La Luduș, activități de Ziua Mondială a Apei Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 274 Vizualizări

La Luduș, activități de Ziua Mondială a Apei

Pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș a inițiat o serie de acțiuni pentru a sublinia criza globală a apei, precum și atingerea obiectivului nr. 6 „ de dezvoltare durabilă, apă și canalizare, pentru toți până în anul 2030”. Pentru aceasta, în acest an, ABA Mureș a pus în circulație o temă de mare interes: „Să accelerăm schimbarea!” completată prin îndemnul „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Călin Fockt, purtătorul de cuvânt al ABA Mureș, a precizat: „Este bine ca omul să fie educat în spiritul respectului pentru tot ce îl înconjoară, pentru ca el să devină conștient de faptul că nu el este stăpânul naturii, ci parte a ei. Educația ecologică este un proces aflat la confluența dintre științele realiste – biologie, fizică, geografie, chimie, etc. și cele umaniste, legate de sistemele sociale- sociologie, psihologie, istorie, etc., în care știința se îmbină armonios cu arta, iar noțiunile teoretice sunt zadarnice dacă nu sunt strâns legate de activități practice. Scopul educației ecologice este acela de creare a unei atitudini pozitive față de mediul – natural sau modificat antropic – înconjurător”.

Teorie, dar și practică

Pentru a transpune în mod generos ideile teoretice în practică, în ziua de 20 martie 2023, la stația Hidrometrică din Luduș s-a desfășurat o lecție deschisă cu participarea a 83 de elevi de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș, clasele a IX-a T, a X-a E și a X-a F și a profesoarelor Mihaela Oprea, Maria-Rodica Gherman și Camelia Chiorean.

ABA Mureș a fost reprezentată de specialiștii de la SGA Mureș: inspectorul Horațiu Grumuș – șef Sistem Hidrotehnic Târgu Mureș, geogr. Jakab Olga – șef Stație Hidrologică Târgu Mureș, geogr. Varo Arpad – șef Formație nr. 6 Luduș și hidr. Cristian Pop – Stația Hidrologică Târgu Mureș, care au prezentat elevilor activitățile desfășurate la Stația Hidrometrică: observații și o serie de măsurători ai parametrilor hidrometeorologici cum ar fi: nivelul, temperatura și viteza apei, precipitațiile lichide sau solide, stratul de zăpadă, turbiditatea apei, etc., precum și aparatura de măsurare a fiecărui parametru. După partea teoretică a urmat și o măsurare de debit cu aparatura din dotarea Stației Hidrometrice Luduș.

De mare interes pentru elevi a fost și prezentarea unui scurt istoric al debitelor maxime istorice înregistrate în zona orașului Luduș, „materialul didactic” folosit fiind excelentul album „Luduș, 13-15 mai 1970. Un oraș acoperit de apă” datorat unui colectiv condus de prof. dr. Antoniu Ioan Berar, cu fotografiile seniorului Ovidiu-Horațiu Crișan. Prin această activitate, specialiștii de la Apele Române au transmis mesajul important, acela că exploatarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor este esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice, precum și pentru necesitățile unei populații în continuă creștere.

Ioan A. BORGOVAN

Foto: Prof. Mihaela OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE