VIDEO: Patrice Pavis Doctor Honoris Causa la UAT Învățămînt
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 129 Vizualizări

VIDEO: Patrice Pavis Doctor Honoris Causa la UAT

Sala teatrului Studio al Universității de Artă Teatrală Târgu-Mureș a găzduit vineri, 5 aprilie, ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Patrice Pavis.

Acordarea distincției a venit ca urmare a propunerii făcute în acest sens de rectorul UAT Târgu-Mureș, Sorin Crișan, Senatul Universității aprobând cu unanimitate acest lucru.

Patrice Pavis are o carieră impresionantă care se întinde pe mai multe decenii fiind profesor, teoretician și critic de teatru cunoscut și recunoscut pe plan internațional pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul studiilor teatrale. Cărțile publicate și dialogul intercultural pentru care a pledat mereu au adus perspective inovatoare asupra teatrului.

Laudatio a fost citit de rectorul UAT, Sorin Crișan în limba franceză.

„Prin ceremonia de astăzi de primire a profesorului Patrice Pavis în rândul membrilor de onoare ai corpului profesoral al Universităţii ne exprimăm recunoştiinţa pentru întreaga sa activitate academică şi ştiinţifică, precum şi gratitudinea pentru nenumăratele căi de studiu şi cercetare pe care cărţile domniei sale le-au deschis cercetătorilor din întreaga lume”, a spus rectorul UAT Târgu-Mureş.

Laureatul a ţinut să mulţumească pentru distincţia oferită şi a subliniat colaborarea cu instituţia de învăţământ din Târgu-Mureş.

„Doresc să adresez un călduros mulţumesc Universităţii de Artă din Târgu-Mureş pentru acordarea acestui titlu. Un doctor, în sensul pe care noi îl înţelegem astăzi, nu este doar un doctor al corpului uman, este un doctrinar, un transmiţător, de fapt, al unei doctrine ştiinţifice, culturale, politice sau religioase. Prima mea întâlnire cu oraşul dumneavoastră şi cu această Universitate a fost cu ceva ani în urmă când am fost invitat, alături de alţi colegi, să particip la un seminar ce a avut ca subiect traducerea şi adaptarea pieselor de teatru”, a spus Patrice Pavis.

Patrice Pavis (1947) este un teoretician al teatrului de renume mondial, autor a peste zece volume și profesor la marile universități. Dicționarul său teatral a fost tradus în peste treizeci de limbi. De asemenea, scrie piese de teatru încă din anii 2000, iar în 2021 a fost publicat romanul său Poème toi-même. Volumul, tradus de regizoarea Éva Patkó, conține adaptări din patru piese de Cehov. Acest volum a fost lansat şi la UAT Târgu-Mureş, joi, 4 mai.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE