul numărul 12.995 în data de 17 noiembrie 2022. Este un fel de cadastrare a zonei intravilane a comunei Deda cu ceea ce înseamnă construcții, terenuri și ceea ce aparține de registrul agricol al comunei.

Rep.: Ce alte oportunități de finanțare aveți pentru proiectele de dezvoltare ale comunei?

L.C.: Programul ”Anghel Saligny” reprezintă o altă oportunitate prin care comuna Deda s-a încumetat să realizeze proiecte. Aici am avut depus un proiect care prevede înființarea rețelei de canalizare menajeră în localitatea Filia, proiect câștigat și semnat, cu o valoare totală a investiției de 9.350.000 de lei, aici intrând și partea de cofinanțare din partea bugetului local al Comunei Deda. În permanență ne interesăm de posibilitățile de finanțare pe fonduri europene sau guvernamentale pentru a realiza investiții în comuna Deda și nu ne rămâne decât să raportăm la sfârșitul anului viitor implementarea acestor proiecte care sunt bine venite și care aduc un plus de frumusețe și de dezvoltare comunei Deda.

Rep.: Ce alte proiecte aveți în derulare la nivel de comună?

L.C.: Se află în derulare construirea dispensarului medical uman pentru medicii de familie și medicii stomatologi din Deda. Sperăm ca luna iulie a acestui an să însemne predarea lui înspre medici în vederea funcționării acestuia. În satul Bistra Mureșului se realizează canalizarea. Extindem această utilitate cu încă 1,7 kilometri pe zona pe care se va realiza stațiunea turistică, respectiv de la păstrăvăria de pe Valea Bistrei până sus la Izvorul Donca. Este un lucru deosebit care trebuie să-l realizăm pentru ca lucrările care vor începe, de amenajare a stațiunii turistice, să poată fi ușurate, să vină în sprijinul investitorilor care vor face lucruri minunate în zona noastră. De asemenea, aici avem adusă o conductă de apă de la Izvorul Donca de 5 kilometri, care va deservi atât zona de stațiune turistică, cât și cabanele de pe Valea Bistrei. Este o conductă separată adusă din Izvorul Donca. Totodată, avem un proiect care să asigure captarea în întregime a Izvorului Donca, amenajarea lui și realizarea unui bazin cu o capacitate de circa 350 de metri cubi în vederea stocării apei. Astfel, rezolvăm problema apei în situația în care în următorii 3-5 ani stațiunea turistică va fi o atracție pentru cei care trec prin zonă și își doresc să să petreacă clipe minunate în zona noastră. În acest an ne-am propus să finalizăm Căminul Cultural de la Bistra Mureșului. Din această săptămână vor începe lucrările. Acestea au fost stagnate din cauza intrării în insolvabilitate a firmei care a realizat o parte din lucrări. Îmi doresc ca în acest mandat să fie terminată și lucrarea la căminul de la Bistra Mureșului. Multe sunt proiectele noastre, desigur va veni și creșa care va fi amenajată în localitatea Pietriș. Terenul este achiziționat. Pe lângă cele 20 de arii care le-am avut, am achiziționat încă 2.100 de metri pătrați în două tranșe, astfel că avem cele 41 de arii necesare pentru construirea acestei creșe care va funcționa cu patru grupe de copii. Avem în vedere în acest an achiziționarea unei mașini de pompieri cu o valoare de până la aproximativ 100.000 de euro, precum și realizarea unei remize de pompieri în satul Pietriș, în locul unde a funcționat Școala Generală din Pietriș. Acolo se vor face patru garaje și birourile de funcționare, garajele urmând să fie folosite pentru cele două autoutilitare de pompieri, pentru mașina SMURD și o rezervă care poate fi tot pentru o autospecială pentru pompieri. Ideea este ca mașinile de pompieri pentru intervenție și SMURD-ul să fie la șoseaua națională și să fie posibilă deplasarea lor în situații de urgență într-un timp cât mai scurt pentru oamenii din zonă.

Rep.: O prioritate pentru satul Pietriș este apa…

L.C.: Apa la Pietriș va fi realizată. S-a lucrat practic anul trecut pe o lungime de 5 kilometri, aducându-se de la bazinele de pe Mesteceni, de la Deda înspre Pietriș. Urmează în primăvara aceasta să fie făcute cele 71 de branșamente. Este o doleanță mai veche a oamenilor de acolo și în acest an sperăm ca până în luna iunie-iulie să oferim apă de Donca calitativ foarte bună, atât din punct de vedere chimic, cât și din punct de vedere bacteorologic pentru toată lumea. Dar mai presus de toate avem un lucru important, acel serviciu de apă și canal care sperăm să îl realizăm până în 2024, în ideea în care și în acest moment suntem singura comună din județ care ne administrăm atât apa, cât și canalizarea. Cei 14 kilometri de canalizare care se realizează în acest moment pentru satele Pietriș, parțial Deda și Bistra Mureșului, vor intra tot în competența noastră să-i asigurăm funcționarea, ceea ce nu e o treabă deloc ușoară. Vreau să informez populația că metrul cub de apă din Donca pentru cetățenii comunei este de 3 lei, respectiv 2 lei metrul cub canalizarea. Au fost discuții în sensul că s-a scumpit apa. Dragi locuitori, pot să vă informez că apa presupune niște costuri. Noi suntem autorizați sanitar-veterinar în ceea ce privește rețeaua de apă pe care noi o ducem la casele fiecăruia dintre locuitori.

Rep.: Sunteți un primar mulțumit?

L.C.: Nu pot să spun altceva decât că sunt implicat în rezolvarea problemelor comunei. Îmi doresc să avem cea mai frumoasă comună din județul Mureș. Îmi parte am reușit să o realizez și sper ca împreună cu colectivul de muncă de la Primăria Deda, cu consilierii locali care ne sprijină să facem în continuare lucruri frumoase pentru Deda să realizăm ceea ce ne-am propus. Niciodată n-o să fie lucrurile toate perfecte, dar ne străduim să facem în așa fel încât să fim noi mulțumiți în primul rând ca apoi și locuitorii comunei să fie la rândul lor mulțumiți.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE