Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii dezbătut la UMFST Târgu-Mureş Învățăământ
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii dezbătut la UMFST Târgu-Mureş

Noua Sală a Senatului UMFST G.E. Palade din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 12 aprilie, o conferinţă derulată în cadrul proiectului Climatemed.

Acesta este bazat pe cooperarea a șase universități și instituții din patru țări (Pécs, Budapesta, Szeged, Novi Sad, Cork, Târgu Mureș), al cărui scop este să dezvolte un curriculum și să extindă cunoștințele despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății la universitățile medicale. Proiectul asumat în parteneriat de către Disciplina de Igienă a Universități de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș se va desfășura în perioada 2022-2025 sub coordonarea Universității din Pécs și cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

„Studiile arată că la mijlocul acestui secol medicina va avea de tratat probleme cauzate strict de schimbările climatice şi noi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Aceste probleme vor fi atât de specifice încât vor avea nevoie de o atenţie specială. În acest moment noi pregătim viitori medici şi trebuie să le dăm instrumentele necesare pentru a fi pregătiţi pentru acest lucru. Sunt probleme la care vor trebui să facă faţă în viitorul apropiat pentru că noi deja putem simţi impactul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice în viaţa de zi cu zi. Prin acest proiect pe care îl derulăm încercăm să pregătim materiale de pregătire pentru un curs de 14 săptămâni şi acesta poate fi intregrat în curicula facultăţilor de medicină”, a declarat Prof. Dr  Girán János, coordonator proiect, Universitata de Medicină din Pécs, Departamentul Medicină de Sănătate Publică.

Materialele didactice care vor fi create vor fi concepute într-un format potrivit pentru predarea tradițională față în față, precum și materialele didactice electronice pentru e-learning. Proiectul CLIMATEMED poate facilita integrarea cunoștințelor despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății în programele de învățământ și utilizarea acestora, astfel încât această temă să poată predomina ca una dintre prioritățile educației medicale.

Curs deja predat la UMFST

Coordonatorul proiectului din partea universităţii mureşene, Prof. Dr. Ábrám Zoltán, a declarat că un astfel de curs se află deja în curicula UMFST G.E. Palade.

„Am organizat o conferinţă şi o întâlnire cu membrii proiectului ClimateMED care urmăreşte pregătirea unor materiale privind schimbările climatice şi efectele acestora asupra sănătăţii care se pot introduce în curicula universităţilor şi şcolilor medicale atât în format clasic, cât şi în format e-learning. În cadrul conferinţei au fost prezentate diferite părţi ale acestuia, privind problematica şi am urmărit şi opiniile studenţilor şi a medicilor deja practicieni. Cam toată lumea a subliniat că există destul de puţine informaţii privind această problematică şi ar dori să afle mai multe. Noi am şi realizat un pas dorit din partea proiectului. Am avut posibilitatea să introducem deja la universitatea noastră un curs opţional de schimbări climatice şi efecte asupra sănătăţii atât la medici, secţiile română şi maghiară, cât şi la asistenţi”, a spus Prof. Dr. Ábrám Zoltán.

Acesta a subliniat faptul că oricine poate uşor constata impactul pe care schimbările climatice îl au deja asupra vieţii cotidiene, iar printre cele mai frecvente consecinţe medicale a subliniat creşterea numărului şi a gravităţii problemelor cardiace. Prof. Dr. Ábrám Zoltán a mai spus că este posibil să reapară boli pe care le-am considerat eradicate.

„Fără să fim oameni de ştiinţă sesizăm că există schimbări climatice, un lucru simplu, când este caniculă sunt mai multe apeluri de urgenţe medicale, mortalitatea creşte mai ales la bolile cardiovasculare. Pe de altă parte, în mod mai lent, cresc bolile infecţioase transmise prin vectori, ne putem aştepta, de exemplu dacă aşa merg lucrurile ca, în România unde exista malaria şi s-a eradicat, să revină din cauza creşterii temperaturilor în zonele de frig. Sunt şi astfel de prognoze”, a explicat acesta.

text şi Foto: Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE