Cantități uriașe de dezinfectanți și măști cumpărate de Primăria Târgu Mureș, la final de pandemie Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 518 Vizualizări

Cantități uriașe de dezinfectanți și măști cumpărate de Primăria Târgu Mureș, la final de pandemie

Primăria Municipiului Târgu Mureș a atribuit, în data de 24 aprilie 2023, societății Klintensiv SRL Bragadiru (județul Ilfov), un contract în valoare de 2.576.280 de lei, fără TVA, pentru furnizare de echipamente de protecție aferente proiectului ”Consolidarea Capacității Unităților de Învățământ din Târgu Mureș în vederea gestionării situației de pandemie în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2”, informează www.licitatiapublica.ro.

La începutul lunii mai 2023, agențiile de presă internaționale anunțau că Organizația Mondială a Sănătății a declarat sfârșitul urgenței de sănătate publică de interes național cauzată de virusul SARS-Cov-2. Astfel, pandemia de COVID-19 a încetat oficial pe plan mondial în data de 5 mai 2023…

3,3 milioane de măști plus 3.252 de hectolitri de dezinfectanți

Conform sursei citate, contractul atribuit firmei Klintensiv SRL Bragadiru a fost împărțit în trei loturi, iar cantitățile de echipamente de protecție achiziționate este următoarea: Lot 1 – Măști faciale și halate de unică folosință (mască facială 3 pliuri/ 3 straturi tip 2R – adulti – 2.442.780 de bucăți, mască facială 3 pliuri/ 3 straturi tip 2R – copii – 902.328 de bucăți, halat de unică folosință – 47.642 de bucăți); Lot 2 – Dezinfectanți pentru suprafețe și mâini (dezinfectant pentru suprafețe de nivel mediu – 57.371 de litri, dezinfectant pentru mâini – 161.499 de litri); Lot 3 – Dezinfectanți pentru nebulizator (dezinfectant pentru nebulizator – 107.345 de litri).

Practic, în total se cumpără 3.345.108 de măști și 325.215 de litri de dezinfectanți.

Se cumpără și lămpi UV, termometre cu infraroșu și dispensere

Aceeași sursă mai informează că pe lista achizițiilor care vor fi împărțite către cele 45 de unități de învățământ din Târgu Mureș se mai află: termometre digitale cu infraroșu – 150 de bucăți, lămpi bactericide UV – 1.250 de bucăți, echipamente automate de dezinfecție prin nebulizare – 422 de bucăți și dispensere dezinfectante pentru mâini, cu senzor – 2.022 de bucăți.

Finanțare prin POIM

Potrivit Caietului de sarcini al licitației, proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 10 – Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, cu finanţare din REACT-EU, Operaţiunea 10.1 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 şi al consecinţelor sale sociale, conform contractului de finanțare nr. 1229/24 martie 2022.

”Proiectul inițiat de Municipiul Târgu Mureș este propus în contextul situației de pandemie create de virusul SARS-Cov-2, virus cu o contagiozitate extrem de înaltă, care a provocat deja o criză sanitară fără precedent și decesul unui număr mare de persoane la nivel global și în state din UE, printre care și România. Proiectul are scopul de a ameliora efectele provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 şi al consecinţelor sale sociale”, se precizează în Caietul de sarcini al licitației.

45 de unități de învățământ incluse în proiect

În același document se mai menționează că obiectivul general al proiectului ”vizează asigurarea unei capacități adecvate de gestionare a crizei sanitare la nivelul a 45 unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Târgu Mureș” prin ”dotarea cu echipamente de protecție medicală și dispozitive medicale necesare pentru diminuarea riscului de propagare a infecției cu SARS-Cov-2”, după cum urmează: Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, Colegiul Economic ”Transilvania”, Colegiul Național Pedagogic ”Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas”, Liceul Vocațional de Artă, Liceul Vocațional Reformat, Liceul Teoretic ”Gheorghe Marinescu”, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Șincai”, Liceul Tehnologic ”Electromureș”, Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic ”Traian Vuia”, Liceul Tehnologic Romano-Catolic ”II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”, Liceul cu Program Sportiv ”Szasz Adalbert”, Școala Gimnazială ”Serafim Duicu”, Școala Gimnazială ”Europa”, Școala Gimnazială ”Dr. Bernady Gyorgy”, Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială “Dacia”, Școala Gimnazială ”Friedrich Schiller”, Școala Gimnazială ”George Coșbuc”, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială Nr. 7, Școala Gimnazială ”Romulus Guga”, Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, Școala Generală Nr. 19 Beșa, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 10 , Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16, Grădinița cu Program Prelungit ”Paradisul Copilăriei”, Grădinița cu Program Prelungit ”Căsuța din Povești”, Grădinița ”Pițigoi”, Grădinița cu Program Prelungit ”Rază de Soare”, Grădinița cu Program Prelungit ”Codrișor”, Grădinița cu Program Prelungit ”Dumbrava Minunată”, Grădinița cu Program Prelungit ”Manpel”, Grădinița cu Program Prelungit ”Lumea Copiilor”, Grădinița cu Program Prelungit ”Arlecchino” și Grădinița cu Program Prelungit ”Ștefania”.

Rezerve, dileme și necunoscute

Cotidianul Zi de Zi a discutat cu reprezentanți din conducerile mai multor unități de învățământ inclusă în proiect care au dorit să își păstreze anonimatul. Aceștia au precizat că apreciază demersul autorităților locale care au în vedere sănătatea elevilor și a cadrelor didactice, însă au lansat câteva întrebări pertinente, pe care le redăm, sintetic, în rândurile de mai jos:

1) De ce materialele de igienă au venit atât de târziu? În România, COVID-19 nu mai reprezintă o prioritate medicală, iar pe plan mondial Organizația Mondială a Sănătății a anunțat sfârșitul pandemiei…

2) Unde vor fi depozitate materialele având în vedere că unitatea de învățământ nu dispune de spații adecvate suficiente?

3) Fiind vorba de cantități mari de dezinfectanți, acestea nevoie de spații speciale pentru a fi depozitate în condiții minime de risc. De ce să fie depozitate în grădinițe și școli?

4) Materialele pot fi donate mai departe către spitale, cămine și alte așezăminte/instituții sociale care poate chiar au nevoie stringentă de ele?

Alex TOTH

Foto: https://depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE