Home / Învățămînt / Pedagogia experiențială outdoor aprofundată de profesorii de la ”Blaga”

Pedagogia experiențială outdoor aprofundată de profesorii de la ”Blaga”

Distribuie

Outward Bound Romania, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș, a organizat sâmbătă, 18 martie cea de a II-a ediție a cursului de perfecționare în educație în sistem outdoor destinat cadrelor didactice, eveniment găzduit de Centrul Outward Bound din Sovata.

Metodica are la bază pedagogia experiențială outdoor reprezentată de Outward Bound, organizație care pregătește tinerii pentru confruntarea cu provocările reale ale vieții cotidiene prin perseverență, încredere, responsabilitate, cooperare, stimă de sine și reziliență.

Profesorii de la ”Blaga” printre participanți

Au participat un număr de 55 de cadre didactice, printre participanți  numărîndu-se și cadrele didactice din cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin, comunitate mereu deschisă spre natură și activitățile specifice acestui mediu.

„Cursurile sunt mereu pline de idei provocatoare și experiențe inedite. Activitățile de tip rezolvare de probleme, în aer liber, sunt atractive și te ajută să te dezvolți atât personal cât și profesional. Profesorii din liceul nostru au participat a doua oară la programul oferit de Centrul de Tineret Outward Bound din Sovata, prima ediție fiind cea din 9 septembrie 2021. Și de această dată am parcurs cu interes exerciţii de cunoaştere reciprocă, ateliere educaţionale outdoor în grupe, activități de reflecţie și evaluare. Am experimentat, învățat și analizat ce metode se pot prelua și pune în aplicare la clasă. Recomand cu căldură cursurile și atelierele de formare organizate de Outward Bound”, a precizat Cristina Drescan, profesor de Limba Engleză.

Feedback-ul a fost unul extrem de pozitiv pentru participanți, lucru subliniat și de Mirela Cioloca, profesoară de Limba Română.

„Într-o zi cu soare de martie, Outward Bound Romania a adunat la Sovata oameni care nu s-au cunoscut, alții care se cunoșteau, toți plini de energie, legați de dorința de a învăța și de a-și depăși limitele. S-au format echipe care au luat parte la diferite activități. Fiecare membru al echipei avea rolul său, contribuind cu idei și efort, pentru a duce la îndeplinire sarcina dată. Dacă vrem să ajungem cât mai sus, vom urca scări, dar nu le vom urca singuri. Avem nevoie de ajutorul celui de lângă noi, pe care trebuie să îl acceptăm ca pe o necesitate naturală. Avem nevoie să ne încurajăm colegii, să îi ajutăm să își descopere puterea interioară pe care nu credeau că o au. Fiecare pas pe care îl facem în favoarea noastră este, fără îndoială, unul în direcția celuilalt. Am înțeles mult mai bine că viitorul se construiește cu efortul meu și al celui de lângă mine.  Toate acestea au fost o lecție învățată urcând Scara lui Iacob.O zi întreagă de sâmbătă petrecută în natură a creat un context favorabil pentru a o admira, pentru a găsi legături între ceea ce se „întâmplă” în jurul nostru și propriile persoane. Detaliile căutate în ceea ce ne încojoară (parte dintr-o activitate) ne-au dovedit ce multe putem învăța. Copacul care își întinde ramurile, una câte una, este asemenea vieții noastre, cu multiplele ei căi. Să o lăsăm să se desfășoare, în liniște, dar să ne alegem ceea ce ne reprezintă mai bine. Și, astfel, vom crea „trunchiul” solid care le susține pe toate. Uscăturile aruncate ici și colo pe câmp ne-au învățat că, în drumul nostru de zi cu zi întâlnim lucururi care nu ne folosesc și pe care trebuie să le dăm la o parte. Dar toate își au rolul lor. Atmosfera relaxantă, multitudinea emoțiilor au culminat cu entuziasmul de la final, când toate probele s-au sfârșit, dar cei mai câștigați am fost noi, profesorii, care am îndrăznit să ieșim din odihna de sfârșit de săptămână și să acceptăm provocările. Am simțit atunci bucuria războinicului după fiecare bătălie. Mai mult decât atât, am învățat chiar să învățăm”, a precizat prof. Mirela Cioloca.

Aceiași stare de spirit a fost împărtășită și de Emilia Moldovan, profesoară de Bilogie în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

„Multă energie pozitivă, provocări, muncă în echipă, comunicare, sunt câteva dintre ingredientele unei zile de sâmbătă reușite, așa cum sunt de fiecare dată zilele petrecute la Outward Bound România. Învățarea experiențială îți oferă oportunitatea să te redescoperi, să îți depășești limitele, să îți recalibrezi setul de valori, indiferent dacă ești copil sau adult. O zi petrecută în aer liber, cu multe provocări fizice și intelectuale, a fost exact ceea ce am avut nevoie pentru starea mea de bine și mi-a îmbogățit bagajul de metode pe care cu siguranță le voi folosi în munca la clasă”, a spus  prof. Emilia Moldovan.

Nici partea masculine  nu s-au dat îndărăt când vine vorba de munca în echipă, lucru împărtășit și de profesorul de matematică Teodor Pescăruș.

„Activitățile îți demonstrează că limitele posibilităților noastre ni le impunem noi, iar acestea pot fi depășite. Forța grupului este imensă și arată cum comunicarea, încurajarea și sprijinul echipei te ajută să descoperi că poți mai mult, poți să fi mai bun iar timpul petrecut împreună  pare o clipă care te încarcă cu energie și de care îți amintești cu plăcere”, a declarat prof. Teodor Pescăruș.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

În ce stadiu se află proiectele centurilor ocolitoare din județul Mureș

Distribuie Deputatul social-democrat Dumitrița Gliga a prezentat vineri, 23 februarie, cu prilejul Conferinței Județene de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.