Home / Sanatate / Echipa lui Horațiu Suciu, două transplanturi cardiace în două zile. Șansă la viață pentru doi pacienți de 16 și 30 de ani

Echipa lui Horațiu Suciu, două transplanturi cardiace în două zile. Șansă la viață pentru doi pacienți de 16 și 30 de ani

Distribuie

”Două transplanturi de cord, în două zile. Săptămâna luminată a adus viață la Târgu Mureș. Din nou”, a scris miercuri, 19 aprilie, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

Donatorii celor două corduri au fost o tânără de 16 ani, pentru o altă tânără de 24 de ani, respectiv un bărbat de 50 de ani, pentru un pacient în vârstă de 30 de ani.

”Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureș. Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluția salvatoare. A venit însă în marțea de după Paști. Un donator de 50 ani aflat în București este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața. Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde. Și a sunat telefonul… Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viată. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți. Acum e târziu. Văd, de la fereastra biroului meu, lumini în oraș. Mă gândesc la colegii mei. Am realizat, împreună cu ei, două transplanturi de cord, în două zile. Nu știu dacă sunt eroi, dar sigur sunt ca un vânt puternic ce au suflat în velele navei vieții unor oameni care au în față noi orizonturi. Mă înclin în fața lor. Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedați ai familiilor lor, le mulțumesc. Sunt surorile și frații de viață, care au donat speranța și au desăvârșit iubirea de oameni. Să aveți o seară liniștită…”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Debut mondial pentru baschetbalistul mureșean Vlad Nistor

Distribuie Baschetbalistul Vlad Nistor din cadrul Clubului Sportiv Universitar (CSU) Târgu Mureș are parte de …

1 comentariu

  1. Respect Horatiu Suciu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.