Soluţii acceptabile propuse de Guvern pentru fermieri Agricultura
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

Soluţii acceptabile propuse de Guvern pentru fermieri

Reprezentanţii fermierilor din România au avut marţi, 11 aprilie, o nouă rundă de negocieri cu Guvernul României, ca urmare a protestelor care au avut loc în ţară la finalul săptămânii trecute. Aceştia s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală şi Consiliului Concurenței.

Prezent la discuţii, Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Judeţene Mureş a Crescătorilor de Taurine, a declarat că unele soluţii propuse de guvernanţi sunt acceptabile, dar că nu este optimist în ceea ce priveşte viitorul fermierilor.

„Unele soluţii propuse de Guvern sunt acceptabile, au promis că vor face primele plăţi începând cu 15 mai, respectiv câte 73 de euro per cap de animal. Apoi în semestru următor la fel, doar că acolo va creşte numărul de beneficiari deci se va ajunge la 40 de euro de animal. Este totuşi puţin, vom primi 105 euro pe animal, în condiţiile în care în Ungaria suma este de 700 de euro pe animal”, a declarat acesta.

În ceea ce priveşte soluţia propusă pentru susţinerea procesatorilor, Iacob Boca a spus că aceasta este mai avantajoasă. „La procesatori va fi o primă de 10% din valoarea  producției prelucrate din lapte românesc. Asta mi se pare o soluţie bună pentru că astfel ei vor fi încurajaţi să cumpere lapte de la noi şi să nu mai aducă de afară, mai ales că procesatorii rulează sute de mii de litri de lapte pe zi. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla cu preţul de la raft pentru că în ceea ce priveşte marile lanţuri de magazine nu am văzut soluţii concrete. Premierul a spus că doreşte ca preţul laptelui la raft să scadă, dar rămâne de văzut”, a declarat pentru Zi de Zi, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine.

Măsurile propuse pot sigura supravieţuirea la limită a fermierilor, deşi mulţi au început deja să vândă efectivele de animale. „Dacă avem un an agricol bun, fără secetă sau fără calamităţi animale vom fi pe muchie, vom rezista la limită. Depinde cum vom reuşi să producem furajele. Din păcate mulţi colegi au început deja să sacrifice din efective şi la guvern nici nu se ştie câte animale au fost deja sacrificate. Rămâne să ne întâlnim după sărbători la alte runde de negocieri pentru a vedea ce soluţii se pot găsi cu privire la lanţurile de magazine, acolo este un nivel care ne depăşeşte, şi eu cred că depăşeşte şi Guvernul pentru că nu am văzut să încerce să le impună nişte măsuri”, a mai explicat Iacob Boca.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Guvernul României în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii fermierilor, pe lângă măsurile financiare de susţinere a fermierilor şi procesatorilor, se intenţionează  extinderea şi dezvoltarea ”Programului pentru școli” și ”Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar. „Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție. De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile”, se arată în documentul publicat de executiv.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE