”Lucian Blaga”, dublă victorie în Bulgaria la TF FEST 2023 Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 275 Vizualizări

”Lucian Blaga”, dublă victorie în Bulgaria la TF FEST 2023

În perioada 26-28 aprilie 2023  a avut loc la Plovdiv, Bulgaria cea de a XXVI-a ediție a Târgului Internațional al Firmelor de Exercițiu ( TF FEST – International Practice Enterprises Trade Fair) eveniment la care au participat aproximativ 100 de firme de exercițiu din Europa. Timp de trei zile, elevii prezenți au avut ocazia să-şi antreneze şi să-şi pună în valoare abilităţile lingvistice şi de comunicare cu clienţii, competenţele antreprenoriale şi capacitatea de a se mobiliza ca şi echipă. Fiecare firmă de exerciţiu şi-a amenajat standul de prezentare, încercând să ofere ceva aparte şi unic.

Printre participanți, singurii din România, s-a numărat și Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, prezent cu ”Castle Transylvania”, numele firmei de exercițiu, care în fnal a obținut Premiul 1 la două categorii, ”Cel mai bun material video de promovare” și ”Cea mai activă firmă de exercițiu internațională”.

Echipa Teoretic “Lucian Blaga” a fost alcătuită din elevii de la profilul servicii, specializarea tehnician în turism: Bartha Kinga, Bíró Emma, Székely Robert, Illyés Ákos, Pețan Zoltán și Tordátfalvi Dávid, coordonați de prof. Reichemberger Iringó și prof. Nagy Imre László, dir. adj.al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”

„A fost o competiție internațională la care au fost prezente un număr de aproximativ 100 firme de exercițiu din Europa. În ce ne privește, firma noastră s-a numit ”Transilvania Castle” cu care ne-am prezentat la acest concurs. Practic,  prin această firmă virtuală am vândut pachete turistice ca și o firmă reală să zicem așa. Am avut de făcut un catalog, logo, oferte , exact ca la orice firmă de turism. Am vândut din produsele noastre, la fel cum am și cumpărat de la alte firme virtuale, care este de fapt și esența acestei competiții.
Acest eveniment nua fost  dedicat exclusiv domeniului turismului, firmele virtuale au fost din mai multe domenii, iar în ce ne privește am ales turismul, deoarece este și profilul care îl avem în cadrul liceului. Important de menționat faptul că din România am fost singura firmă virtuală prezentă, Pe parcursul celor trei zile cât a durat acest târg ne-am simțit cu toții foarte bine, elevii s-au prezentat extrem de bine, lumea a remarcat cât de activi au fost elevii noștri pe parcursul acestui târg. Concursul a decurs în limba engleză, fapt pentru care elevii și-au pus în valoare inclusiv cunoștințele de limba engleză, de asemenea un aspect extrem de important pentru ei în ce privește partea de comunicare la care au excelat și de această dată. De asemenea, au legat prietenii cu participanți din alte țări, practic au combinat foarte bine utilul cu plăcutul. Liceul nostru a fost pentru prima dată prezent la acest târg în Bulgaria, noi având deja o experiență în ce privește aceste târguri, fiind prezenți în Cehia, Belgia și Lituania la astfel de evenimente dedicate firmelor de exercițiu. Multumim pe această cale Primăriei Reghin pentru posibilitatea de a lua parte la acest eveniment”, ne-a declarat prof. Reichemberger Iringó.

Ce este o Firmă de exercitiu ?

Firma de exercițu este un concept didactic bazat pe învățarea prin practică, un model de simulare a proceselor desfășurate într-o firma reală numită și firma „mamă”, un cadru creat pentru însușirea și aprofundarea cunoștiințelor economice și juridice, pentru formarea aptitudinilor personale şi comportamentelor aplicabile în toate departamentele economice, pornind de la funcţiile de bază şi până la cele de conducere din întreprindere. După modelul firmelor mama în școli s-au înființat și funcționează firme de exercițiu, specializate pe diferite domenii, după principiile moderne ale economiei de piață. În firma de exerciţiu elevii se comportă că manageri sau angajaţi responsabili şi îşi educă şi formează spiritul de întreprinzător. Ei exersează tranzacţiile economice din firma reală.

Firma de exercițiu este structurată în conformitate cu situaţia din practică, în departamente: resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, financiar-contabil. Activitatea firmei de exerciţiu se desfăşoară conform legislăţiei în vigoare pentru firma „mamă”. Simularea situaţiilor de eşec că şi a celor de succes reprezintă pentru experienţa elevilor o componentă esenţială şi necesară a procesului de învăţare. Firma de exerciţiu, este o provocare atractivă atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Formarea de priceperi, deprinderi şi abilităţi se realizează prin exersarea situaţiilor din firma „mamă”, această exersare fiind multiplă că structură şi consistenţă. Însuşirea competenţelor-cheie (capacitatea de a lucra în echipă, gândire interdisciplinară, competenţe de comunicare, capacitatea de a lua decizii) le permite elevilor obţinerea unor abilităţi profesionale şi a unei flexibilităţi ridicate pe piaţa de muncă precum şi descoperirea afinităţîi făţă de un anumit loc de muncă. Competenţele obţinute pot determina reducerea perioadei de acomodare la locul de muncă, aspect deosebit de benefic pentru viitorii angajaţi cât şi pentru angajator.

O firma de exercițiu face trecerea între teorie și practică, între școală și carieră, contribuind la lărgirea orizonturilor elevilor, viitori manageri sau angajați cu reponsabilitati executive, le oferă acestora posibilitatea de a-și crea experiență unor negocieri directe, de a-și dezvoltă anumite aptitudini cum ar fi spiritul de echipa și de cooperare, aptitudini care se pot dobândi prin participarea acestora la diferite târguri ale firmelor de exercițiu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE