Home / Politic / Amendă de 1.000 de lei pentru organizarea Marșului Secuilor în Târgu Mureș

Amendă de 1.000 de lei pentru organizarea Marșului Secuilor în Târgu Mureș

Distribuie

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, a anunţat, vineri, că în urma marşului pentru autonomie organizat, în data de 10 martie, la Târgu Mureş, ar fi primit o amendă în valoare de 1.000 de lei din partea Jandarmeriei Române.
”Documentul confirmă abordarea Jandarmeriei că legile române interzic diseminarea ideilor legate de regionalizare şi autonomie teritorială şi clasifică autonomia teritorială necesară ”pe baza criteriilor etnice” drept şovinism”, a scris Izsak Balazs, pe pagina sa de Facebook.
Într-un comunicat de presă postat vineri, pe site-ul CNS, se arată că în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, în urmă cu o zi, prin care îi aplică o amendă în valoare de 1.000 de lei.
CNS a susţinut că în 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor, la manifestaţia de la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500-2.000 de persoane şi că documentul furnizat de Jandarmerie ar fi precizat că evenimentul ar fi fost „interzis”, deşi Primăria Târgu Mureş nu ar fi emis o decizie de interzicere.
În comunicat se arată că preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc nu va plăti amenda şi că va ataca procesul verbal în instanţă.
De asemenea, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a anunţat, vineri, că respinge „orice tentativă de intimidare a celor care luptă pentru autodeterminarea secuilor într-un mod legal şi paşnic”, că îl susţine pe Izsák Balázs şi că va informa aliaţii internaţionali din lupta pentru autonomie, precum şi „forurile europene relevante”, cu privire la această acţiune a Jandarmeriei, pe care o etichetează drept „anti-maghiară”.
CNMT a promis că, dacă va fi necesar, va lua parte la viitoarea campanie de adunare de fonduri pentru achitarea amenzii aplicate lui Izsak Balazs.
În data de 10 martie, participanţii la manifestările dedicate Zilei Libertăţii Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicită Guvernului „să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc”.
Petiţia a fost depusă la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş după ce participanţii au pornit într-un marş la care au participat câteva sute de persoane, după estimările autorităţilor.

(www.agerpres.ro)


De asemenea, verificati

Cină romantică pe Tărâmul Lavandei

Distribuie Festivalul Lavandei de pe Tărâmul Lavandei va începe anul acesta pe 17 iunie. Organizatorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.