Home / Sanatate / INTERVIU. Dr. Kovács Judit: “De când lucrez ca anestezist în chirurgia cardiacă, am reînvățat medicina de cel puțin 10 ori”

INTERVIU. Dr. Kovács Judit: “De când lucrez ca anestezist în chirurgia cardiacă, am reînvățat medicina de cel puțin 10 ori”

Distribuie

Cu o carieră de aproape trei decenii într-o specialitate dificilă care presupune luarea rapidă și corectă a deciziilor, Dr. Kovács Judit, medic primar anestezie-terapie intensivă, conduce, astăzi, Secția ATI din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Laureată în cadrul Galei Mureșul Medical-Premiile Zi de Zi, recunoaște cu sinceritate că a reînvățat medicina de cel puțin 10 ori pe parcursul carierei.

Reporter: Doamnă Dr. Kovács, cum arată o zi din viață unui medic ATI?

Dr. Kovács Judit: În general știu când începe, dar niciodată nu știu când se termină ziua. La 7 dimineața ajung la serviciu și verific dacă totul este pregătit pentru anesteziile din ziua respectivă, dacă avem locuri destule în terapie intensivă, și discutăm ultimele detalii cu colegii chirurgi referitor la operațiile din ziua respectivă. La ora 8 facem vizita mare în terapie intensivă cu colegii ATI, după care fiecare merge la locul unde este repartizat și unde este nevoie de anestezie sau terapie intensivă în ziua respectivă: în sălile de operație, pe secția de terapie intensivă, pe secția de chirurgie cardiovasculară, cardiologie, laboratorul de cateterism cardiac și cel de explorări funcționale. Dăm anestezii, consultăm și tratăm pacienții aflați în stare gravă, montăm catetere, pregătim pacienții pentru anestezia din ziua următoare. Sunt zile în care avem timp de discuții (despre ce am citit în literatura medicală, dar mai frecvent despre cazurile grave din reanimare), dar sunt mai multe zile în care urgențele ne copleșesc. Dacă avem noroc, plecăm în jur de ora 14-15 și lăsăm colegul de gardă să se descurce singur, dar de multe ori este nevoie să rămânem peste programul de lucru, deoarece se prelungesc operațiile sau sunt aduși pacienți în stare critică și atunci ne ajutăm reciproc, să putem stabiliza cât mai repede bolnavul.

Rep.: Care este specificitatea și care sunt provocările funcției de șef Secție ATI?

K.J.: Ca șef de secție, din păcate, trebuie să fac foarte multă muncă administrativă în loc să fac ceea ce-mi place cel mai mult: anestezia și terapia pacienților critici. Trebuie să fac comenzi pentru a asigura medicamentele, materialele și aparatura necesară, să verific continuu noutățile de pe ”piața” medicală, să putem ridica calitatea actului medical la un nivel conform cerințelor internaționale. Și noutăți apar aproape zilnic. Din fericire, îmi rămâne timp (chiar dacă nu atât cât îmi doresc) să dau anestezii sau să particip la întrunirile așa numitei ”Heart team” (echipa inimii), în care discutăm împreună cu chirurgii, cardiologii, cardiologii intervenționiști care ar fi tratamentul ideal al unui caz mai dificil: cea operatorie, cea semiinvazivă sau doar medicamentoasă.

Rep.: Cum a evoluat acest domeniu de când profesați până în prezent?

K.J.: Trebuie să recunosc că, de când lucrez ca anestezist în chirurgia cardiacă (29 de ani), am reînvățat medicina de cel puțin 10 ori. Zilnic apar noutăți în tratamentul pacienților cardiaci aflați în stare gravă, sunt dezvoltate aparate noi de susținere a funcțiilor vitale (cardiac, renal, respirator ș.a.m.d.), monitoare performante cu care putem urmări în mod continuu practic funcția fiecărui organ în parte, apar protocoale noi de tratament. Ceea ce facem azi, nici nu seamănă cu ceea ce am făcut în urmă cu 30 de ani. 

Rep.: Ce individualizează un medic ATI în raport de celelalte specialități?

K.J.: În general, un medic specializat într-un domeniu se ocupă de părticica lui în medicină: cardiologul de inimă, pneumologul de plămâni, nefrologul de rinichi și așa mai departe. Cei care lucrăm în ATI vedem pacientul ca pe un întreg: după ce adunăm toate informațiile pe care le putem obține despre funcția fiecărui organ în parte, prescriem un tratament care să compenseze toate disfuncționalitățile existente în organism. Lucrăm doar cu pacienți aflați în stare critică, de aceea trebuie să luăm decizii rapide și corecte pentru a-i putea salva. Avem parte de succese, dar și de eșecuri (care ne afectează chiar dacă lucrăm de mai mulți ani în specialitate). Din fericire, reușitele sunt frecvente și acestea ne ajută să trecem peste momentele mai grele, ne ambiționează să ne perfecționăm continuu și să lucrăm în echipă, pentru că în acest fel suntem mai eficienți.

A consemnat Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.