Consumăm româneşte? Editorial
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

Consumăm româneşte?

Vineri dimineața municipiul Târgu-Mureș a fost blocat. Din toate părțile județului s-au îndreptat către municipiu câteva mii de fermieri şi 200 de tractoare. Fermierii mureșeni s-au alăturat protestului organizat la nivel național pentru a atrage atenția cu privire la dificultățile pe care le întâmpină. Ce mi-a atras atenţia la evenimentele de vineri a fost reacţia de susţinere din partea târgumureşenilor.

Deși oraşul a fost blocat de dimineață până după orele prânzului, pe reţelele de socializare târgumureșenii îi felicitau pe fermieri şi chiar am văzut îndemnuri să ieşim toţi locuitorii în stradă pentru a-i susține.

Foarte frumos, de obicei, târgumureşenii sunt revoltaţi când sunt nevoiţi să stea în trafic. Aş îndrăzni chiar să spun că este o reacţie superbă, am chiar prieteni care, deşi de obicei sunt extrem de nervoși pe traficul din oraş, de data aceasta au aplaudat acţiunea fermierilor.

Nu am de gând să analizez de ce s-a ajuns la proteste şi nici revendicările fermierilor. Nu vreau să mă leg nici de Guvern, nici de politicieni, nici de fermierii însăşi, care au şi ei „bubele” lor. Dar, am stat să mă gândesc ce putem noi face. Noi oamenii simpli, normali, ca să zic aşa. Desigur răspunsul pare simplu: să consumăm produse româneşti. Dar facem noi cu adevărat asta?

Vă provoc să mergeţi să vă deschideţi frigiderul, cămara şi să faceţi un inventar să vedeţi câte produse autentice româneşti aveţi? Şi mai precis, câte produse locale, mureşene aveţi? Şi nu vorbesc aici despre produse a căror materie primă este importată de afară şi ambalată apoi în România. Vorbesc de produse locale, cap coadă, dacă pot spune aşa. Desigur, pentru a cumpăra produse locale investiţia este mai mare, este nevoie de timp şi poate chiar de a te deplasa ceva mai departe decât la cel mai apropiat super market pentru a le obţine, dar cred că fiecare dintre noi putem face un minim efort.

Din păcate, noi ca oameni, am devenit foarte comozi. Este mult mai uşor să mergem într-un super market şi să luăm cel mai ieftin sau cel mai atractiv produs de pe raft. În goana constantă în care ne trăim zilele nu avem timp să citim etichete sau să ne documentăm cu privire la ce consumăm. Să nu mai vorbim că, dacă luăm produse naturale de la producători locali, termenul de garanție e substanţial mai redus decât la celelalte.

Să apaludăm pe Facebook protestele e uşor, la fel de uşor este şi să comentăm, online sau nu, cât de naşpa sunt unii şi alţii, cum inundă ei piaţa cu produse proaste, de import, cum Guvernul „trădează” intersele românilor ş.a.m.d. DAR, facem noi ceva concret pentru concetăţenii noştri? Putem lărgi sfera, putem vorbi şi despre susţinerea afacerilor locale care nu au legătură cu produsele alimentare. Florările, de exemplu. Adică de ce să mergem să luăm un buchet frumos de la o florărie locală, deţinută de târgumureşeni, când putem lua cu 6 lei buchetul din super magazin?

Cred că protestul de vineri ar trebui să ne sesize şi pe noi, nu doar pe guvernanţi. Să consumăm româneşte! E chiar atât de greu?

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE