Educaţie juridică pentru elevii mureşeni Învățămînt
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 397 Vizualizări

Educaţie juridică pentru elevii mureşeni

Începând cu anul şcolar 2021/2022, Uniunea Naţională a Barourilor din România implementează la nivel naţional programul „Fii avocat în şcoala ta!” (FAST), proiect care îşi propune educarea juridică a elevilor.

În judeţul Mureş echipa proiectului este formată din 30 de avocaţi voluntari care au susţinut discuţii cu elevii din 25 de unități de învățământ gimnazial și liceal din Tg.Mureș, Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș și Sâncraiu de Mureș.

„Proiectul FAST înseamnă o punere în practică a unei idei pe care conducerea UNPR a avut-o, aceea de a apropia activitatea avocaţilor de pepiniera din care se vor alege eventuali viitori practicieni ai dreptului şi, desigur, a urmărit şi urmăreşte ca această apropiere să reuşească să stârnească interesul copiilor atât pentru activitatea juridică, dar mai ales pentru familiarizarea lor cu specificul activităţii. Cel puţin până acum s-a dovedit că există un mare interes din partea copiilor. Proiectul va continua, dar important e că şi-a atins scopul. Copii au manifestat un feed back foarte interesant faţă de informaţiile furnizate, faţă de aspectele ce ţin de viaţa de zi cu zi”, a declarat pentru Zi de Zi, decanul Baroului Mureş, Viorel Gorea.

Faptul că proiectul este un succes a fost dovedit şi la ultimul eveniment organizat sub egida proiectului, miercuri 19 aprilie, când aproximativ 600 de elevi au participat la o dezbare având ca temă consumul de droguri ce a avut loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Teme abordate în cadrul proiectului:

1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională; Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului; Organizarea judiciară.

2. Ce înseamnă să fii liber? „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta” – Distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora; Distincția între formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă delictuală, abuzul de drept; Despre bullying și alte agresiuni.

3. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul.

4. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri.

5. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile informatice.

Sanda VIŢELAR

Foro: Baroul Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!