Adrian Giurgiu, USR Mureș: PSD, PNL și UDMR vor să salveze pensiile speciale. România poate pierde 3,2 miliarde de euro din PNRR Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 221 Vizualizări

Adrian Giurgiu, USR Mureș: PSD, PNL și UDMR vor să salveze pensiile speciale. România poate pierde 3,2 miliarde de euro din PNRR

Actuala Guvernare nu vrea să elimine, sub nici o formă pensiile speciale, conform solicitării Comisiei Europene. Acesta este principalul motiv pentru care Legea Pensiilor nu a fost votată în Parlament.
Deputatul mureșan Adrian Giurgiu (USR) ne-a explicat că legea este blocată la Ministerul Muncii și până acum Comisia Europeană nu a fost anunțată de o potențială întârziere. Acesta spune că proiectul putea fi gata de anul trecut dacă cele trei partide de guvernămânmt adoptau măsura USR: desființarea pensiilor speciale sau măcar recalcularea lor.

„Un pensionar de rând câștigă chiar și sub 1.000 lei, dar premierul Nicole Ciucă încasează pe lângă salariu și o pensie specială de 17.000 lei. Nu este normal. În nici o țară din Uniunea Europeană nu se întâmplă acest lucru. USR solicită de ani de zile desființarea acestor pensii. Au ajuns să înghită peste 2 miliarde de euro anual. Cum ar fi să distribuim acești bani, în mod echitabil, tuturor pensionarilor?”, spune deputatul.
Întârzieri repetate, în mod intenționat
Conform PNRR, România s-a angajat să nu creeze noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale să fie raționalizate, iar pensiile speciale să se calculeze pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute.
Legea prin care sistemul de pensii din România se reforma trebuia să fie gata de anul trecut. Însă a ajuns în Parlament într-o formă care contravine cerințelor Comisiei Europene, fără a se ține cont de angajamentul de mai sus.
„Legea Pensiilor trebuia să fie gata din decembrie 2022. Nu a fost. Noul termen dat actualei guvernări este 31 martie 2023. Dar, din păcate, ne aflăm iarăși în punctul în care să mergem la Comisia Europeană și să cerem o nouă prelungire a termenului. Asta se întâmplă pentru că nici un partid politic nu vrea să îi supere pe cei care încasează pensiile speciale”, explică deputatul.
USR consideră că proiectul de lege, ce conține doar o cosmetizare a pensiilor speciale, urmărește în mod intenționat salvarea pensiilor speciale.
„România ar trebui să acceseze o nouă tranșă de bani din PNRR în luna mai. Din păcate nu cred că acest lucru o să se întâmple sau, dacă se întâmplă, va fi o suma mai mică decât cea care ar fi trebuit încasată. Totul pentru că cele trei partide de guvernământ nu se pun de comun acord cu privire la aceste pensii speciale”, explică deputatul.
USR, singurul partid care cere desființarea pensiilor speciale
Deputatul mureșan a insistat asupra faptului că USR a fost singurul partid care a cerut constat eliminarea pensiilor speciale.
„Am depus 5 proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Toate au fost respinse de majoritatea pro-pensii speciale PSD-PNL-UDMR, care le-a și inventat. În legislatura trecută, senatorii și deputații USR au demisionat înainte de finalizarea mandatului pentru a nu primi pensie specială”, a declarat Adrian Giurgiu.
Acesta a mai indicat și cele două proiecte USR FaraSpeciali.ro si StopPensiiSpeciale.ro, prin care partidul promovează în spațiul online ideea renunțării la beneficii primite pe nedrept de „speciali”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE