FOTOREPORTAJ: Monument al ”pruncului nenăscut”, la ”Marșul pentru Viață” de la Târgu Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 901 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Monument al ”pruncului nenăscut”, la ”Marșul pentru Viață” de la Târgu Mureș

Aproape 200 de persoane au participat sâmbătă, 25 martie, în Piața Teatrului din Târgu Mureș, la cea de-a 12-a ediție a ”Marșului pentru Viață”, eveniment organizat în ziua de Buna Vestire, pe o ploaie măruntă, de Protopopiatul Greco-Catolic din Târgu-Mureș și Râciu în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox din Târgu Mureș, alte culte creștine și organizații pro-viață.

Cei prezenți au reamintit faptul că ”Marșul pentru Viață” este un eveniment care dorește afirmarea valorii persoanei umane, apărarea dreptului la Viață al copiilor nenăscuți (și nu numai) și și-au manifestat solidaritatea pentru promovarea Vieții și pentru sprijinul acordat femeilor aflate în criză de sarcină. În acest sens, participanții au expus pancarte cu mesaje precum: ”Fiecare viață este un miracol. Sarcina nu este niciodată o rușine”, ”Copiii vor viață și nu moarte!”, ”Viața începe la concepție”, ”Iubim viața!”, ”Avortul oprește o inimă, rănește pe alta”, ”Stop avorturilor chirurgicale și hormonale”, ”Uniți pentru viață”, ”Avortul oprește o inimă care bate” și ”Toți cei care susțin avortul s-au născut deja”.

Viața, un ”Dar de la Dumnezeu”

Organizatorul principal al ”Marșului pentru Viață”, părintele Ioan Fărcaș, protopopul greco-catolic al municipiului Târgu Mureș, a subliniat că ”Viața este sacră pentru că izvorul ei este sacru, iar unicul izvor al Vieții este Dumnezeu” și a solicitat abrogarea legislației care permite efectuarea de avorturi.

”Este foarte corect ca principalul scop al acestei manifestări să fie din nou să spunem cu claritate, curaj și cu perseverență neobosită că cerem abrogarea acestei legi inechitabile, respingând cu convingere că atât indivizii cât și Statul nu au dreptul de a suprima Viața umană”, a punctat părintele Ioan Fărcaș.

”Fiecare Viață este un Dar. Unul dintre adevărurile fundamentale ale lumii, este cel legat de dreptul fiecărui copil de a se naște. Acest drept este mărturisit de Dumnezeu, de Biserică și de legea firii. În același timp, dreptul copilului de a se naște este din ce în ce mai contestat. Pe de o parte de măsuri legislative, administrative, uneori chiar medicale, iar pe de altă parte prin promovarea unei culturi centrate nu pe Viață, ci pe Moarte. În ochii lui Dumnezeu nu există Viață care nu merită să fie trăită sau care merită disprețuită. Viața se află în centrul credinței creștine, este un Dar de la Dumnezeu și de aceea este inviolabilă”, a mai transmis protopopul greco-catolic al municipiului Târgu Mureș.

Pledoarii pentru Viață și Familie

Lista vorbitorilor reprezentanți ai cultelor religioase a fost întregită de către părintele Olimpiu Zăhan – protopop ortodox al municipiului Târgu Mureș, Tuzson Attila – preot romano-catolic și pastorul Daniel Lela – reprezentant al Bisericii Penticostale Betania Târgu Mureș.

”Creștinismul a propus și a propăvăduit o Cultură a Vieții prin care omenirea și-a arătat demnitatea ontologică în raport cu Dumnezeu Creatorul. Astfel, valoarea și sfințenia Vieții infantile, din momentul concepției până după naștere, îi distingea pe creștini de societatea păgână”, a menționat părintele Olimpiu Zăhan. ”Cultura creștină a Vieții aduce odată cu răspândirea ei în lume o atenție sporită acordată Femeii ca Mamă și educatoare de prunci”, a completat părintele Olimpiu Zăhan.

”Marele luptător al Indiei, Gandhi, când a fost prima dată în Londra, a zis că atunci a văzut prima dată creștini de duminică și păgâni în timpul săptămânii. Nu putem să fim creștini duminică, trebuie să fim creștini și în timpul săptămânii, și în timpul săptămânii trebuie să zicem în fiecare zi ”Da” Vieții noastre și Vieții micilor prunci care sunt în pântecele mamelor”, a afirmat părintele Tuzson Attila.

”Familia este Darul cel mai de preț lăsat de Dumnezeu omenirii. Este valoarea inestimabilă pe care orice om sincer și iubitor o poate avea, pentru că fiecare este destinat de Dumnezeu să iubească și să fie iubit. Societatea de azi trebuie să protejeze Familia și Viața, oferind tot suportul de care Familia are nevoie pentru a fi susținută”, a spus, în mesajul său, pastorul Daniel Lela, care a adăugat că ”avortul cauza falimentului spiritual în care societatea noastră a ajuns.”

”Viața începe în momentul concepției”

În continuare, au transmis scurte mesaje și dr. Caterina Grif – medic primar de obstetrică-ginecologie, dr. Iulia Rădeanu – președintele Asociației GIO și Sara Herghelegiu – student în anul V – Medicină Generală la UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

”Ca medic, și nu numai eu, știm foarte bine că Viața începe în momentul concepției. Este dovedit științific, nu mai este niciun dubiu, doar că interpretările asupra drepturilor acestui copil sunt diferite, deși acest rău care nu este necesar rămâne rău și nu poate fi justificat de interpretările umane. Avortul este împotriva Vieții, iar Medicina este pentru Viață”, a afirmat dr. Caterina Grif.

”Noi, la Asociația GIO, consiliem femeile aflate în criză de sarcină. Poate știți, poate nu știți, ce înseamnă o criză de sarcină. Este vorba despre perioada scurtă din viața unei femei când avortul apare ca o altă alternativă decât continuarea cursului firesc al sarcinii și nașterea bebelușului. Ei bine, noi, la Asociația GIO, identificăm aceste cazuri de femei care doresc să facă avort, le oferim consiliere psihologică gratuită, suport pe tot parcursul sarcinii, atât pentru ea cât și pentru întreaga ei familie, iar după naștere, timp de doi ani, până când femeia își capătă independența financiară, ne ocupăm de toate nevoile bebelușului și nevoile celorlalți copii pe care femeia îi are”, a explicat dr. Iulia Rădeanu.

”Principiile noastre fundamentale comune sunt cele care ne-au avântat astăzi să fim aici și să ne alăturăm prin prezență fizică, prezență de spirit și pragmatism ”Marșului pentru Viață”, a afirmat studenta Sara Herghelegiu, reprezentantă a Asociației Medicilor Creștini din România, Centrul local Târgu Mureș.

”Monumentul pruncului nenăscut”

Surpriza evenimentului a constituit-o dezvelirea unei lucrări plastice intitulată ”Monumentul pruncului nenăscut”, lucrare realizată de către cunoscutul artist plastic Ioan Astăluș.

”De dimineață m-am rugat la Dumnezeu să plouă. Ca dumneavoastră să nu îmi vedeți lacrimile! Pentru că toate lacrimile de astăzi vin de Sus. Și dacă sunteți aici și aveți atâta răbdare ca să simțiți lacrimile înseamnă că din aproape în aproape cei care deși au dreptul la viață nu trăiesc. Dar toate discursurile sterile se opresc aici. La un cuvânt: Viața nu dă rest!”, a spus Ioan Astăluș.

Autorul ”Monumentului pruncului nenăscut” a mai precizat despre proiectul său că reprezintă ”începerea Vieții”, respectiv ”Oul care din păcate nu are voie să deie Viață” și și-a manifestat speranța că la ”Marșul Vieții” din anul 2024 ”autoritățile vor îngădui să facem ceva măreț.”

”Mai avem lacăte: pentru cei care încă nu cred în Viață sau sunt împotriva Vieții le oferim, gratis, lacăte”, a conchis artistul plastic, referindu-se la cele câteva lacăte prinse de lucrarea sa.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE