Home / Sanatate / INTERVIU. Dr. Meda Neagoe: „Cred că a face bine ne face bine în primul rând nouă”

INTERVIU. Dr. Meda Neagoe: „Cred că a face bine ne face bine în primul rând nouă”

Distribuie

Medic oftalmolog dedicat, Dr. Meda Neagoe își împarte timpul între pacienții propriului Centru Medical Visioofta și Organizația Salvații Copiii Mureș, al cărei președinte este. Trofeul Mureșul Medical-Premiile Zi de Zi este o răsplată binemeritată pentru implicarea în viața comunității. Implicare pe care o veți descoperi printre rânduri în interviul de mai jos.

Reporter: Doamnă Dr. Neagoe, sunteți un medic oftalmolog dedicat, care oferiți, totodată, pro bono, consultații ofaltmologice pentru categorii defavorizate. Povestiți-ne, vă rugăm, despre dumneavoastră ca medic oftalmolog, despre ce v-a determinat să vă implicați în campanii umanitare și care au fost rezultatele acestor campanii derulate.

Dr. Meda Neagoe: Poate că “ochii sunt oglinda sufletului”, celebra afirmație, explică cel mai bine ce înseamnă să fii medic oftalmolog.

Nimic nu e mai frumos decât să vezi strălucirea unor ochi sănătoși și fericiți, nimic nu se compară cu a-ți pierde vederea și nimic nu se compară cu a reda cuiva vederea scăzută din cauza unor afecțiuni oculare. Și pentru că a vedea înseamnă să fii bine, să crești  frumos, implicarea în campanii pentru copii a venit de la sine. Pentru că un copil nu știe să îți spună că nu vede – el nu are termen de comparație decât vederea lui – el trebuie investigat de mic și devine obligatorie investigația dacă are tulburări de învățare, scrie urât, nu înțelege ce se scrie pe tablă. Pentru un copil cu probleme de vedere, purtarea unor ochelari adecvați poate însemna, după 9 luni de purtare, dublarea performanțelor școlare (studiu Stanford University).

Campaniile  de screening și-au propus să crească accesul la servicii medicale oftalmologice, cu aparatură performanță, a copiilor vulnerabili care provin din medii defavorizate, să îi ajute să beneficieze de prescripție de ochelari și apoi de ochelarul în sine. După o perioadă de timp în care copilul a purtat ochelarii de vedere, se vor evalua modificările performanțelor școlare. Anul trecut au beneficiat de screening oftalmologic 500 de copii din clase primare, copii în mare parte, defavorizați social, într-un proiect finanțat de DAS Târgu Mureș, iar aproximativ 10% dintre ei au beneficiat de ochelari pentru corecția vederii. Urmează ca anul acesta să evaluăm îmbunătățirea vederii lor și, implicit, a rezultatelor la învățătură. Am examinat, de asemenea, și copii provenind din diferite centre de zi din oraș și împrejurimi.

Rep.: Sunteți, în egală măsură, președintele Organizației Salvați Copiii Mureș, prezentați-ne câteva din reușitele anului trecut.

M.N.: 2022 a însemnat pentru filiala Mureș a Organizației Salvați Copiii România, aniversarea a 30 de ani de activitate în slujba copiilor – 12.000 de copii asistați, 5.000 de părinți informați și consiliați, 600 cadre didactice la care am ajuns cu sesiuni informale și cursuri. Toate aceste activități se datorează echipei extraordinare de psihologi, asistenți sociali, cadre didactice care lucrează în cadrul centrelor filialei Mureș – „Centrul de Consiliere pentru părinți și copii” Târgu Mureș, „Centrul de zi pentru copii cu părinți plecați la muncă în străînătate” din cadrul Școlii Gimnaziale “Serafim Duicu” Târgu Mureș, „Centrul de zi pentru copii din grupuri vulnerabile” din cadrul Școlii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza” Târgu Mureș, Centrul de zi „Creștem împreună” din cadrul Școlii Gimnaziale “Zaharia Boiu” Sighișoara, „Centrul de zi pentru copii din grupuri vulnerabile” din Tureni, județul Cluj. Aceste centre funcționează cu fonduri provenite din proiecte europene POCU și din sponsorizări ale entităților private.

Tot în 2022 am inițiat ”Festivalul Copilăriei”, un eveniment care dorește să ofere în fiecare an activități recreativ-distractive copiilor, workshopuri educative și ateliere adolescenților, o Vânătoare de Comori prin Târgu Mureș, întâlniri informale între cadre didactice, asistenți sociali, psihologi. Festivalul e un bun prilej de colaborare între ONG-uri cu activități dedicate copiilor, astfel încât să putem oferi împreună un exemplu de bună practică și colaborare.

Din august 2022, în cadrul filialei Mureș, funcționează un HUB de consiliere și sprijin pentru copiii proveniți din zona de conflict armat din Ucraina și familiile acestora. Pe parcursul acestor luni, au fost identificate familiile care aveau și au nevoie în continuare de sprijin material, consiliere pentru accesarea serviciilor, acompaniere și traducere la diferite instituții. Copiii au beneficiat de rechizite, de consiliere psihologică, de curând beneficiază de cursuri de limba română la sediul asociației, zilnic. Avem în vedere organizarea de afterschool pentru ei și de activități de coeziune socială între ei și copiii comunității gazdă. 

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care Organizația Salvați Copiii Mureș le derulează în prezent?

M.N.: Programul „Sănătatea mamei și a copilului în zonele rurale defavorizate” este unul dintre proiectele importante pe care le derulăm.

În cadrul acestui proiect în județul Mureș, anul trecut au funcționat două centre de intervenții integrate, la nivelul comunei Râciu și comunei Mica. Aici, echipa Salvați Copiii, susținută de specialiștii locali din proiect au facilitat accesul la servicii medicale, sociale și educaționale la nivel local, ajutând mamele, gravidele minore și copiii lor până în 5 ani să beneficieze de servicii de calitate.

Pentru 2023 avem în plan: identificarea și deschiderea unui al treilea centru, pentru a crește accesul populației din zonele rurale defavorizate la serviciile atât de necesare sănătății mamelor și a copiilor. Vom avea posibilitatea să contribuim la dezvoltarea medicinii locale și să susținem medicii de familie din localitățile unde ne desfășurăm proiectul, prin dotarea cabinetelor cu aparatură de specialitate.

Tot anul acesta vom primi  o mașină medicală dotată cu ecograf cu sondă transvaginală și de abdomen, și cu scaun ginecologic. Ne dorim să acordăm sprijin refugiaților cu ecografii și consultații, iar  în comunitățile rurale să acordăm asistență medicală femeilor vulnerabile.

De asemenea, aș mai aminti proiectul ”Alegeri Sănătoase” care își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent.

Prin programul ”Ora de Net” încercăm să promovăm utilizarea Internetului într-un mod cât mai creativ, sigur și util pentru copii. Ne concentrăm pe două direcții importante – ctrl_AJUTOR și esc_ABUZ.

Nu în ultimul rând, ne dorim să contribuim la educația copiilor prin programul ”Și noi avem drepturi”.  Pe tot parcursul anului școlar, voluntarii sunt pregătiți de echipa Salvați Copiii pentru a merge la grădinițe, școli și licee și a susține sesiuni informative despre drepturile copilului, discriminare, bullying și violență, promovând drepturile copilului și responsabilitățile acestuia în instituțiile de învățământ partenere.

Aș dori să subliniez că programele și evenimentele Asociației ”Salvați Copiii” se desfășoară în mare parte cu sprijinul voluntarilor. Voluntarii, cu vârsta peste 15 ani sunt acolo unde e nevoie de implicare necondiționată, unde pot să își exprime latura sensibilă a personalității, prin oferirea de zâmbete, înțelegere, empatie, prin oferirea timpului lor, în favoarea copiilor mai puțin norocoși.

Rep.: Cum arată o zi din viața dvumneavoastră?

M.N.: Fiecare zi înseamnă încercarea de a fi de ajutor pacienților mei, înseamnă un pas înainte în proiectele personale și cele ale Organizației Salvați Copiii – spun asta pentru că a devenit parte din mine, pentru că sunt multe lucruri extraordinare de făcut și de pregătit ca să se întâmple. Pentru acest lucru, energia ta trebuie să fie bine canalizată scopului propus. Cred că a face bine ne face bine în primul rând nouă. Și mai cred că o echipă dedicată, muncitoare, bine organizată și motivată poate duce la capăt orice proiect își propune. De aceea, mulțumesc încă o dată echipei Salvați Copiii Mureș pentru implicare!

 A consemnat Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.