Home / Invatamant / Prima zi de grevă generală în școli

Prima zi de grevă generală în școli

Distribuie

Azi, 22 mai, la ora 8.00 a început greva generală în învățământ. Profesorii din toată țara nu vor face ore și nici nu sunt obligați să îi supravegheze pe elevi.

Sindicaliștii nu vor renunța până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor onora orice invitație oficială la negocieri venită din partea Guvernului României.  Din anul 2021, foarte multe semnale de alarmă, zeci de scrisori și comunicate trimise, multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat, potrivit informațiilor furnizate de membrii de sindicat.

La nivel național, peste 100.000 de cadre didactice și alți angajați din învățământ au intrat în grevă. La nivel județean în jur de 3000. În perioada grevei angajaților participanți la protest li se suspendă contractul de muncă, la fel ca în cazul unui concediu medical. Acolo unde sunt și profesori sau angajați, care nu aderă la greva generală, aceștia vor putea susține ore sau vor putea supraveghea copiii care sunt aduși la școală sau grădiniță de către părinți.

Ce spun profesorii mureșeni

Deși se apropie susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, festivitățile și încheierea anului școlar pentru restul elevilor, încă nimeni nu știe nimic. Totul ține de ce va hotărî Guvernul.

Unii profesori mureșeni sunt nemulțumiți de infrastructura școlilor, spun că sunt vechi, vulnerabile, și că ar trebui demolate și reconstruite. Sunt grupe de grădinițe supra aglomerate unde lucrează doar două îngrijitoare, una dimineața și una după masa. Alți profesori sunt nemulțumiți că nu li se decontează naveta și nu li se plătesc orele suplimentare, iar în familiile unde ambii soți sunt profesori, nivelul de trai e scăzut.

” Sindicatele din Educaţie au organizat în data de 10 mai un marş de protest, care a pornit din Piaţa Victoriei până în faţa Palatului Parlamentului, la care au participat aproximativ15.000 de participanţi. Am fost și eu acolo. Foarte supărați erau profesorii, dacă nu eram lîngă ei să văd, poate aș fi spus că vor renunța la un moment dat. Dar acum vă asigur că nu. Este posibil să nu se țină festivitățile de încheiere de an pentru clasele terminale, toată speranța se pune în guvernanți. Suntem 300 de persoane în școală în grevă, personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar ”, a declarat prof. Sebastian Pui de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, membru al Sindicatului Spiru Haret.

Ce spun părinții mureșeni

”Eu nu cred că merită o astfel de mărire de salar, oriunde te duci ai 2500 de lei ca și debutant, chiar dacă ai și studii superioare”, ne spune o mămică.

”Nu știu ce să vă spun, nu am copii. Dar regret tot mai puțin că nu sunt părinte după câte văd că se întâmplă”, ne spune Alin.

”Da, îmi aduc aminte de greva din anul 2000. Voiam să-mi depun dosarul pentru pensie anticipată și, din cauza grevei și a suspendării contractelor de muncă, am fost nevoită să mai lucrez un an de zile ca și profesor. Sunt situații și situații”, ne povestește Mioara T.

”Este adevărat că profesorii ne educă copiii, nu știu ce să zic, poate ar trebui să le mărească salariile, e greu, e tot mai greu în orice domeniu”, ne spune Tania.

”Nu pot să răspund la modul general. Eu sunt mulțumit de profesorii copiilor mei”, ne spune Vlad.

Ce acțiuni de protest au avut loc?

•        6 decembrie 2021 – s-au depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;

•        20 – 22 decembrie 2021 – au pichetat sediul Guvernului României;

•        13 ianuarie 2022 – au pichetat sediul Guvernului României;

•        19 ianuarie 2022 – au organizat o grevă de avertisment de două ore;

•        25 mai 2022 – au organizat un miting de protest în Piața Victoriei;

•        1 februarie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României;

•        21 februarie 2023 – au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;

•        29 martie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României;

•        25 – 26 aprilie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României;

•        10 mai 2023 – au organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;

•        17 mai 2023 – au organizat o grevă de avertisment de două ore.

”După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați ”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Reamintim care sunt revendicările solicitate:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea

concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.