Home / Administratie / Investiție importantă pentru comuna Acățari

Investiție importantă pentru comuna Acățari

Distribuie

Primăria Comunei Acățari, instituție condusă de către primarul Osváth Csaba, a demarat, în data de 28 februarie 2023, o licitație estimată la valoarea de 14.458.455 de lei, fără TVA, pentru achiziționarea serviciilor de execuție lucrări pentru obiectivul de investiție ”Canalizare menajeră în satele Văleni, Găiești și extindere stație de epurare comuna Acățari, județul Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro.

Canalizare menajeră în două sate

Conform Caietului de sarcini al licitației, document aprobat de către Osvath Csaba, primarul comunei Acățari, proiectul tehnic de execuție a fost întocmit de către SC Rapidproiect SRL, iar proiectarea extinderii stației de epurare a fost realizată de către SC Carada SRL.

”Lucrarea constă în proiectarea și realizarea sistemului de colectare a apelor uzate menajere, care va deservi, în etapa actuală, două localități aparținătoare comunei, Văleni și Găiești, precum și extinderea stației de epurare din localitatea Acățari”, se precizează în proiectul tehnic.

În același document se mai menționează că ”obiectivul acestei secțiuni de proiect este realizarea sistemului public de canalizare menajeră în cele două localități ale comunei Acățari, la nivel de rețele de canale colectoare principale și secundare cu scurgere gravitațională, stații de pompare ape uzate intercalate în punctele critice ale traseelor (șapte bucăți), conducte de canalizare sub presiune aferente stațiilor de pompare cât și crearea racordurilor de canalizare la utilizatorii finali.”

”Canalele colectoare și stațiile de pompare ape uzate s-au dimensionat la parametrii (debite) finali ai sistemului de canalizare proiectat, iar stația de epurare ape uzate (zonală) preconizată într-o structură modulară va fi extinsă în sensul preluării debitelor de ape uzate provenite din satele Văleni și Găiești. Stația de epurare ape uzate este amplasată, relativ, în centrul sistemului zonal de canalizare, respectiv în extravilanul localității Acățari, pe malul stâng al pârâului Niraj”, se arată în documentația citată.

Stație de epurare extinsă

În ceea ce privește extinderea stației de epurare din Acățari, în proiectul tehnic aferent acestui obiectiv de investiții se menționează că rețeaua de canalizare din comuna Acățari ”va fi deservită de o stație de epurare cu capacitatea finală de 5.000 LE”, iar investiția se va realiza în două etape.

”În prima etapă s-au prevăzut treapta mecanică și tratarea nămolului pentru întreaga capacitate de 5.000 LE, iar treapta biologică pentru 2.500 LE: Nămolul îngroșat este prevăzut a se transporta la SE Târgu Mureș pentru tratarea ulterioară. În etapa a doua, treapta biologică se va extinde pentru încă 2.500 LE pentru a ajunge la capacitatea finală de 5.000 LE.”

”Stația de epurare este amplasată în raza localității Acățari, pe un teren cu suprafața de 2.400 de metri pătrați, paralel cu drumul DN13 (E60) în apropierea râului Niraj respectând reglementările Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119 din 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației”, se arată în proiectul tehnic.

Autorii proiectului tehnic au mai precizat că stația de epurare proiectată în prima etapă ”are următoarele trepte: mecanică, biologică și tratarea nămolului și este o stație compactă cu funcționare secvențială, de tip SBR”.

Investiția este finanțată prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar durata contractului va fi de 24 de luni.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare a fost 16 martie 2023, astfel încât numele câștigătorului va fi anunțat, cel mai probabil, în curând.

(Redacția)

 

De asemenea, verificati

Au început lucrările de reabilitare a pieței din cartierul Dâmbu Pietros. Câte zile vor dura

Distribuie Astăzi, 15 aprilie, au început lucrările de reabilitare a pieței din cartierul Dâmbu Pietros, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.