Home / Reghin / Duminica Floriilor. Semnificații și obiceiuri

Duminica Floriilor. Semnificații și obiceiuri

Distribuie

Momentul care deschide Săptămâna Mare de dinaintea Paștelor este Sărbătoarea Floriilor. Cum ne-a obișnuit  la fiecare mare sărbătoare, și de această dată Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin prezintă semnificația acestei mari sărbători creștine.

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele douăsprezece Sărbători Împărătești și amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. Este sărbătorită în fiecare an cu o săptămână înainte de Paști și se mai numește Duminica Stâlpilor, a Vlăstarilor.

Pe drumul spre Ierusalim, lângă Muntele Măslinilor, Mântuitorul îi trimite pe doi dintre ucenicii săi să îi aducă din sat un mânz de asin pe care nu a mai stat nimeni. Acestia l-au găsit, după cum a spus Învățătorul lor: „Mergeți în satul dinaintea voastră și intrând în el, veți găsi un mânz legat pe care nimeni dintre oameni n-a șezut vreodată.” Vestea venirii lui Iisus în Ierusalim s-a întins foarte repede , datorită faimei sale și minunii extraordinare pe care o înfăptuise în urmă cu câteva zile. Poarta prin care a intrat Domnul în Ierusalim atunci se numea „poarta de aur”, ea fiind după aceea zidită. Mulțimea îl aștepta cu ramuri de finic și striga „Osana, Osana, Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului”. Primul drum al lui Hristos a fost la templu, alungând pe negustori, apoi săvârșind o serie de minuni, vindecând orbi și șchiopi. În tot acest timp, arhiereii și cărturarii unelteau fără succes să-l prindă.

În ziua de Florii este obiceiul de a se duce la biserică ramuri verzi de salcie, pe care preotul le sfințește la utrenie, după psalmul 50, printr-o rugăciune specială și le împarte la credincioși. Ele înseamnă „biruința lui Hristos asupra morții”. Este bine să se culeagă tot felul de flori de primăvară și să se ducă la biserică.

Ramurile de salcie, sfințite în duminica Floriilor și puse la icoană, au diverse întrebuințări, ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și pe cei ai casei, pentru alungarea furtunii și a grindinei. Cum este vremea de Florii, așa va fi și în ziua de Paști. Pentru ziua de Florii, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, de mărimi variate, după vârsta fiecăruia. În ziua de Florii oamenii au voie sa mănânce pește. În această zi nu se lucrează. Singura activitate îngăduită este scoaterea hainelor în curte, la aerisit. Ziua aceasta se mai numește „a Florilor”, pentru că din această zi toți pomii și toate florile încep a înmuguri și înflori.

Sursa: Maria Borzan, Roxana Maria Man, Calendarul creștin ortodox în iconografie, Târgu Mureș, 2008

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect de reamenajare a vegetației în zona străzii Gheorghe Doja

Distribuie Primăria Municipiului Târgu Mureș a anunțat luni, 4 decembrie, pe pagina oficială de Facbeook …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.