Împrumut de 5,4 milioane de lei pentru Primăria Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

Împrumut de 5,4 milioane de lei pentru Primăria Luduș

Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de către Orașul Luduș a unei finanțări rambursabile interne în valoare de maxim 5.452.000 de lei pentru asigurarea fondurilor necesare implemntării unor obiective de interes public local co-finanțate din fonduri europene a fost inițiat de Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, în conformitate cu articolele 129 și 139 din Codul Administrativ aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 și articolele 19 și 49 din Legea 273/2006, privind finanțele publice locale.

În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, Maria Suciu, șef Birou „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane” (BFCRU) a precizat: „Dezvoltarea și modernizarea Orașului Luduș este principalul obiectiv al administrației publice locale. În acest context, activitatea financiară și managementul resurselor ocupă un loc prioritar în atenția Departamentului Economic. Având în vedere interesul major al administrației publice în implementarea cu succes a unor obiective de interes major pentru infrastructura Orașului Luduș co-finanțate din fonduri europene în anul 2023, s-a procedat la analiza soluțiilor financiare disponibile cu privire la cea mai eficientă soluție ce poate fi adoptată de către Consiliul Local al Orașului Luduș, având în vedere situația actuală”.

Avantajele certe ale utilizării unui împrumut intern sunt: asigurarea graficului de timp propus și accelerarea implementării programului de investiții, costuri reduse, libertatea de stabilire a condițiilor împrumutului, o bună eșalonare în timp a cheltuielilor.

Obiective de investiții

Pentru anul 2023, în lista obiectivelor de investiții care vor fi finanțate din împrumutul de 5.451.000 de lei sunt: ”Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale, componenta bloc nr. 19 din Bulevardul 1 Decembrie 1918” (370.000 de lei); ”Extinderea și echiparea Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” (2.657.000 de lei); ”Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” (1.425.000 de lei); ”Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public din oraș.”

Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile interne „Pentru implementarea cu succes a celor patru obiective de investiții co-finanțate din fonduri europene, propuse a fi finanțate din prezenta facilitate, în vederea asigurării unei utilizări eficiente a resurselor financiare care să permită minimizarea costurilor autorității publice locale”, așa cum a precizat Maria Suciu.

În acelaș timp, aleșii locali au aprobat contractarea creditului pe o perioadă maximă de 120 de luni (10 ani), având o perioadă de grație și trageri, cumulate, de maxim 12 luni. Rambursarea împrumutului se va face în rate lunare și egale pe o perioadă de maxim 108 luni. Valoarea estimată a fi finanțată, prin prezenta facilitate, are rolul de a asigura în principal contribuția proprie a cheltuielilor eligibile și ne-eligibile și, în secundar, un capital de lucru pe parcursul implementării proiectelor, în cazul în care se vor realiza economii care să permită acest lucru.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE