Home / Business / Investitor din Harghita pentru salvarea Restaurantului ”Cornești” din Târgu Mureș. Detalii despre proiect

Investitor din Harghita pentru salvarea Restaurantului ”Cornești” din Târgu Mureș. Detalii despre proiect

Distribuie

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, într-o ședință de lucru, că proiectul “Consolidare, reamenajare, recompartimentare și extindere restaurant (S+P+1E/1M+2M), amenajare terase alimentație publică, împrejmuire și branșamente utilități – apă, canal“, propus a fi amplasat în localitatea Târgu Mureş, strada Verii nr. 55, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Terenul pe care va fi realizată investiția este evidențiat în C.F. 129131/Târgu Mureș, număr cadastral 129131, fiind un teren intravilan, cu curți și construcții, în suprafață de 2.291 de metri pătrați, construit cu o clădire subsol plus parter – plus mansardă, compusă din: subsol (2 depozite), parter (sală de consum, coridor, 2 WC-uri, coridor, birou, vestiar, 6 magazii, bucătărie, spălătorie vase, cameră frigo, 3 terase) și etaj (2 mansarde cu 2 magazii, 2 camere, 2 WC-uri, 2 holuri).

Clădire Secession restaurată și extinsă

Potrivit proiectului Deciziei etapei de încadrare, document făcut public în data de 3 mai 2023, pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, investiția aparține societății Porturist SRL Lacu Roșu, județul Harghita, și prevede restaurarea clădirii unui restaurant existent, cunoscut pe vremuri sub denumirea de ”Cornești”, construit la începutul secolului XX sub influența stilului Secession, în prezent aflat în paragină, în zona Platoului Cornești din Târgu Mureș.

”Se vor realiza intervenții majore de consolidare. S-a optat pentru restaurarea clădirii existente, cu amenajare de spații tehnice, depozitări și grupuri sanitare la subsol – în afara amprentei clădirii istorice, respectiv o extindere și o supra-etajare în zona de către parc, cu o expresie contemporană. Proiectul de extindere nu va modifica capacitatea restaurantului (număr de locuri). Acesta constă în modificarea geometriei planimetrice din zona bucătăriei, care va fi mai compactă. Extinderea va include crearea accesului la subsol către grupurile sanitare și etajarea corpului dinspre zona de agrement, prin amenajarea unui spațiu de joacă dedicat copiilor. Clădirea are funcțiunea de alimentatie publică în sistem restaurant a la carte, cu locuri la mese, 94 de locuri. La parter, clădirea va avea două săli de servire, o bucătărie, grupuri sanitare și circulațiile verticale. La subsol vor fi amplasate grupurile sanitare pentru sala 2 de servire, în ideea funcționării independente a fiecărei săli. La etaj se propune construirea unui spațiu de joacă pentru copii clienților, iar în clădirea istorică se va amenaja un birou administrativ, un apartament de protocol, grupuri sanitare și vestiare pentru angajați”, se menționează în document.

În același document se mai arată că structura clădirii ”va fi mixtă, cu ziduri de sprijin, diafragme, stâlpi din beton armat respectiv grinzi din lemn încleiate în zona existentă a restaurantului”, iar planșeele din corpul nou de peste subsol, parter și etaj, ”vor fi din beton armat, iar cele din clădirea existentă se vor consolida conform soluției de rezistență”.

Autorii proiectului Deciziei etapei de încadrare au făcut referire și la acoperirea corpului nou, care ”va fi tip terasă necirculabilă”, și au informat că peste clădirea existentă ”se va restaura șarpanta”, tâmplăria ”va fi din aluminiu cu geam trepan” respectiv ”tâmplărie din lemn la clădirea istorică”, iar terenul va fi amenajat ”cu terase conform celor existente, locuri de parcare, accese pietonale, zone verzi.”

Investitor din Harghita

În ceea ce privește investitorul, principalul portal despre firmele din România, www.listafirme.ro, menționează că societatea Porturist SRL Lacu Roșu s-a înființat la data de 10 ianuarie 1992, are ca obiect de activitate ”Restaurante” și este deținută de trei acționari, care au și calitatea de administratori: Portik Csaba (66%), Portik Zalan (31%) și Ilyes Antonia Cecilia (4%).

Aceeași sursă mai informează că societatea care administrează și Hotel Lacu Roșu a încheiat exercițiul financiar 2022 cu o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei, profit net de 1,8 milioane de lei și 36 de angajați.

”Investiția va demara când vor fi toate autorizațiile în regulă. Nu știm cât mai durează obținerea autorizației de construcție și a tuturor autorizațiilor necesare pentru a începe reconstruirea acestui restaurant. Nu pot da un răspuns clar despre termene, ca să publicați ceva ceea ce încă nu știm. Sper ca într-o săptămână, cel mult într-o lună să știm. Clădirea e în stil Secession, dacă nu era așa cred că investiția era de mult pornită și poate că și terminată”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Portik Csaba.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.